Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

«Δεν θα διευκρινίζω από ποια Μακεδονία είμαι!»


Η Καϊλή «αποστόμωσε» αμερικανό γερουσιαστή

Φωτογραφία από την Χάγη που ανέβασε η ίδια στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook
Μια άκρως δυναμική παρουσία είχε την Παρασκευή η ελληνίδα ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή, σε εκδήλωση στη Χάγη με αφορμή την 60η Ετήσια Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ.Η ευρωβουλευτής της «Ελιάς» υπερασπίστηκε τις εθνικές θέσεις και μίλησε ανοιχτά υπέρ της συμμαχίας Ελλάδος, Κύπρου, Ισραήλ, Αιγύπτου για την ΑΟΖ, ζήτησε να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία σχετικά με την Ουκρανία, τάχθηκε υπέρ της αύξησης δαπανών του ΝΑΤΟ, ενώ απάντησε αποστομωτικά στον αμερικανό πρόεδρο της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, ο οποίος υπερασπίστηκε την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, αποκαλώντας τα «Μακεδονία».

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής, αντιδρώντας στην τοποθέτηση του αμερικανού γερουσιαστή, σημείωσε πως «αυτή είναι μία συζήτηση που ευτυχώς στην ΕΕ έχει σταματήσει, καθώς δεν έχει αναγνωρισθεί αυτή η ονομασία» και συμπλήρωσε, επίσης:

«Ωστόσο, ως μέλος της Επιτροπής του ΝΑΤΟ για πολλά χρόνια, με την ιδιότητα της βουλευτού, τονίζω ότι είμαι από τη Μακεδονία και αυτό νομίζω ότι έχει γίνει σαφές τουλάχιστον στις κοντινές μας χώρες.

Τα προβλήματα που υπάρχουν με χώρες εκτός συμμαχίας, θα πρέπει να επιλύονται εκτός συμμαχίας, καθώς είναι κρίσιμα. Δεν είναι μόνο πολιτικά και ιστορικά, είναι και οικονομικά. Οφείλουν να σταθούν δίπλα στους συμβατικούς τους συμμάχους και να αντιληφθούν ότι αν συνέβαινε το αντίθετο, θα ήθελαν να μας δουν δίπλα τους.

Δεν μπορεί να αμφισβητεί κανείς το δικαίωμά μας στο βέτο μέχρι να επιλυθεί οριστικά αυτό το θέμα, ώστε όταν λέω ότι είμαι από τη Μακεδονία, να μην διευκρινίζω από ποια Μακεδονία είμαι».


Τη φωτογραφία ανήρτησε η ίδια στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook

Αναλυτικά όλα όσα συζητήθηκαν

Με την ιδιότητα της προέδρου της Αντιπροσωπείας για τις σχέσεις με την Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ (DNAT), η κ. Καϊλή ανοίγοντας τη διάλεξη, που οργάνωσε το Γραφείο Πληροφοριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ολλανδία, με αφορμή την 60η Ετήσια Σύνοδο της ΚΣ του ΝΑΤΟ που λαμβάνει χώρα στη Χάγη, 21 – 24 Νοεμβρίου, σημείωσε:

«Πρέπει να ενδυναμώσουμε τη σχέση μας ως ΕΕ με το ΝΑΤΟ, καθώς υπάρχουν χώρες της ΕΕ που δεν συμμετέχουν στη συμμαχία. Έχουμε όμως κοινές αξίες και στόχους που θα πρέπει να δουλέψουμε πάνω σε αυτούς, καθώς έγινε αντιληπτό ότι υπάρχουν παγκόσμιες απειλές και πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού».

Ως παράδειγμα ανέφερε την ISIS, για την οποία δεν έχει βρεθεί στρατηγική αντιμετώπιση.

Σε σχέση με τη Ρωσία, που αποτελεί το κύριο θέμα συζήτησης κατά τη φετινή Ετήσια Σύνοδο του ΝΑΤΟ, η κ. Καϊλή αναγνώρισε ότι υπάρχει μία ιδιαίτερη κατάσταση στην Ουκρανία και στις χώρες της Βαλτικής, αλλά επισήμανε ότι θα πρέπει το θέμα να εξετασθεί και από την πλευρά των χωρών της Ευρώπης που δεν θέλουν ένταση με την Ρωσία, καθώς υπάρχει ενεργειακή εξάρτηση.

Ταυτόχρονα, η Ρωσία –τόνισε η ευρωβουλευτής- είναι μία γειτονική χώρα, με την οποία πρέπει να έχουμε ανοιχτές γραμμές επικοινωνίας και διπλωματίας.

«Μπορεί να εξηγηθούν οι πρώτες κυρώσεις, καθώς δεν γνώριζε κανείς το μέγεθος της επιθετικότητας, αλλά εμείς πρέπει να φροντίσουμε για την μείωση της έντασης και για την αποκλιμάκωση της κατάστασης» συμπλήρωσε.

Επιπλέον, η κ. Καϊλή έκανε ειδική αναφορά στα ενεργειακά ζητήματα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της συμμαχίας που δημιουργείται μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Αιγύπτου. Στο θέμα αυτό –είπε- θα πρέπει να συντονίσουμε και τη συμμαχία του ΝΑΤΟ, ώστε να έχουμε ένα δεύτερο πλάνο δράσης, εάν χρειαστεί αυτόνομα να καλύψουμε τις ενεργειακές μας ανάγκες. Αυτό μπορεί να γίνει από τη Μεσόγειο.

«Θα ήταν σημαντικό να αναφερθούμε σε αυτό πιο επιτακτικά, αλλά επειδή η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, είναι δύσκολη η θέση των συμμάχων σε αυτό το θέμα.

Όλοι οι σύμμαχοι πρέπει να σέβονται το διεθνές δίκαιο και πρέπει τα σύνορα των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ να παραμένουν σταθερά.

Σε αυτό το πλαίσιο, η συζήτηση της Ετήσιας Συνόδου θα στραφεί γύρω από την αύξηση των δαπανών για την ενδυνάμωση της Συμμαχίας, καλύπτοντας κάθε χώρα το ελάχιστο όριο του 2% των δαπανών του ΑΕΠ» σημείωσε και πρόσθεσε πως η Ελλάδα υπερπληρεί αυτές τις προϋποθέσεις, αλλά θα πρέπει και οι άλλες χώρες να συμβάλουν, καθώς η ISIS είναι μία παγκόσμια απειλή που δεν μπορεί να περιορισθεί εντός συνόρων ή να εντοπισθεί εντός μιας γεωγραφικής περιοχής.

Η κ. Καϊλή αναφέρθηκε και στο θέμα της αύξησης των δαπανών της Συμμαχίας, πάνω στο οποίο έγινε διεξοδική αναφορά από τον κύριο ομιλητή της διάλεξης, γερουσιαστή και πρόεδρο της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ, Michael Turner, που ζήτησε μεγαλύτερη συνδρομή εκ μέρους των ευρωπαϊκών χωρών. Επίσης, αναφέρθηκε στη διεύρυνση της Συμμαχίας στα Δυτικά Βαλκάνια, επισημαίνοντας ότι «το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας (sic) δεν θα έπρεπε να αποτελεί εμπόδιο για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου