Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017

Λαχανόρυζο με τζίντζερ και μπούκοβο

65150218_33404_lahanorizo
Eύκολο / Προετοιμασία: 20΄, Μαγείρεμα: 50΄
Υλικά για 4 άτομα:
  • 1/2 μέτριο λάχανο, λεπτοκομμένο ή λεπτοτριμμένο σε μαντολίνο (όπως για σαλάτα)
  • 1 κονσέρβα (400 γρ.) ολόκληρα ντοματάκια αποφλοιωμένα, ελαφρώς χτυπημένα στο μούλτι
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 1/3 κουτ. γλυκού καυτερό ή γλυκό μπούκοβο
  • 1 κομμάτι φρέσκο τζίντζερ, περίπου 4 εκ., ψιλοκομμένο ή τριμμένο
  • 150 γρ. ρύζι μακρύκοκκο ή άλλο της αρεσκείας μας
  • 90 ml ελαιόλαδο  
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία:


Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά 30 ml από το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι με το μπούκοβο, το τζίντζερ, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι για περίπου 2 - 3 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς. Ρίχνουμε την ντομάτα και 100 ml νερό και μαγειρεύουμε για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να «δέσει» ελαφρώς η σάλτσα.

Ρίχνουμε το λάχανο, ανακατεύουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 4 - 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και να μειωθεί λίγο ο όγκος του. Προσθέτουμε 800 ml ζεστό νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για 15 λεπτά με σκεπασμένη την κατσαρόλα.

Ρίχνουμε το ρύζι μαζί με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και 200 ml νερό και σιγομαγειρεύουμε για άλλα 15 λεπτά με σκεπασμένη την κατσαρόλα, μέχρι να φουσκώσει το ρύζι και να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά.

Aν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό επιπλέον. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε το λαχανόρυζο να σταθεί για περίπου 10 λεπτά και σερβίρουμε ζεστό ή χλιαρό. Συνοδεύουμε με ταραμοσαλάτα και φρυγανισμένο ψωμί.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου