Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Σχέδιο «ΑΕΤΟΣ» της ΕΛ.ΑΣ

Με τα... μάτια του «αετού», η αστυνομία θα «βλέπει» από σήμερα τα προβλήματα των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας, για να προσφέρει άμεσα τις υπηρεσίες της στους κατοίκους των χωριών, όπου δεν υπάρχουν αστυνομικά τμήματα.

Πρόκειται για το ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο, με την επωνυμία «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.» (Αστυνόμευση- Επιτήρηση Τοπικών Οικισμών και Συνόρων), που παρουσίασε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης, μαζί με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία του υπουργείου και την ηγεσία της ΕΛΑΣ, στο προαύλιο των πρώην Σχολών της Αστυνομίας στην λεωφόρο Μεσογείων.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κινητές αστυνομικές μονάδες, οι οποίες είναι ειδικά οχήματα τύπου βαν, με κατάλληλο εξοπλισμό, που θα είναι επανδρωμένα με τρείς αστυνομικούς (τάξης, ασφάλεια και τροχαίας) και θα πραγματοποιούν εβδομαδιαίο πρόγραμμα περιπολιών σε απομακρυσμένες περιοχές, παρέχοντας υπηρεσίες και βοήθεια στους πολίτες. 

Παράλληλα, στο πλαίσιο του ίδιου επιχειρησιακού σχεδίου, παρέλαβε 150 διπλοκάμπινα φορτηγάκια 4Χ4, τα οποία αγοράστηκαν με κονδύλια του Ταμείου Εξωτερικών Συνόρων της ΕΕ και θα διατεθούν για την πιο αποτελεσματική αστυνόμευση και επιτήρηση των παραμεθόριων περιοχών και των συνόρων της χώρας.

Οι κινητές μονάδες αστυνόμευσης τίθενται σε λειτουργία από σήμερα, πιλοτικά σε τέσσερις περιοχές και συγκεκριμένα στους νομούς Ιωαννίνων, Ξάνθης, Αρκαδίας και Εύβοιας, για δύο μήνες και στην συνέχεια θα εφαρμοστούν και σε άλλες απομακρυσμένες περιοχές.

Η ενεργοποίηση του προγράμματος «Α.Ε.Τ.Ο.Σ.», εντάσσεται στη νέα αντεγκληματική πολιτική της κυβέρνησης, με το σύνθημα «Αστυνομία δίπλα στον πολίτη» και έρχεται να προστεθεί στους θεσμούς του αστυνομικού της γειτονιάς και τα Συμβούλια Πρόληψης Εγκληματικότητας, καθώς και στην ριζική αναδιάρθρωση της αστυνομίας, που, εκτός των άλλων, περιλαμβάνει την κατάργηση πολλών αστυνομικών τμημάτων και την δημιουργία πρότυπων και πολυδύναμων υπηρεσιών.

Η λειτουργία των πρότυπων τμημάτων, σύμφωνα με τους επιτελείς της ΕΛΑΣ, είναι θέμα χρόνου και αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εισηγήσεις για να προχωρήσει το σχέδιο. Η σκέψη για τα τμήματα αυτά είναι να προσαρμοστούν στο σχέδιο «Καποδίστριας» και να υπάρχουν συνεχώς μονάδες έξω για την εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ο Γιάννης Πανούσης, κατά την ομιλία του στην παρουσίαση των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων και των οχημάτων ειδικού τύπου για τα σύνορα, τόνισε ότι «η αστυνομία δείχνει το κοινωνικό της πρόσωπο», αφού πλέον θα βρίσκεται συνεχώς δίπλα στον παππού που φοβάται στην ερημιά, τον Πομάκο στα Πομακοχώρια και σε κάθε έναν που έχει άμεση βοήθεια.

Ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι οι κινητές μονάδες είναι σχέδιο προηγούμενων κυβερνήσεων (εφαρμόστηκε πρώτη φορά επί υπουργίας Βύρωνα Πολύδωρα, αλλά δεν προχώρησε) και αυτό αποδεικνύει ότι στο κράτος υπάρχει συνέχεια. 

Ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο οποίος συντόνισε τις ενέργειες για την υλοποίηση του σχεδίου, που χειρίστηκε ο επιτελάρχης της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Μανώλης Κατριαδάκης, ευχαρίστησε όλη την ηγεσία της Αστυνομίας και τόνισε ότι «σήμερα είναι μια ωραία μέρα, καθώς με τις με το νέο πρόγραμμα καλύπτονται τα κενά αστυνόμευσης».

Ο αρχηγός της ΕΛΑΣ, αντιστράτηγος Δημήτρης Τσακνάκης, έκανε λόγο για νέο μοντέλο αστυνόμευσης, που στοχεύσει στην καλύτερη και έμμεση εξυπηρέτηση και στην βελτίωση της ζωής των πολιτών, ακόμα και στην πιο απομακρυσμένη περιοχή της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου