Mε τα πρώτα κρύα του φθινοπώρου ξαναθυμόμαστε αγαπημένες συνταγές με όσπρια. Αυτόν το μήνα την τιμητική της έχει η κλασική ρεβιθάδα, που μεταμορφώνεται σε βελούδινη σούπα.
Προετοιμασία: 15΄ Αναμονή: 1 βράδυ Μαγείρεμα: περίπου 1½ ώρα
Υλικά (για 4 - 6 άτομα)
- 500 γρ. ρεβίθια
- 400 γρ. κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 4 σκελίδες σκόρδου
- τα κοτσάνια από ένα μάτσο μαϊντανού (δεμένα)
- 1 φύλλο δάφνης
- 125 ml λάδι (αγουρέλαιο, όταν γίνεται)
- αλάτι, πιπέρι
- 1/4 κουτ. γλυκού κύμινο, σε σκόνη
- 1 πρέζα μπούκοβο, σε σκόνη
- χυμός από 1½ λεμόνι
Για γαρνίρισμα
- 1 ντομάτα σε πολύ μικρά κυβάκια στην εποχή της ή 2 ντοματάκια ολόκληρα από κονσέρβα, σε μικρά κυβάκια (προαιρετικά)
- 1/2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά, σε σκόνη
Διαδικασία
Αποβραδίς μουλιάζουμε τα ρεβίθια σε μια κατσαρόλα με νερό που να τα σκεπάζει. Την επομένη, βράζουμε σε μεγάλη κατσαρόλα τα ρεβίθια σε νερό -που θα έχει 2 φορές τον όγκο των ρεβιθιών- μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα κοτσάνια μαϊντανού, τη δάφνη, το κύμινο και το μπούκοβο.
Οταν μισοβράσουν, έπειτα από περίπου 45 λεπτά, αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το λεμόνι. Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να μαλακώσουν πολύ. Θα χρειαστούν περίπου 1½ ώρα, αλλά, για να είμαστε σίγουροι, τα δοκιμάζουμε.
Αν χρειαστεί, προσθέτουμε νερό. Στο τέλος του βρασίματος, όταν τα ρεβίθια είναι μαλακά και σχεδόν λιώνουν, θα πρέπει να είναι τα 2/3 του όγκου του περιεχομένου της κατσαρόλας και το υγρό το 1/3.
Βγάζουμε τη δάφνη και τις ουρές μαϊντανού. Περνάμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας από το μπλέντερ με τη μισή ποσότητα λαδιού. Σερβίρουμε τη σούπα και γαρνίρουμε με τα κυβάκια ντομάτας.
Περιχύνουμε την κάθε μερίδα με 1 κουταλιά λάδι και πασπαλίζουμε με λίγη πάπρικα.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου