Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Ελληνικές Γεωργικές Ασφαλίσεις


Αποτέλεσμα εικόνας για Ελληνικές Γεωργικές Ασφαλίσεις

Στο προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας «Ισχυρή Ανάπτυξη, Αυτοδύναμη Ελλάδα», ανάμεσα στους 16 άξονες πολιτικής, στον 14ο Άξονα «Αναγέννηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας» δεν εντοπίζουμε κάτι για τον ΕΛΓΑ (τουλάχιστον σε αυτό που έχω στα χέρια μου).

Στις άμεσες  προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης ανά υπουργείο, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων επισημαίνονται: Η διασφάλιση σταθερών πόρων από τη νέα Κ.Α.Π., Η εισαγωγή νέου νόμου για τους συνεταιρισμούς, Η μείωση της φορολογίας στο 10% για όλες τις ομάδες παραγωγών και τα συνεργατικά σχήματα και η αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων στα αγροτικά προϊόντα με εντατικοποίηση των ελέγχων.
Στην συνέντευξη τύπου της 22/7/2019, για την παρουσίαση των νέων Γενικών Γραμματέων του ΥπΑΑΤ ο κ. Υπουργός όταν ρωτήθηκε για τον ΕΛΓΑ έκανε σαφές ότι πρόκειται για έναν Οργανισμό στον οποίο παρατηρούνται πλήθος χρόνιων προβλημάτων τα οποία απαιτούν ολοκληρωμένο επανασχεδιασμό και όχι λύσεις εμβαλωματικές. Παράλληλα δικαίωσε τους αγρότες και παραγωγούς οι οποίοι παραπονούνται για την καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων ενώ οι ίδιοι είναι συνεπείς ως προς την καταβολή των ασφαλίστρων τους.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων τόνισε ότι στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας υπάρχει σαφής αναφορά και δέσμευση στο ζήτημα της ασφάλισης των αγροτών, όπου αναφέρεται ότι η λύση που θα δοθεί προβλέπει και την ανάμειξη της ιδιωτικής ασφάλισης. «Περιμένουμε την αναλογιστική μελέτη να δούμε πού βρισκόμαστε. Θα καταλήξουμε σε μια λύση την οποία θα διαβουλευτούμε και στην οποία θα περιλαμβάνεται και ο ιδιωτικός τομέας», πρόσθεσε ο κ. Μ. Βορίδης.
Με ιδιώτες ή όχι, οι αναλογιστικές μελέτες μπορούν να αντιμετωπίσουν τους μετρήσιμους κινδύνους, ΟΧΙ ΤΙΣ ΑΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ. Και η κλιματική αλλαγή δημιουργεί φαινόμενα επιταχυνόμενα χωρίς να υπάρχουν μετρήσιμα ιστορικά στοιχεία, για να στηριχθεί μια αναλογιστική μελέτη. Αλλά ούτε ρυθμό μεταβολής, ή/& ταχύτητα μεταβολής των προβλημάτων μπορούμε να υπολογίσουμε.
«Αυτό που παρατηρούμε είναι πως η συχνότητά τους αυξάνει μέσα στα χρόνια, γεγονός που μας οδηγεί στο συμπέρασμα πως το φαινόμενο συνδέεται άμεσα με την κλιματική αλλαγή. Η αύξηση της συχνότητας του φαινομένου είναι ανάλογη με την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου. Το ευτύχημα τουλάχιστον είναι πως τα θύματα μειώνονται, καθώς στον μεγάλο καύσωνα του 2003 είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 60.000 άνθρωποι». Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, ΑΠΕ-ΜΠΕ, 28/7/2019.
«Κλιματολογικές προβλέψεις δεν μπορούμε να έχουμε. Οι προβλέψεις είναι μόνο μετεωρολογικές και είναι για πέντε - έξι μέρες. Το φαινόμενο δεν θα εκδηλώνεται μόνο πιο συχνά, θα εκδηλώνεται όλο και με πιο ακραίο τρόπο. Κοιτάξτε τι γίνεται στο Αιγαίο. Το οικοσύστημα καταρρέει. Σε είκοσι χρόνια δεν θα υπάρχουν ψάρια σε αυτή τη θάλασσα. Το φαινόμενο οφείλεται στην κλιματική αλλαγή που συνδέεται με την ανθρώπινη δραστηριότητα κατά 95%. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος για την αντιμετώπιση του φαινομένου από τη μείωση των καύσεων» καθ Μ. Πετράκης. zougla.gr, 28/7/2019.
«Είναι θέμα πολιτικής βούλησης για να περάσουμε σε μια οικονομία μηδενικού άνθρακα. Τα ορυκτά καύσιμα, η παραγωγή τσιμέντου, οι μεταφορές, η αποψίλωση των δασών και η αλλαγή χρήσεων γης είναι μερικοί από τους παράγοντες που συντελούν στην αύξηση εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και συνεπώς στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής (σσ. και όλα είναι δραστηριότητες των αστών, κατοίκων των πόλεων, και των τρόπων που επιλέγουν να ζουν …). Πέντε κιλά CO2 του άνθρακα αντιστοιχούν σε ένα γεύμα με βοδινό κρέας … Υπάρχει ανάγκη μείωσης των εντατικών καλλιεργειών, και χρησιμοποίησης των μέσων μαζικής μεταφοράς αντί των ΙΧ μας. Κάθε email που στέλνουμε είναι σαν να κάνουμε 1,5 χλμ με λεωφορείο …». Joel Guiot (Γάλλος επιστήμονας, ειδικός στην κλιματική αλλαγή) Αθήνα. athensvoice.gr, 30/7/2019.
Αν όλοι οι νοήμονες άνθρωποι αντιλαμβάνονται ότι ο δημιουργών ένα πρόβλημα, πρέπει να πληρώνει, με ποιά λογική θα μπορούσε κάποιος αρμόδιος να καλέσει τους αγρότες μόνοι τους να πληρώσουν το βάρος των αγροτικών ασφαλίσεων? Γιατί αφήνονται οι αστοί στην ευτυχία τους να απολαμβάνουν τον τρόπο ζωής που επιθυμούν, και μεταφέρουν το κόστος των επιλογών τους στους αγρότες οι οποίοι υφίστανται την κλιματική αλλαγή των επιλογών των αστών?.
Η έκθεση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ σχετικά με το δικαίωμα του ανθρώπου στην τροφή προειδοποιεί ότι η σημερινή γεωργία μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικά για το περιβάλλον προβλήματα στο μέλλον. Η 24σέλιδη έκθεση-καταπέλτης, θεωρεί ότι το ισχύον οικονομικό σύστημα, με τις ιδιωτικές εταιρείες και τα φυτοφάρμακα, οδηγεί σε καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον και τους ανθρώπους. Για να καταπολεμηθεί η πείνα και να εξασφαλιστεί ο εφοδιασμός του πληθυσμού με τρόφιμα απαιτείται ένα εντελώς νέο σύστημα, καταλήγει η έκθεση. Π. Αλεπλιώτης, atexnos.gr, 28/5/2018
Με τις παραπάνω σκέψεις τρομάζω στην σκέψη ότι το κόστος των αγροτικών ασφαλίσεων θα κληθούν να το πληρώσουν με ανεπαρκείς αναλογιστικές μελέτες μόνο οι αγρότες. Και μάλιστα με εμπλοκή ιδιωτικών εταιρειών.
Οι δημιουργούντες κάποιο πρόβλημα πρέπει να «πληρώνουν». Μόνο που οι αστοί, οι οποίοι δημιουργούν το μέγιστο της κλιματικής αλλαγής, δεν πληρώνουν τίποτε στον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος αδυνατεί να αποζημιώσει τους αγρότες. Οι αναλογιστικές μελέτες βάζουν τους αγρότες να πληρώνουν μόνοι τους τις αποζημιώσεις.
Και από την άλλη τα λεγόμενα ΠΣΕΑ (Πολιτικός Σχεδιασμός Εκτάκτων Αναγκών) καλύπτουν μέχρι σήμερα με περίεργες μεροληψίες και πολιτικές (κομματικές?...) επιλογές, κάτι που έρχεται σαν χιονοστιβάδα να μας διαλύσει.
Ενώ ο ΕΛΓΑ μέχρι πρόσφατα κάλυπτε ακόμα και συνεταιριστικές και συνδικαλιστικές δραστηριότητες αγροτοσυνεταιριστών-αγροτοσυνδικαλιστών.
Αν όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι η γεωργία συνιστά γενικευμένο υπαίθριο «βιολογικό» εργοστάσιο παραγωγής προϊόντων διατροφής ανθρώπων και ζώων και περιβαλλοντικών αγαθών με αυξανόμενη ζήτηση, που βασίζεται στο φυσικό περιβάλλον, στους φυσικούς πόρους, κυρίως στη γεωργική γη και στο διαθέσιμο νερό για άρδευση και στην εργασία και την φροντίδα των αγροτών, όπως λέει ο Δρ Φ. Βακάκης, δείχνει ότι κάτι έχουμε καταλάβει λάθος και θέλουμε να κάνουμε business στην γεωργία (ευρεία έννοια) αντιμετωπίζοντας το χωράφι σαν εργοστάσιο, με τεχνολογίες πληροφορικής ….

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, Δημόσια Γράφων, ΑγροΝέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου