Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Έως την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για ΕΝΦΙΑ.
Λίγες μέρες μένουν για 6.348.353 φορολογούμενους οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Οι φορολογούμενοι έλαβαν και το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ ο οποίος βεβαιώνει φόρο συνολικού ύψους 3,15 δισ. ευρώ από τα οποία αναμένεται να εισπραχθούν έσοδα 2,65 δις ευρώ μέχρι και το τέλος του Ιανουαρίου του 2018.

Έως την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου πρέπει να εξοφληθεί η 1η δόση του ΕΝΦΙΑ 2017. Τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2017 (Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων) αναρτήθηκαν την Κυριακή 27 Αυγούστου και αφορούν 6,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων. Τα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ 2017 πρέπει να εξοφληθούν είτε εφάπαξ (έως 29/09/2017) είτε σε 5 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη έως 29 Σεπτεμβρίου 2017 και την τελευταία (5η δόση) έως 31 Ιανουαρίου 2018. Τα νέα εκκαθαριστικά μπορούν να τα βρουν οι φορολογούμενοι στους προσωπικούς τους λογαριασμούς στο TAXISnet.
Από το συνολικό φόρο την «μερίδα του λέοντος» θα πληρώσουν όπως ήταν αναμενόμενο τα φυσικά πρόσωπα μέσα από τα 7.397.711 σημειώματα του ΕΝΦΙΑ που θα περιλαμβάνουν 2.411.037.382 ευρώ κύριο φόρο και 382.093.401 ευρώ συμπληρωματικό φόρου
Εκτός από τα φυσικά πρόσωπα σημειώματα ΕΝΦΙΑ νομικά πρόσωπα θα πάρουν άλλα 56.717 στα οποία θα αναλογεί 201.297.109 ευρώ κύριος και 247.700.180 ευρώ συμπληρωματικό φόρο.
Σε νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους που έλαβαν τον περασμένο Δεκέμβριο τη «13η σύνταξη» προχωρεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Και αυτό καθώς το ποσό που έλαβαν συνυπολογίστηκε λανθασμένα από την ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) ως εισόδημα, με αποτέλεσμα αρκετοί από τους συνταξιούχους να χάσουν τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές που προβλέπονται στον ΕΝΦΙΑ.
H φορολογική διοίκηση έρχεται τώρα με τη νέα εκκαθάριση να διορθώσει το λάθος, έτσι ώστε οι χαμηλοσυνταξιούχοι να λάβουν την έκπτωση που δικαιούνται.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΑΑΔΕ, η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση είναι αφορολόγητη, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχεται ούτε συμψηφίζεται με ήδη βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο ή πιστωτικά ιδρύματα.
Ωστόσο, κατά την υποβολή του ηλεκτρονικού αρχείου βεβαιώσεων φορολογικού έτους 2016, τα ποσά της εν λόγω έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης απεστάλησαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες για την καταβολή τους, εντασσόμενα σε κωδικό που αφορά εισοδήματα και επιδόματα απαλλασσόμενα από φόρο και εισφορά στο σύνολό τους, με αποτέλεσμα τα πληρωτέα ποσά ανά δικαιούχο να ληφθούν υπόψη για τον υπολογισμό του συνολικού φορολογητέου οικογενειακού εισοδήματος κατά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ που διενεργήθηκε.
«Μπλόκο» στην έκδοση φορολογικής ενημερότητας βάζουν οι βεβαιωμένες οφειλές του φόρου εισοδήματος και του ΕΝΦΙΑ.
Όσοι έχουν βεβαιωμένες οφειλές ακόμη και εάν δεν έχουν γίνει ληξιπρόθεσμες και υπερβαίνουν τα 30 ευρώ θα πρέπει να περάσουν από την εφορία τους για να πάρουν τη φορολογική ενημερότητα που θέλουν να χρησιμοποιήσουν για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτων.
Συγκεκριμένα, το Taxisnet δεν εκδίδει φορολογική ενημερότητα διαδικτυακά, ακόμα και στην περίπτωση όπου υπάρχουν απλώς βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές, εφόσον η ενημερότητα ζητείται για μεταβίβαση ακινήτου και είσπραξη χρημάτων.
Πηγή: news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου