Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2017

Η Άνγκελα Μέρκελ διεκδικεί 4η θητεία


Η Άνγκελα Μέρκελ διεκδικεί 4η θητεία


Από τις 8:00 το πρωί της Κυριακής (τοπική ώρα) 61,5 εκατ. γερμανοί πολίτες προσέρχονται στις κάλπες για να αναδείξουν τη νέα πολιτική ηγεσία της χώρας και να εκλέξουν τους βουλευτές που θα τους εκπροσωπούν στη γερμανική Βουλή. Οι κάλπες θα κλείσουν στις 18:00 (ώρα Γερμανίας), οπότε και θα δημοσιοποιηθεί από τα ΜΜΕ το exit poll. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τους χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ να προηγούνται σταθερά ενώ οι σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς έπονται, σημειώνοντας κατά τις μετρήσεις το χαμηλότερο ποσοστό τους μεταπολεμικά. 
http://www2.zougla.gr



Απόλυτα σίγουρη είναι η είσοδος για πρώτη φορά ακροδεξιού κόμματος στη γερμανική Βουλή του AfD (Εναλλακτική για τη Γερμανία) με ένα ποσοστό που κυμαίνεται, πάντα κατά τις δημοσκοπήσεις, μεταξύ 12 - 10%. Ενδεχομένως αυτό το ποσοστό να είναι ακόμα μεγαλύτερο λόγω της λεγόμενης «κρυφής ψήφου». Οι δημοσκόποι έχουν καταλήξει, πως οι εν δυνάμει ψηφοφόροι της ακροδεξιάς φοβούνται να δηλώσουν ή και ντρέπονται να πουν πως θα ψηφίσουν αυτό το κόμμα. Στην 4η θέση φαίνεται να έρχεται το κόμμα της αριστεράς και να ακολουθούν οι Φιλελεύθεροι και τέλος οι Πράσινοι.
Το ερώτημα σε αυτές τις εκλογές δεν είναι ποιος θα κερδίσει διότι αυτό είναι ήδη προδιαγεγραμμένο. Αλλά είναι με ποιον θα κυβερνήσει

Η Άνγκελα Μέρκελ που γεννήθηκε το 1954 στο Αμβούργο από πατέρα λουθηριανό πάστορα, πέρασε τη ζωή της στην ανατολική Γερμανία. Σπούδασε φυσική στο πανεπιστήμιο Καρλ Μαρξ της Λειψίας. Εισήλθε στους κόλπους των χριστιανοδημοκρατικών το 1989 με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Η πορεία της στο δεξιό συντηρητικό κόμμα ήταν ταχύτατη. Με την αποχώρηση του Χέλμουτ Κολ αναλαμβάνει ηγετικά καθήκοντα και προεδρεύει του κόμματος. Η Άνγκελα Μέρκελ, που ήταν η πρώτη γυναίκα καγκελάριος στην πολιτική ζωή της Γερμανίας, όπως όλα δείχνουν, θα κερδίσει και μια τέταρτη θητεία. 



Ο Μάρτιν Σουλτς γεννήθηκε το 1956 στο Αιξ-λα-Σαπέλ, στα σύνορα Γερμανίας - Γαλλίας από πατέρα μικροαστό και μάνα πλούσια, που ήταν και ιδρυτικό μέλος του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Θέλησε να γίνει ποδοσφαιριστής αλλά μετά από έναν βαρύτατο τραυματισμό εγκατέλειψε και σε ηλικία 20 ετών έπεσε στα γρανάζια του αλκοολισμού. Έδωσε μια μακρόχρονη μάχη για να επιβιώσει και τα κατάφερε. 



Το ερώτημα σε αυτές τις εκλογές δεν είναι ποιος θα κερδίσει, διότι αυτό είναι ήδη προδιαγεγραμμένο. Αλλά είναι με ποιον θα κυβερνήσει. Μεταπολεμικά στη Γερμανία είχαμε επτά κυβερνήσεις συνεργασίας, που σημαίνει πως υπάρχει μακρά παράδοση συνεννόησης μεταξύ κομματικών μηχανισμών. Η Άγκελα Μέρκελ έχει να επιλέξει από μια σειρά σεναρίων που δείχνουν είτε κυβέρνηση χριστιανοδημοκρατών με τους σοσιαλδημοκράτες, είτε κυβέρνηση χριστιανοδημοκρατών με τους φιλελεύθερους που επανακάμπτουν και τους Πράσινους. Από τους πολιτικούς αυτούς συνδυασμούς θα εξαρτηθεί α) το μέλλον της μεταρρύθμισης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, β) το μέλλον της σχέσης μεταξύ Βερολίνου και Παρισίων γ) η αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος (χρέος) από το Βερολίνο, δ) η αντιμετώπιση του ανατολικού (προβλήματος) δηλαδή των χωρών όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία αλλά και άλλες που δημιουργούν προβλήματα ως προς την αποδεκτή συνταγματικότητα των αποφάσεων τους και ε) οι σχέσεις Ευρώπης με τη Ρωσία, μέσα από τους μαιάνδρους του ενεργειακού ζητήματος. 
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τους χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ να προηγούνται σταθερά ενώ οι σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς έπονται 

Δεν αναφέρθηκε παραπάνω το μεγάλο πρόβλημα των σχέσεων της Ευρώπης με τις ΗΠΑ, διότι αποτελεί από μόνο του ένα κυρίαρχο κεφάλαιο για το άμεσο μέλλον.

Η προεκλογική εκστρατεία ήταν ανιαρή, σχεδόν προδιαγεγραμμένη με μια μόνο εξαίρεση, τη σφραγίδα που έβαλε για αυτήν το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία. Είναι αυτό το κόμμα που επέβαλλε την ατζέντα του στον προεκλογικό διάλογο, υποχρεώνοντας τις πολιτικές δυνάμεις να εγκλωβιστούν στη θεματολογία μεταναστευτικό - προσφυγικό. Η παρουσία των ακροδεξιών στη Βουλή για πρώτη φορά μεταπολεμικά, αλλάζει τον πολιτικό χάρτη της Γερμανίας και «νομιμοποιεί» τον ακροδεξιό λόγο, μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι παρατηρητές αναμένουν να διαπιστώσουν ποιες διαστάσεις θα λάβει η απενοχοποίηση του ακροδεξιού λόγου στην κοινωνία της Γερμανίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου