Tα καλλυντικά του χωριού είναι τα καλύτερα
Η γυναίκα παλιά, προσπαθούσε να συμπληρώσει την άψογη φυσική της εμφάνιση με διάφορα παρασκευάσματα που έκανε μόνη της.
Η καλύτερη λοσιόν για τα χέρια και το πρόσωπο, γίνονταν με πικραμύγδαλα σπασμένα στο γουδί που έμεναν μια με δυο μέρες στο νερό ή με γαλάκτωμα από σταρένιο ζυμάρι ή και με υγρό από φλούδες πορτοκαλιού.
Τα μαλλιά μαύριζαν,δεν έπεφταν κι ήταν αφράτα όταν λούζονταν με τα λεγόμενα «βρασίδια». Ήταν νερό που έβρασε με φύλλακαρυδιάς, σκίνου, βάγιας, δεντρολίβανου ή ρίζες βάτου.
Το μουστάκι και τα φρύδια τα έβαφαν με καμένο γαρίφαλο.
Απ’ τους καρπούς της βάγιας (δαφνης) έβγαζαν το δαφνόλαδο για τα μαλλιά.
Το γιαούρτι, η ντομάτα και οι αγγουρόφλουδες ήταν για τα εγκαύματα και τα μπαλώματα του δέρματος.
Οι φλούδες του λεμονιού και του πορτοκαλιού έκαναν αφράτη επιδερμίδα.
Η αλοιφή που κρατάει το πρόσωπο μαλακό κι αφράτο γίνεται με ασπράδι απ’ αυγό, σαπούνι, λάδι και γιαούρτι.
Η ντομάτα μαλάκωνε τους κάλους και τις παρανυχίδες.
Η ψείρα καταπολεμιόνταν με τα φύλλα της πικροδάφνης και η χρήση του σαπουνιού ήταν μάλλον περιορισμένη.
Τα ρούχα και κυρίως τ' άσπρα, τα καθάριζε το «κοφίνι» (αλισίβα = σταχτωμένο νερό) και νερό που έχει βράσει μέσα δεντρολίβανος.
Με μούργιες κι ακάθαρτα ελαιόλαδα έκαναν το σαπούνι της μπουγάδας, ενώ με δαφνόλαδο και ροδέλαιο το μοσχοσάπουνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου