Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2016

Ο διπλός ανασχηματισμός που έχει στα σκαριά ο Τσίπρας

Ο διπλός ανασχηματισμός που έχει στα σκαριά ο Τσίπρας

Με τη μάχη για το χρέος να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μετά και τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, το ενδιαφέρον του πρωθυπουργού στρέφεται στον διπλό ανασχηματισμό που έχει στα σκαριά.

Του Νίκου Ανδριόπουλου
Η πρώτη πράξη του ανασχηματισμού θα παιχτεί σήμερα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και θα αφορά στο κόμμα. Οι κινήσεις που θα γίνουν εν πολλοίς θα δώσουν και το στίγμα των προθέσεων του Αλέξη Τσίπρα για τη δεύτερη πράξη που θα είναι ο ανασχηματισμός του κυβερνητικού επιτελείου, ο οποίος όπως φαίνεται μετά και τις σχετικές δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου, Όλγας Γεροβασίλη έρχεται πιο κοντά.
Το ίδιο συμπέρασμα συνάγεται και από την επίσπευση της πρώτης συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής, αφού αρχικά είχε προγραμματιστεί για το επόμενο Σαββατοκύριακο, ωστόσο ο πρωθυπουργός επέλεξε να διεξαχθεί εκτάκτως σήμερα. Η εξήγηση που κυριαρχεί είναι ότι πρόθεση του Μαξίμου είναι να ολοκληρώσει άμεσα το μετασχηματισμό του κόμματος μέσα από την εκλογή νέου γραμματέα και νέας Πολιτικής Επιτροπής, προκειμένου να ξεκάθαρες ισορροπίες να μπορεί ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει στην αναδόμηση του κυβερνητικού επιτελείου.

Στο εσωκομματικό επίπεδο με κυβερνητικά στελέχη να έχουν αρνηθεί την ανάληψη καθηκόντων γραμματέα της ΚΕ, τις περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο σημερινός γραμματέας, Παναγιώτης Ρήγας, ο οποίος αναμένεται να επανεκλεγεί. Την ίδια ώρα στην κομβικής σημασίας για τις ισορροπίες κυβέρνησης κόμματος Πολιτική Γραμματεία, ο Αλέξης Τσίπρας έχει τονίσει ότι στόχος του είναι η ενίσχυσή της με στελέχη «πρώτης γραμμής, προκειμένου να αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο που θα ανοίγει τους διαύλους μεταξύ του Μεγάρου Μαξίμου και της Κουμουνδούρου. Έτσι, στη νέα ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι πιθανό να αριθμεί και περισσότερα από τα 17 μέλη που έχει σήμερα, αναμένεται να βρεθούν στελέχη που κέρδισαν με διαφορά τη μάχη του σταυρού στην ψηφοφορία της περασμένης Κυριακής στο Συνέδριο, όπως οι Εικλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης, Γιάννης Δραγασάκης, Ρένα Δούρου, Νίκος Παππάς, Νίκος Βούτσης και Ανδρέας Ξανθός.

Από το κόμμα στην κυβέρνηση

Για την επόμενη μέρα πάντως και τα σενάρια ανασχηματισμού, τα οποία πήραν φωτιά μετά τις δηλώσεις Γεροβασίλη για δομικό ανασχηματισμό που επίκειται, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν φαίνεται να πραγματοποιείται στις αρχές της εβδομάδας με το πρωθυπουργικό επιτελείο να έχει απανωτές συσκέψεις αρχής γενομένης από αυτό το Σαββατοκύριακο. Αν και από το πολύ στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού οι διαρροές γίνονται με το σταγονόμετρο και δεν ανοίγουν τα «χαρτιά» του, είναι δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει μπροστά του δύο γεγονότα, τα οποία αναμένεται να αποτελέσουν ορόσημο για τις επιλογές που θα κάνει τις προσεχείς ημέρες. Πέραν της σύστασης της νέας Πολιτικής Γραμματείας, ο πρωθυπουργός έχει στραμμένο το βλέμμα του στις δύο συνεδριάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες.
Θα επιλέξει να προχωρήσει σε έναν περιορισμένο ανασχηματισμό μεσούσης της δεύτερης αξιολόγησης και εν αναμονή των αποφάσεων για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά ή θα παρατείνει για λίγο ακόμα τη ζωή του νυν κυβερνητικού σχήματος με εγνωσμένα πλέον τα λάθη και τις δυσλειτουργίες του, αποσκοπώντας στο συνδυασμό του ανασχηματισμού με το κλείσιμο της αξιολόγησης και το μεγάλο στοίχημα του χρέους; Αυτό είναι και το μείζον ερώτημα που ταλανίζει το πρωθυπουργικό γραφείο, το οποίο φαίνεται να εντείνεται μετά το διαφαινόμενο νέο μπλόκο του Βερολίνου και τα «καρφιά» του Αλέξη Τσίπρα προς τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Όπως και να έχει ο ανασχηματισμός, όποτε γίνει θα είναι δομικός και δεν θα αφορά μονάχα σε αλλαγή προσώπων. Έτσι, δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι θα δημιουργηθεί ξεχωριστό υπουργείο Μετανάστευσης με ενισχυμένες αρμοδιότητες, ενώ πιθανότατα να "σπάσει" το μοντέλο των υπερυπουργείων καθώς οδήγησε σε γραφειοκρατικά εμπόδια.
Στα πρόσωπα, πέραν του ανοίγματος του κυβερνητικού σχήματος και σε άτομα εκτός των στενών κομματικών ορίων, όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και ο Φώτης Κουβέλης που φαίνεται να κερδίζουν πόντους για την αξιοποίησή τους, οι μοναδικές σταθερές, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές στο newsbeast είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για να ολοκληρώσει το «στοίχημα» της εξόδου από την κρίση και ο Νίκος Παππάς, ο οποίος «άγγιξε» το ιερό «Γκράαλ» της διαπλοκής, τις τηλεοπτικές άδειες.
Θετικός είναι ο απολογισμός και για την κυβερνητική εκπρόσωπο, Όλγα Γεροβασίλη, η οποία εκτιμάται ότι έχει φέρει εις πέρας το έργο της επικοινωνίας της κυβέρνησης.
Από εκεί και πέρα ο πρωθυπουργός στις αποφάσεις του καλείται να συγκεράσει το στόχο για άνοιγμα στις προοδευτικές δυνάμεις και παράλληλα μία «αναπτυξιακή νότα με τους εσωτερικούς συσχετισμούς και τις ισορροπίες στις δυνάμεις εντός της κυβέρνησης. Και σε αυτές συμπεριλαμβάνονται οι αριθμητικές ισορροπίες με τον κυβερνητικό εταίρο, τους Ανεξάρτητους Έλληνες του Πάνου Καμμένου, μέχρι και αυτές της κίνησης Πράττω του Νίκου Κοτζιά, το οποίο το τελευταίο χρονικό διάστημα σε επιμέρους ζητήματα έχει επιχειρήσει να αφήσει ξεχωριστό πολιτικό αποτύπωμα (αποκρατικοποιήσεις, αστυνόμευση).


http://www.newsbeast.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου