Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Καθηγητής Γ. Τσόκας: Τρία τα σημεία στην Αμφίπολη που χρήζουν ανασκαφής

Αποτέλεσμα εικόνας για Αμφίπολη

Ο διευθυντής του Εργαστηρίου Εφαρμοσμένης Γεωφυσικής του ΑΠΘ μιλάει για τις έρευνες στο Τύμβο της Αμφίπολης.
Η δήλωση χθες του καθηγητή γεωφυσικής κ Γρηγόρη Τσόκα, που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της ομιλίας του με θέμα «Πώς εντοπίζονται θαμμένες αρχαιότητες: τα μυστικά του λόφου Καστά στην Αμφίπολη», πως έχουν εντοπιστεί «στόχοι» δυτικά του μνημείου που χρήζουν ανασκαφικής πιστοποίησης, προκάλεσε το εύλογα το ενδιαφέρον. Η φράση του ήταν πως «έχουμε, σε τρισδιάστατη απεικόνιση, την κατανομή της αντίστασης και βλέπουμε ότι κάτι υπάρχει εκεί το οποίο πρέπει να ερευνηθεί».

Πρόκειται για μία δήλωση που επί της ουσίας απλά επιβεβαιώνει μία παλαιότερη ανακοίνωση του ΥΠ.ΠΟ , στις 9 Ιανουαρίου 2015, η οποία μεταξύ άλλων έλεγε πως «οι απεικονίσεις του εσωτερικού του λόφου, μέσω των ηλεκτρικών τομογραφιών, εντόπισαν αντιστατικές δομές, οι οποίες πιθανόν να είναι αρχαίες κατασκευές. Επομένως, τα σημεία, στα οποία αυτές εμφανίζονται χρειάζονται  αρχαιολογική διερεύνηση», ενώ ανακοινώσεις για το ίδιο θέμα είχαν γίνει και πέρυσι τον Μάρτιο κατά την διάρκεια ανακοινώσεων στο ΑΠΘ. 
Τρία τα σημεία
Μιλώντας ο κ. Τσόκας στην kathimerini.gr έκανε την εξής αποκάλυψη λέγοντας πως «η γεωφυσική έρευνα στον λόφο Καστά κατέγραψε ανωμαλίες στο υπέδαφος σε τρία σημεία. Στα σημεία αυτά πρέπει να γίνει ανασκαφική έρευνα. Μόνο με τον τρόπο αυτό θα διευκρινιστεί η φύση των δομών που προκαλεί στις γεωφυσικές ανωμαλίες».
Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποια είναι αυτά τα σημεία. Το ένα είναι αυτό που επανέλαβε χτες ο κ. Τσόκας , το οποίο βρίσκεται πολύ κοντά στην θόλο που είναι γνωστή από τον Αύγουστο του 2014.
Το δεύτερο είναι επίσης εντός του τύμβου και βρίσκεται στην πλευρά όπου σώζεται σχεδόν ακέραιος ο περίβολος (κάτι που επίσης δεν έχει απαντηθεί ακόμα γιατί συμβαίνει). Το τρίτο σημείο που χρήζει ανασκαφής είναι εκτός τύμβου, όπως είπε χθες ο κ. Τόσκας, κάτι που σαν πληροφορία έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

http://www.kathimerini.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου