Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΡΙΑΣ Ε.ΜΠΕΤΤΥΣ ΣΚΟΥΦΑ ΑΝΑΦΟΡΙΚΑ ΜΕ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΜΕΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική διπλωματία και το στελεχιακό δυναμικό, τη στελέχωση μουσείων και μισαλλόδοξες αναρτήσεις
Συνυπογράφει η βουλεύτρια Πιερίας Ε. Σκούφα
Σειρά ερωτήσεων που αφορούν στην αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού του κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων προς όφελος της οικονομικής διπλωματίας, την στελέχωση των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων αλλά και την μισαλλόδοξη και απειλητική ανάρτηση από μέλος της Εθνοφυλακής Λέσβου κατέθεσαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των οποίων και η βουλεύτρια Πιερίας Ελισσάβετ ( Μπέττυ) Σκούφα.

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΣΤΕΛΕΧΙΑΚΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ
Σε ό,τι αφορά την ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών για την «Αξιοποίηση του στελεχιακού δυναμικού του κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων προς όφελος της οικονομικής μας διπλωματίας", στην ερώτηση οι βουλευτές αναφέρουν μεταξύ άλλων ότι από τους βασικούς πυλώνες εξωστρέφειας μιας χώρας είναι η οικονομική της διπλωματία, η οποία υποστηρίζεται στις ξένες αγορές κυρίως μέσω των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) που συγκροτούν ένα δομημένο δίκτυο υπηρεσιών με στόχο την προώθηση των οικονομικών και εμπορικών συμφερόντων της χώρας σε παγκόσμιο επίπεδο. Η παρούσα κυβέρνηση ενεργοποίησε ξανά την πρόσληψη υπαλλήλων ΟΕΥ από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Οι υπάλληλοι ΟΕΥ της χώρας μας αποτελούν έναν από τους βασικότερους συντελεστές στήριξης της ελληνικής οικονομικής διπλωματίας και του εξωτερικού εμπορίου. Αποτελεί αδήριτη ανάγκη η αναδιάταξη του συνόλου των μηχανισμών στήριξης της εξωστρέφειας προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σημερινή οικονομική κρίση και στη παρούσα συγκυρία, η εξωστρέφεια και η ανταγωνιστικότητα είναι οι βασικότερες προϋποθέσεις για τη βιώσιμη ανάπτυξή της ελληνικής οικονομίας.
Οι βουλευτές ζητούν ενημέρωση για τις ενέργειες στις οποίες προτίθεται να προβεί ο υπουργός ώστε να αξιοποιηθεί το εξειδικευμένο στελεχιακό δυναμικό του κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων προς όφελος της οικονομικής μας διπλωματίας, της υποστήριξης των οικονομικών συμφερόντων της χώρας και της ελληνικής επιχειρηματικότητας στο εξωτερικό.
ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΚΑΙ ΜΙΣΑΛΛΟΔΟΞΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ
Η μισαλλόδοξη και απειλητική ανάρτηση από μέλος της Εθνοφυλακής Λέσβου ήταν η αφορμή για μια ακόμη ερώτηση προς τον υπουργό εθνικής Άμυνας. Όπως τονίζουν οι βουλευτές σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης υπήρξε ανάρτηση από κάτοικο της Λέσβου που δηλώνει μέλος της Εθνοφυλακής Λέσβου και ο οποίος, αφού εξαπολύει γενικές απειλές προς μετανάστες, πρόσφυγες, αλληλέγγυους και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται πιο συγκεκριμένος και δηλώνει ότι διαθέτει ένα G3 και θα το χρησιμοποιήσει, μαζί με μερικές χιλιάδες σφαίρες, εναντίων όλων των προαναφερθέντων. Η ανάρτηση εγείρει ερωτήματα για την Εθνοφυλακή Λέσβου ειδικά αλλά και για τα Τάγματα Εθνοφυλακής ανά την επικράτεια και τον τρόπο με τον οποίο επιλέγονται οι πολίτες που μετέχουν σε αυτά γενικότερα. Ενόψει και της πρόσκλησης της Εθνοφυλακής Φαρσάλων για πρόσληψη εθνοφυλάκων αλλά και των εξαγγελθέντων νέων προσλήψεων εθνοφυλάκων έως το τέλος του 2016, οι βουλευτές ζητούν ενημέρωση για τους ελέγχους που γίνονται προκειμένου να δοθούν όπλα σε πολίτες που μετέχουν στα τάγματα Εθνοφυλακής. Αν οι έλεγχοι επαναλαμβάνονται ή είναι άπαξ, ποια είναι η δομή ιεραρχίας στα τάγματα Εθνοφυλακής. Υπάρχει διοίκηση στο τάγμα της Λέσβου και αν ναι, γνωρίζει ότι κάποιοι από τη δύναμή του απειλούν, δημοσίως, συμπολίτες μας; Το ΓΕΣ και η Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής είναι γνώστες αυτών των γεγονότων; Πώς προτίθενται να αντιμετωπίσουν την διοίκηση του ΤΕ Λέσβου;


Η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ
Επιπλέον σε άλλη ερώτηση προς τους υπουργούς Εσωτερικών, πολιτισμού και αθλητισμού, γίνεται αναφορά στα προβλήματα που ανακύπτουν από την έλλειψη προσωπικού σε αρχαιολογικούς χώρους και αρχαιολογικά μουσεία της
Παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα είναι χρόνιο, οι ανησυχίες που εκφράζονται από φορείς αλλά και εργαζόμενους μετά την λήξη των εποχιακών συμβάσεων ημερήσιων φυλάκων και νυχτοφυλάκων στις 11/11/2016, είναι ιδιαίτερα έντονες. Το υπάρχον προσωπικό μόνιμο και εποχιακό που στελεχώνει την φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών, είναι εξαιρετικά περιορισμένο αριθμητικά και σε καμία περίπτωση δεν επαρκεί, λαμβανομένων υπόψη των αυξημένων αναγκών και του γεγονότος ότι οι ως άνω χώροι είναι ανοιχτοί στο κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Με δεδομένη την ανάγκη αποτελεσματικής φύλαξης και λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων και την προβολή και διασύνδεση της πολιτιστικής κληρονομιάς με τον τομέα του τουρισμού, οι βουλευτές επισημαίνουν μεταξύ άλλων την αναγκαιότητα να προκηρυχθεί διαγωνισμός για την στελέχωση των αρχαιολογικών χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς με μόνιμο προσωπικό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου