Δευτέρα 12 Αυγούστου 2024

Καλαμάρια με κριθαράκι και πέστο μαϊντανού

 


Υλικά

Μερίδες: 6

Για το πέστο μαϊντανού

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τα καλαμάρια με κριθαράκι και πέστο μαϊντανού, ξεκινάμε κόβοντας τα καλαμάρια σε ροδέλες του 1,5 εκ. περίπου. Ψιλοκόβουμε τα πλοκάμια τους.
  2. Σε κατσαρόλα με χοντρό πάτο ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια.
  3. Μόλις μαλακώσουν, προσθέτουμε τα καλαμάρια και τα γυρίζουμε στο ελαιόλαδο 2 - 3 φορές από όλες τις πλευρές.
  4. Σβήνουμε με το γλυκό κρασί και ρίχνουμε τα μπαχαρικά και το αλατοπίπερο.
  5. Βάζουμε και 1 λίτρο βραστό νερό, το κριθαράκι και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για περίπου 25 λεπτά σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα με ξύλινο κουτάλι, ώστε να μην κολλήσει το κριθαράκι. Αν χρειαστεί, συμπληρώνουμε νερό.

Πέστο μαϊντανού

  1. Αφαιρούμε από την κατσαρόλα το τουλπάνι με τα μπαχαρικά. Προσθέτουμε το πέστο μαϊντανού στο φαγητό και ανακατεύουμε καλά.
  2. Αφήνουμε να μαγειρευτούν για 5 - 6 λεπτά ακόμη σε χαμηλή θερμοκρασία και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  3. Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Μυστικά

Αν πρόκειται να σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό ή σε θερμοκρασία δωματίου, μπορεί να χρειαστεί να προσθέτουμε λίγο βραστό νερό επιπλέον γιατί το κριθαράκι, όσο μένει, απορροφά τα υγρά και σφίγγει. Γίνεται και άλαδο, θα είναι διαφορετικό το γευστικό αποτέλεσμα, αλλά μπορούμε να φτιάξουμε το φαγητό χωρίς λάδι. Για το πέστο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χυμό πορτοκαλιού.

Στο ποτήρι: Αρώματα, αρώματα, αρώματα! Ένα λευκό κρασί από ξηρό Μοσχάτο Λήμνου.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 36.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου