Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

Οι «κόκκινες γραμμές» της διαπραγμάτευσης στο υπουργικό συμβούλιο


Οι «κόκκινες γραμμές» της διαπραγμάτευσης στο υπουργικό συμβούλιο

Είμαστε αμετακίνητοι, λέει τώρα το Μαξίμου για εργασιακά, μείωση μισθών/συντάξεων, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, αύξηση ΦΠΑ - Δεν θα τεθεί επί τάπητος το πολυνομοσχέδιο

Με νέο non paper της η κυβέρνηση διασαφηνίζει ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει βήμα πίσω από τις κόκκινες γραμμές, λίγες ώρες μετά τις διαρροές του οικονομικού επιτελείου για μέτρα που αφορούν τον ΦΠΑ, την 13η σύνταξη αλλά και περικοπές σε επικουρικές.Οπως αναφέρεται η κυβέρνηση εμμένει στις «κόκκινες γραμμές» της και αυτό όχι «μόνο για λόγους πολιτικής αλλά και για λόγους κοινωνικού και οικονομικού ορθολογισμού». Η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι οι «κόκκινες γραμμές» αφορούν: τα εργασιακά, τη μείωση μισθών/συντάξεων, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την αύξηση του ΦΠΑ.

Οπως υπογραμμίζεται, «η κυβέρνηση δεν έχει την λαϊκή εντολή να φέρει μια συμφωνία που θα εκφεύγει από τα όρια των κόκκινων γραμμών και γι’ αυτό δεν θα το πράξει. Η κυβέρνηση εμμένει σε μια συμφωνία χωρίς τα εγκλήματα του μνημονιακού παρελθόντος».

Παράλληλα γίνεται αναφορά στη σημερινή διαπραγμάτευση στο Brussels Group «σε θετικό κλίμα, όπως φάνηκε και στο χθεσινό EuroWorking Group». Εκεί θα συζητηθούν οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση προκειμένου να υπάρξει μια αμοιβαία επωφελής λύση.

Το βλέμμα ωστόσο στρέφεται στην απογευματινή (17:00) συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στο οποίο «θα υπάρξει ενημέρωση για την πορεία των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας, θα επιβεβαιωθούν οι «κόκκινες γραμμές», θα συζητηθούν τα νομοσχέδια για την Παιδεία και τον Αθλητισμό, ενώ θα υπάρξει ενημέρωση και για τις τηλεοπτικές άδειες».

Όπως φαίνεται και από την ημερήσια διάταξη, το πολυνομοσχέδιο δεν θα συζητηθεί.

Ακολουθεί η ημερήσια διάταξη του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου

1. Ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες (εισήγηση Πρωθυπουργού).

2. Ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου για τα σχέδια νόμου αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων:

a. Σχέδιο νόμου σε στάδιο επεξεργασίας «Ρυθμίσεις για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, την έρευνα και άλλες διατάξεις» (Εισηγητής ο Υπουργός Α. Μπαλτάς)

b. Σχέδιο νόμου υπό κατάθεση «Επείγοντα μέτρα για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση» (Εισηγητές ο Υπουργός Α. Μπαλτάς και ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας Α. Κουράκης)

c. Σχέδιο νόμου «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις» (Εισηγητές ο Υπουργός Α. Μπαλτάς και ο Υφυπουργός Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, Σ. Κοντονής.

3. Ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου από τον Υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά για τα αμέσως επόμενα βήματα εφαρμογής του νόμου για την ΕΡΤ Α.Ε. (ν. 4324/2015). Εισήγηση για το σχέδιο νόμου (σε επεξεργασία) για την προκήρυξη νέων αδειών τηλεοπτικών μέσων.

4. Συζήτηση για τον προγραμματισμό νομοθετικού έργου άλλων Υπουργείων για το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα και για την εφαρμογή της Α.Π. Υ155/1-4-2015 εγκυκλίου του Πρωθυπουργού για τους κανόνες, τις αρχές και τις διαδικασίες άσκησης της Κυβερνητικής Νομοθετικής Πρωτοβουλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου