Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Αναπτυξιακό Επιχειρηματικό Συνέδριο «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα, Ανάπτυξη της Πιερίας»

lefteria.blogspot.gr

 
 Η αρχή έγινε και ήταν επιτυχημένη


 Εξαιρετικές εισηγήσεις, άψογη διοργάνωση και μεγάλη προσέλευση σφράγισαν την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Πιερίας

Με πολύ μεγάλη επιτυχία στέφθηκε το Αναπτυξιακό Επιχειρηματικό Συνέδριο «Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα, Ανάπτυξη της Πιερίας», που για τρεις μέρες, από την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου 2012, μονοπώλησε το ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου, της τοπικής αυτοδιοίκησης, των φορέων και των απλών πολιτών της Πιερίας.

Η επιτυχία του Συνεδρίου μπορεί να συνοψιστεί στο τρίπτυχο: πολύ καλή οργάνωση, άκρως ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και μεγάλη προσέλευση συνέδρων. Τα τρία αυτά στοιχεία διαμόρφωσαν τη δυναμική του Συνεδρίου, το οποίο απέδειξε πως «ο τολμών νικά» και πως τελικά το ρίσκο της πρωτοβουλίας του Επιμελητηρίου Πιερίας άξιζε τον κόπο και την πολύμηνη προετοιμασία. Οι προσδοκίες δεν διαψεύστηκαν, αφού ένας από τους βασικούς στόχους, που ήταν η ανταλλαγή θέσεων και απόψεων και η ενημέρωση γύρω από καινοτόμες δράσεις που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και από Πιεριείς επιχειρηματίες, επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό.

Το πρώτο βήμα προς την ανάπτυξη έγινε και ήταν επιτυχημένο, αφού το Συνέδριο έθεσε τις βάσεις και έδωσε τις κατευθυντήριες πάνω στις οποίες μπορεί να κινηθεί η Πιερία ώστε να «αναγεννηθεί» και να αναπτυχθεί. Βασική προϋπόθεση για να συμβεί αυτό θα πρέπει σε πρώτο επίπεδο να είναι ο καθορισμός της φυσιογνωμίας της, σε δεύτερο επίπεδο ο στρατηγικός σχεδιασμός που θα προκύψει από τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και σε τρίτη φάση η συνέχεια και η προσήλωση στους στόχους, που πρέπει να επιτευχθούν βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Το Αναπτυξιακό Συνέδριο ξεκίνησε επίσημα το απόγευμα της Παρασκευής 30 Νοεμβρίου, με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου να ανοίγει τις εργασίες του στην κατάμεστη Συνεδριακή Αίθουσα του ΕΒΕ περιγράφοντας στην ομιλία του τη φυσιογνωμία της Πιερίας. Ο κ. Χατζηχριστοδούλου αναφέρθηκε στα δημογραφικά και τα οικονομικά χαρακτηριστικά, τα χαρακτηριστικά του πρωτογενή, του δευτερογενή και του τριτογενή τομέα. Ανέλυσε επίσης την κατάσταση στο χώρο της απασχόλησης και σκιαγράφησε το επιχειρηματικό προφίλ της Πιερίας. Κλείνοντας την ομιλία του ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου σημείωσε: «Προσδοκώ και πιστεύω ότι το συνέδριο αυτό θα αποτυπώσει την αναπτυξιακή ατζέντα η οποία θα μετουσιωθεί σε πράξη την επόμενη μέρα».

Στην έναρξη του συνεδρίου παραβρέθηκε ο Υπουργός Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, ο οποίος στο χαιρετισμό του υπογράμμισε πως η ανάπτυξη και η μείωση των πρωτογενών ελλειμμάτων μπορεί να προέλθει κυρίαρχα μέσα από το επιχειρείν, και πως η επιχειρηματικότητα στην περιφέρεια οφείλει και πρέπει να είναι εξωστρεφής. «Ας απελευθερώσουμε τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας μας, σπάζοντας τα δεσμά του κρατισμού που κρατούν αιχμάλωτη την ελληνική οικονομία. Ας προσεγγίσουμε την οικονομική κρίση με όχημα την καινοτομία. Άλλωστε η έξοδος από την κρίση δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων, αλλά πρωτίστως ζήτημα ιδεών. Για αυτές τις ιδέες συζητάμε απόψε σε τούτο το συνέδριο ουσίας, ένα συνέδριο που μπορεί να αποτελέσει παρακαταθήκη για το μέλλον της Πιερίας», υπογράμμισε ο κ. Καράογλου.

Τις εργασίες του Συνεδρίου χαιρέτησαν με τις τοποθετήσεις τους ο Γ.Γ. της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜ.ΑΡ. κ. Γιάννης Αμοιρίδης, οι βουλευτές κ.κ. Κων/νος Κουκοδήμος και Δημήτρης Χριστογιάννης, ο εκλεγμένος Περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και βουλευτής Λάρισας κ. Δημήτρης Γελαλής, η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κα Μαρία Μίχου, ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων κ. Ευγένιος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Ν.Ε. Πιερίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας κ. Αναστάσιος Τασιούλας και ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Κατερίνης κ. Αστέριος Φαρμάκης. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως τις προτάσεις της για την ανάπτυξη της Πιερίας είχε καταθέσει και η κα Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου.

Το Σάββατο 1 Δεκεμβρίου, δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, ξεκίνησε με την Αντιπεριφερειάρχη κα Σοφία Μαυρίδου, και τους δημάρχους Κατερίνης, κ. Σάββα Χιονίδη και Δίου-Ολύμπου κ. Γιώργο Παπαθανασίου να αναλύουν τις θέσεις τους και τις προτάσεις τους για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της Πιερίας στην ενότητα «Χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες στην οικονομία της Ελλάδας – Προγραμματισμός και υλοποίηση αναπτυξιακών δράσεων στην Πιερία». Τις εργασίες του Συνεδρίου παρακολούθησε και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης κ. Ευθύμιος Φωτόπουλος, ο οποίος χαιρέτισε την πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Πιερίας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η εισήγηση του καθηγητή και πρώην αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας κ. Δημήτρη Σουμπενιώτη, ο οποίος με στοιχεία περιέγραψε ποια είναι σήμερα η θέση της Ελλάδας και της Βόρειας Ελλάδας στην παγκόσμια οικονομία, τα υπέρ και τα κατά, η γνώση των οποίων αποτελεί ένα επιπλέον βέλος στη φαρέτρα της περιοχής απέναντι στον ανταγωνισμό. Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν και η παρουσίαση αποτελεσμάτων έρευνας που διεξήχθη στους επαγγελματικούς και άλλους φορείς της Πιερίας από το σύμβουλο επιχειρήσεων κ. Νικόλαο Πόδα.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου συνεχίστηκε με την ενότητα «Οι προκλήσεις της επόμενης 10ετίας». Ο Δρ. Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος, Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναφέρθηκε στις νέες πολιτικές που διαμορφώνονται γύρω από τον αγροτικό τομέα, ενώ ο τ. Ευρωβουλευτής κ. Ιωάννης Γκλαβάκης παρουσίασε τις δυνατότητες γεωργικής παραγωγής στην Πιερία. Για τις εναλλακτικές καλλιέργειες και συγκεκριμένα τα φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά μίλησε ο τ. Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας και γεωπόνος κ. Απόστολος Γκόλιαρης. Η κα Χριστίνα Παπαϊωάννου, Υπεύθυνη Ποιοτικού Ελέγχου της εταιρείας AGRITEX Ενεργειακή Α.Ε. περιέγραψε την περίπτωση της τομάτας Lucia, η οποία πέτυχε ως επώνυμο αγροτικό προϊόν, ενώ ο κ. Βασίλης Κωνσταντινίδης, πρόεδρος συνεταιρισμού παραγωγών, μίλησε στην εισήγησή του για την προσπάθεια καλλιέργειας ιπποφαούς στη Μεσσηνία ως εναλλακτική καλλιέργεια υψηλής προστιθέμενης αξίας. Την ενότητα έκλεισε με την από καρδιάς και εξομολογητική εισήγησή του ο κ. Ελευθέριος Σαϊτης, επιχειρηματίας και πρόεδρος της εταιρείας ΚΡΟΝΟΣ Α.Ε., ο οποίος τόνισε τη σημασία των στρατηγικών συμμαχιών για την τυποποίηση και εξαγωγή αγροτικών προϊόντων.

Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου ολοκληρώθηκε με την ενότητα «Τουρισμός – Πολιτισμός», η οποία ξεκίνησε με την πολύ ενδιαφέρουσα εισήγηση της κας Μαρίας Κατσακιώρη, η οποία αποτελεί Στέλεχος του Ελληνικού Κέντρων Βιοτόπων, Υγροτόπων, σχετικά με την προστιθέμενη αξία του φυσικού πλούτου της Πιερίας και με ιδιαίτερη αναφορά στο Μουσείο Ολύμπου. Αμέσως μετά τη σκυτάλη έλαβε ο κ. Γιώργος Χατζηιωσήφ εκπροσωπώντας το ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino, το οποίο παρουσίασε ως ένα πρότυπο καλής επιχειρηματικής πρακτικής και ως παράδειγμα ανάπτυξης τουριστικού προορισμού. Άκρως ενδιαφέρουσα ήταν και η εισήγηση του κ. Ζαχαρία Κιάφφα, ο οποίος περιέγραψε τις εγκαταστάσεις και τη λειτουργία της Μαρίνας Λέρου και την προοπτική ανάπτυξης μέσω τουριστικών λιμένων. Η ενότητα έκλεισε με την παρουσίαση του Brand Specialist κ. Χρήστου Χέλμη, που με την εισήγησή του «Η Πιερία ως προέλευση και προορισμός», έθεσε ερωτήματα γύρω από την ταυτότητα της Πιερίας, ποιοι θα τη διαμορφώσουν και με ποιο τρόπο θέλουν να γίνει γνωστή παγκοσμίως.

Το Συνέδριο συνεχίστηκε το πρωί της Κυριακής 2 Δεκεμβρίου, με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Τυποποίησης και Διακίνησης Προϊόντων (Logistics) του ΑΤΕΙΘ κ. Δημήτρη Τριανταφύλλου να μιλά για την ανάγκη της έρευνας και της καινοτομίας ως μοχλό ανάπτυξης, τον εκπρόσωπο του ΣΕΒΕ κ. Βασίλειο Κεχαγιά να αναλύει το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Εξαγωγών, και τους επιχειρηματίες κ.κ. Παύλο Σκεντερίδη, Θωμά Βασσάρα και Βασίλη Νικολόπουλο να περιγράφουν τρεις διαφορετικές περιπτώσεις επιτυχημένων εταιρειών που διαπρέπουν χάρη στην καινοτομία.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος του Ελληνικού Επιμελητηρίου Συνδέσμου Μεταφορών κ. Μιχάλης Αδαμαντιάδης αναφέρθηκε στα οφέλη λειτουργίας Εμπορευματικών Σταθμών θυμίζοντας τι θα μπορούσε να έχει κερδίσει η Πιερία από ενός τέτοιου σταθμού στο Μακρύγιαλο. Για το ρόλο των υποδομών στην ανάπτυξη της περιφέρειας έκανε λόγο ο τ. Νομάρχης Πιερίας κ. Γιώργος Παπαστεργίου, ενώ ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας κ. Νικόλαος Ουσουλτζόγλου ανέλυσε την προοπτική εκμετάλλευσης ενός εμπορευματικού αερομεταφορέα στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας. Άμεσα συνυφασμένη με αυτή την ομιλία ήταν και η εισήγηση του κ. Κων/νου Δεϊρμεντζόγλου, Υπεύθυνου Αεροπορικών Μεταφορών της εταιρείας Skyway Air Cargo, ο οποίος αναφέρθηκε στις δυνατότητες και προοπτικές της αεροπορικής μεταφοράς εμπορευμάτων. Την ενότητα έκλεισε με την εισήγησή του ο κ. Κων/νος Ζαπουνίδης, Δρ. του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Α.Π.Θ., με την ενδιαφέρουσα ομιλία του «Εξοικονόμηση ενέργειας – Σύγχρονη πρόκληση στην επιχειρηματικότητα».

Κατά τη διάρκεια των εργασιών του Αναπτυξιακού Συνεδρίου κατατέθηκαν και καταγράφηκαν αξιόλογες προτάσεις για την ανάπτυξη της Πιερίας, που σίγουρα χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής. Γεγονός που επιβάλλει την περαιτέρω επεξεργασία τους από το Επιμελητήριο και την επιστημονική ομάδα του Συνεδρίου, ώστε τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν να είναι αξιόπιστα και ανάλογα της σοβαρής και εμπεριστατωμένης προετοιμασίας που προηγήθηκε για την πραγματοποίησή του. Εντός των επόμενων ημερών, το Επιμελητήριο θα ανακοινώσει τα αρχικά συμπεράσματα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου δημιουργώντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τις προϋποθέσεις για συνεργασία και δράση. Αυτός εξάλλου ήταν και ο βασικός στόχος, ο οποίος επιτεύχθηκε σε ποσοστό 100%.

Όπως εξάλλου τόνισε και ο καθηγητής κ. Σουμπενιώτης κλείνοντας τις εργασίες του Συνεδρίου, αυτά που καταγράφηκαν και οι προτάσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές. «Τέτοιο συνέδριο έχω να δω πολλά χρόνια και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, τόσο από άποψη περιεχομένου όσο και από άποψη παρουσίας εισηγητών και συνέδρων. Πολλοί θεωρούν πως το να ασχοληθείς με την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα είναι τρέλα, αλλά ο μόνος δρόμος για έξοδο από την κρίση είναι η επιχειρηματικότητα. Είναι θεότρελοι όσοι πιστεύουν το αντίθετο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου