Η τεχνολογία δεν είναι άτρωτη από κάθε λογής μύθους, οι οποίοι κατακλύζουν το Internet και κάποιοι μάλιστα από αυτούς παρουσιάζουν εκπληκτική αντοχή μέσα στα χρόνια. Στη συνέχεια, θα αναφερθούμε σε κάποιους εξαιρετικά δημοφιλείς τεχνολογικούς μύθους και στο κατά πόσον έχουν την όποια δόση αλήθειας.
1. Ποιος επισκέφτηκε το προφίλ μου στο Facebook;
Καταρχάς, να ξεκαθαρίσουμε πως δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα εκ προεπιλογής μέσω του ίδιου του Facebook από εσάς αλλά και από τους άλλους χρήστες. Ακόλουθα, η εμφάνιση πληθώρας εμπορικών εφαρμογών οι οποίες διατείνονται πως θα σας προσφέρουν τη δυνατότητα αυτή, βασίζεται στον προηγούμενο μύθο και αποτελεί απάτη. Εάν πιστεύετε πως όντως κάποιος παρακολουθεί της κινήσεις στο FB, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε επαγγελματία ερευνητή.
2. Οι εταιρείες anti-virus κατασκευάζουν τους ιούς
Οι εταιρείες anti-virus προγραμμάτων γνωρίζουν τους κινδύνους που ενέχονται στην αντιμετώπιση των ιών, καθώς και του τι μπορεί να προκληθεί στην περίπτωση που κάποιος από αυτούς… εξαπολυθεί. Επιπλέον, οι εταιρείες αυτές –αστικός μύθος συνεπακόλουθος- δεν προσλαμβάνουν άτομα που έχουν ως ενασχόλησή τους την κατασκευή επικίνδυνων, κακόβουλων προγραμμάτων. Όσον αφορά το επιχείρημα πως κερδίζουν από τη συνεχή εμφάνιση ιών που έχουν οι ίδιες δημιουργήσει, η απάντηση είναι πως οι πραγματικοί, καθημερινοί κίνδυνοι είναι υπεραρκετοί για να κρατηθεί μια εταιρεία anti-virus σε πλήρη απασχόληση.
3. Η χρήση μελανιών τρίτου κατασκευαστή παραβιάζει την εγγύηση του εκτυπωτή
Σύμφωνα με τις Canon, Epson και Lexmark, η χρήση μελανιών ή το ξαναγέμισμα (refill) των cartridges της εταιρείας, δεν συνεπάγεται αυτόματα και αιτία παραβίασης της εγγύησης. Εξαίρεση στον κανόνα αυτόν αποτελεί φυσικά το γεγονός πρόκλησης προβλημάτων στον εκτυπωτή εξαιτίας των μελανιών αυτών. Να τονίσουμε εδώ, πως το βασικό πρόβλημα της χρήσης μη εγκεκριμένων μελανιών είναι ουσιαστικά αυτό της ποιότητας εκτύπωσης, η οποία υπολείπεται στις περισσότερες περιπτώσεις.
4. Αφότου το Google αποκτήσει τις πληροφορίες σας, δεν μπορούν να απομακρυνθούν
Το Google εντοπίζει οτιδήποτε στο Internet, μόνο εφόσον κάποιο άλλο site συνδέεται με τη σελίδα αυτή. Μην αναζητάτε λοιπόν άδικα κάποια άλλη… Οργουελιανή εξήγηση. Μπορείτε να μην επιτρέψετε στο searchbot του Google να καταχωρήσει και ευρετηριοποιήσει το site σας –ακόμα και να απομακρύνει τις σελίδες που έχει ήδη βρει- ακολουθώντας τις οδηγίες που παρατίθενται στο Google Webmaster Central, αν και θα απαιτηθεί κάποιος χρόνος για να διαγραφούν τα ήδη υπάρχοντα αποτελέσματα.
5. Είστε απολύτως προστατευμένοι στο eBay;
Κάθε φορά που ένας χρήστης κάνει χρήση του PayPal για να αγοράσει ένα φυσικό αντικείμενο στο eBay, του παρέχεται αυτόματα μια κάλυψη $200 για τη συναλλαγή, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του site. Στην περίπτωση που ο αγοραστής κάνει χρήση του PayPal για να αγοράσει κάτι από έναν eBay seller που είναι PayPal Verified, τότε αυτόματα η συναλλαγή έχει κάλυψη ως $2000. Δυστυχώς, εάν πληρώσετε με άλλη μέθοδο, δεν ισχύει η οποιαδήποτε κάλυψη. Καμία κάλυψη επιπλέον δεν έχετε και για την αγορά μη φυσικών αντικειμένων όπως το software και τα ηλεκτρονικά έγγραφα.
6. Οι στατικές εικόνες στις plasma TV θα “καούν” στην οθόνη, εάν τις αφήσετε πολύ χρόνο
Το λεγόμενο “κάψιμο” εικόνας (μόνιμο είδωλο) στις οθόνες πλάσμα δεν είναι απολύτως αστικώς μύθος, αλλά δεν θα πρέπει να ανησυχεί τους περισσότερους. Είναι εξαιρετικά σπάνιο, μιας και η εικόνα ανανεώνεται αυτόματα κατά τη διάρκεια διαφημιστικών διαλειμμάτων αλλά και όταν αλλάζετε κανάλια
7. Η χρήση high-speed flash καρτών στην ψηφιακή κάμερα επιτρέπει ταχύτερη λήψη φωτογραφιών
Οι κάρτες του τύπου αυτού επιτυγχάνουν ταχύτερη αποθήκευση αρχείων, αλλά αυτό δεν συνεπάγεται και ταχύτερη λήψη. Κάθε φορά που τραβάτε μια φωτογραφία, η μηχανή θα πρέπει να συλλάβει και επεξεργαστεί την εικόνα και ακόλουθα να την αποθηκεύσει στην κάρτα. Μια ταχύτερη κάρτα θα βελτιώσει το τελευταίο αυτό μέρος της διαδικασίας.
8. Τα μηχανήματα ακτίνων Χ θα καταστρέψουν/ διαγράψουν τις κάρτες μνήμης της φωτογραφικής μηχανής
Στην πραγματικότητα, οι κάρτες μνήμες είναι πολύ πιο “σκληρές για να πεθάνουν” απ’ ό,τι πιστεύετε. Σε τεστ που διεξήχθησαν από το περιοδικό Digital Camera Shopper, οι κάρτες απεδείχθησαν εξαιρετικά ανθεκτικές, επιβιώνοντας ακόμη και από το βάφτισμα τους σε αναψυκτικό, από το ξέπλυμα σε πλυντήριο ρούχων, από τη σύγκρουση με skateboard και άλλα παρόμοια τεστ επιβίωσης!
9. Επιδιόρθωση ενός κατεστραμμένου σκληρού δίσκου στην κατάψυξη
Το πείραμα αυτό έχει γίνει από έγκριτους συντάκτες τεχνολογίας και τα αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Αν και ο δίσκος μπορεί να επιβιώσει για κάποιο διάστημα… κατεψυγμένος, τα δεδομένα δεν είναι ανακτήσιμα – και αυτά τα αποτελέσματα ελήφθησαν πειραματιζόμενοι σε δίσκους IDE. Στην περίπτωση δίσκων SATA δεν υπήρξε καμία επιτυχία.
10.Το jailbreak του τηλεφώνου σας είναι παράνομο
Αν και το να προχωρήσετε σε jailbreak της συσκευής σας θα παραβιάσει την εγγύησή σας, σε καμία περίπτωση δεν είναι παράνομο. Οι σχετικές υπηρεσίες επισήμως έχουν δηλώσει πως το jailbreak είναι απολύτως νόμιμο αρκεί η συσκευή να είναι δική σας και εφόσον, φυσικά, δεν χρησιμοποιείτε σε αυτή πειρατικές εφαρμογές. Προχωρήστε λοιπόν άφοβα στη διαδικασία και απολαύστε τις –νόμιμες- δυνατότητες που προσφέρει.
11. Τα προστατευμένα με password δίκτυα Wi-Fi είναι ασφαλή από hackers
Απλά και μόνο επειδή το δίκτυό σας είναι προστατευμένο με password, δεν συνεπάγεται αυτόματα ασφάλεια. Στην περίπτωση των οικιακών δικτύων, είναι μεν ασφαλές από hackers, αλλά στην περίπτωση που μεταβείτε σε ένα καφέ ή σε ξενοδοχείο, το δίκτυο είναι δημόσιο. Οποιοσδήποτε διαθέτει το password θα μπορεί να συνδεθεί σε αυτό και να παρακολουθήσει τις δραστηριότητές σας (ή χειρότερα), οπότε, εκτός και εάν είστε σπίτι, θα πρέπει να έχετε υπόψη σας το γεγονός αυτό και να προστατεύεστε ανάλογα.
12.Η μπαταρία του laptop σας θα πρέπει να αποφορτίζεται κάθε φορά
Ο συγκεκριμένος αστικός μύθος, ο οποίος θεωρεί πως ο χρήστης θα πρέπει να αποφορτίζει την μπαταρία του laptop του κάθε φορά που κάνει χρήση του, αποτελεί κατάλοιπο από τις εποχές των μπαταριών νικελίου καδμίου. Ο τύπος αυτός μπαταριών υπέφερε από προβλήματα μνήμης, τα οποία δεν υφίστανται πλέον στις σύγχρονες μπαταρίες λιθίου. Σχετικός αστικός μύθος κυκλοφορεί και για τα κινητά, σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει η μπαταρία τους να αποφορτιστεί πλήρως προτού επαναφορτιστεί. Και στην περίπτωση αυτή, η αιτιολόγηση εντοπίζεται στις παλιότερες μπαταρίες νικελίου καδμίου.
13. Ασφαλής απομάκρυνση Υλικού
Σύμφωνα με τον αστικό αυτό μύθο, εάν δεν απεγκαταστήσετε μέσω της δόκιμης διαδικασίας των Windows τον εξωτερικό σκληρό δίσκο σας προτού τον αφαιρέσετε με φυσικό τρόπο, το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό για τα δεδομένα σας. Η αλήθεια είναι πως δεν πρόκειται να χάσετε τα δεδομένα αν τραβήξετε απλά το καλώδιο USB, αν και δεν μπορεί να αποκλειστεί παντελώς η πιθανότητα αυτή.
ΠΗΓΗ: in2life.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου