Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

«Οδικός χάρτης» στη Ρίγα για προσύμφωνο με τους εταίρους


«Οδικός χάρτης» στη Ρίγα για προσύμφωνο με τους εταίρους


 
Τον «οδικό χάρτη» που θα επιτρέψει την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής πλευράς θα αναζητήσουν το πρωί της Παρασκευής οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα συνεδριάσουν στη Ρίγα της Λετονίας.
Το κλίμα επηρέασε η δήλωση της Μέρκελ την Πέμπτη το βράδι η οποία σημείωσε «ότι θα πρέπει να γίνουν τα πάντα ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να ξεμείνει από μετρητά η Ελλάδα προτού επιτευχθεί μια συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της».

Παρ΄ότι όλοι εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις το τελευταίο διάστημα εξελίσσονται ταχύτερα σε σχέση με το παρελθόν, οι διαφορές επί της αξιολόγησης του προγράμματος είναι πολλές.
Κοινοτικές πηγές θεωρούν ότι η ελληνική πλευρά θα πρέπει κατά κάποιο τρόπο να «μετριάσει τις απαιτήσεις της» και να «ξεφύγει από τις κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει, ενώ ελληνικές διπλωματικές πηγές εκτιμούν πως οι εκπρόσωποι κυρίως του ΔΝΤ δεν δείχνουν πνεύμα ευελιξίας  κυρίως σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους και την απελευθέρωση των αγορών, των αγαθών και της εργασίας.
Όπως ανέφερε ανώτατος παράγοντας της Ευρωζώνης, οι «18» θα προσπαθήσουν στη Ρίγα να έλθουν σε συμφωνία με την ελληνική πλευρα για τη δημιουργία ενός είδους «οδικού χάρτη» βάσει του οποίου θα κινηθεί τις επόμενες ημέρες η Ελλάδα ούτως ώστε το αργότερο ως το ερχόμενο Eurogroup, της 11ης Μαΐου, να έχει συμφωνηθεί μια «κρίσιμη μάζα» μεταρρυθμίσεων που θα επιτρέψει την εκταμίευση των δανείων που η Αθήνα έχει λαμβάνειν.
Η συνεδρίαση που ξεκινά το πρωί αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τη μία μετά το μεσημέρι οπότε θα ακολουθήσουν δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμλπουμ και συνέντευξη του Ελληνα υπουργού Γιάνη Βαρουφάκη

Θετικά ήταν πάντως τα σημάδια από την συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα καγλεκάριο Ανγκελα Μέρκελ για την πρόοδο των συνομιλιών.
Σύμφωνα με Ελληνα αξιωματούχο που μίλησε στους δημοσιογράφους που βρίσκονται έξω από την Σύνοδο Κορυφής, οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι έχει υπάρξει πρόοδος ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της και ότι βρίσκονται κοντά σε συμφωνία και για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός συμφώνησε με τη Γερμανίδα καγκελάριο για πλεόνασμα 1,2%-1,5%
Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι η ελληνική πλευρά ζητά να τηρηθεί η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου και να υπογραφεί έως τα τέλη Απριλίου αναγνωρίζοντας πως υπάρχει πρόβλημα βραχυπρόθεσμης ρευστότητας που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Ενδιάμεση συμφωνία

Κύκλοι του πρωθυπουργού ανέφεραν ότι ο κ. Τσίπρας και η κυρία Μέρκελ κατέγραψαν στη συζήτησή τους τα βήματα προόδου που έχουν γίνει από την προηγούμενη συνάντησή τους στο Βερολίνο..
«Στο Euroworking Group υπάρχει μεγάλη πρόοδος και στο Eurogroup αύριο περιμένουμε ότι αυτή η πρόοδος θα καταγράφει ώστε να υπάρξει συμφωνία» ανέφεραν νωρίτερα κυβερνητικές πηγές και πρόσθεσαν πως «πρέπει το Σαββατοκύριακο και τις επόμενες μέρες να συνεδριάζει συνεχώς το Brussels Group, ώστε μέχρι την Τετάρτη να υπάρχει συμφωνία και να συγκληθεί την Πέμπτη έκτακτο Eurogroup».

Πιέσεις στο Eurogroup

Στη Ρίγα της Λετονίας, όπου συνεδριάζει το Eurogroup, τα μηνύματα είναι διαφορετικά. Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις οι δανειστές συνεχίζουν να πιέζουν για συμφωνία πακέτο, αλλά και υλοποίηση των παρακάτω:
-Αύξηση ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες και κατάργηση των εξαιρέσεων
Μηδενικό έλλειμα από τις επικουρικές συντάξεις και άμεση έναρξη διαλόγου για τις αλλαγές στο  ασφαλιστικό και τα εργασιακά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου