Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Πατατόσουπα με πράσα και κεφαλοτύρι ηπειρώτικο

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Υλικά για 4 - 6 άτομα:
  • 1 κιλό πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους, περίπου 3 εκ.
  • 400 γρ. πράσα, σε λεπτές ροδέλες (το λευκό και το τρυφερό πράσινο μέρος)
  • 80 ml ελαιόλαδο
  • 500 ml φρέσκο γάλα, πλήρες
  • 200 γρ. κεφαλοτύρι από την Ηπειρο ή άλλο της αρεσκείας μας, χοντροτριμμένο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπαχάρι σε σκόνη (εμείς το δοκιμάσαμε και με καρδάμωμο, κοπανισμένο, που, όμως, είναι αρκετά ιδιαίτερο και ταιριάζει σε ένα πιο επίσημο γεύμα)
  • 1 κουτ. σούπας φύλλα μαϊντανού, ψιλοκομμένα
Διαδικασία:


Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε την πατάτα και το πράσο για περίπου 1 - 2 λεπτά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν λίγο και να αρχίσουν να «κολλάνε».

Τότε, ρίχνουμε 1 λίτρο ζεστό νερό, ξανασκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσουν για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε το γάλα και σιγοβράζουμε για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ζεσταθεί, χωρίς όμως να βράσει.
Αδειάζουμε τη σούπα (σε δόσεις, αν δεν χωράει όλη) στο μπλέντερ ή στο μούλτι, προσθέτουμε το μπαχάρι (ή το καρδάμωμο), το μαϊντανό και αλατοπίπερο και τη χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα, μέχρι να πολτοποιηθεί και να γίνει λεία. Την ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το τυρί και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 2 - 3  λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα.
Σερβίρουμε τη σούπα ζεστή και συνοδεύουμε με αραβικές πίτες ψημένες στο φούρνο μέχρι να γίνουν τραγανές, πράσινη σαλάτα και, αν θέλουμε, με λουκάνικα ψητά.

Τι πίνουμε: Ενα ωραίο Σαββατιανό.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου