Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020

ΠΟΥ: Πολύ νωρίς για να προβλέψουμε το τέλος της επιδημίας


ΕΤΙΚΕΤΕΣ:








«Πιστεύω ότι σήμερα είναι πάρα πολύ νωρίς να επιχειρήσουμε να προβλέψουμε την αρχή, τη μέση ή το τέλος αυτής της επιδημίας» δήλωσε ενώπιον δημοσιογράφων ο Μάικλ Ράιαν, ο επικεφαλής του τμήματος υγειονομικών εκτάκτων αναγκών του ΠΟΥ.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Κίνα σταθεροποιήθηκε κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, όμως αυτή η εμφανής επιβράδυνση της εξάπλωσης της επιδημίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί με «πολύ μεγάλη προσοχή», είπε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Αυτή η επιδημία θα μπορούσε να εξελιχθεί προς οποιανδήποτε κατεύθυνση» τόνισε ο γενικός γραμματέας του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, κατά τη διάρκεια μιας ενημέρωσης στη Γενεύη.
Ο ΠΟΥ φιλοξένησε χθες Τρίτη και σήμερα Τετάρτη στην έδρα του στη Γενεύη ένα συνέδριο με τη συμμετοχή εκατοντάδων επιδημιολόγων από ολόκληρο τον κόσμο για να συζητηθούν τα μέσα καταπολέμησης του ιού Covid-19.
Ενατο κρούσμα στη Βρετανία
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη Βρετανία αυξήθηκαν στα 9, ανακοίνωσαν σήμερα οι βρετανικές αρχές, διευκρινίζοντας ότι ο τελευταίος ασθενής που εντοπίστηκε προσβλήθηκε από τον ιό στην Κίνα.
«Άλλος ένας ασθενής στην Αγγλία βγήκε θετικός στον νέο κορωνοϊό (Covid-19), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο στα 9», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Κρις Γουίτι, ο επικεφαλής των ιατρικών υπηρεσιών της Αγγλίας.
Ο ασθενής έχει μεταφερθεί σε εξειδικευμένο νοσηλευτικό κέντρο στο Λονδίνο.
Αναταράξεις στις παγκόσμιες ταχυδρομικές υπηρεσίες
Η διακοπή των πτήσεων από και προς την Κίνα, λόγω του νέου κορωνοϊού (Covid-19), έχει επηρεάσει τις ταχυδρομικές υπηρεσίες, όπως διαπίστωσε σήμερα η Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση (UPU).
«Η επιδημία προκάλεσε την αναστολή των πτήσεων, η οποία διαταράσσει τις ταχυδρομικές υπηρεσίες», ανέφερε ο διεθνής οργανισμός που εδρεύει στην Ελβετία και υπάγεται στον ΟΗΕ. Η UPU «παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση και συνεργάζεται στενά με τα ταχυδρομεία για να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες», πρόσθεσε.
Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει προηγούμενο, ένας εκπρόσωπος της Ένωσης υπενθύμισε τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί το 2010, λόγω της ενεργοποίησης ενός ηφαιστείου στην Ισλανδία. Εξήγησε επίσης ότι έχει επηρεαστεί και το διαδικτυακό εμπόριο.
Τα ελβετικά ταχυδρομεία (Swiss Post) ανακοίνωσαν σήμερα ότι σταματούν να δέχονται επιστολές ή δέματα με προορισμό την Κίνα. Είχαν προηγηθεί ταχυδρομικές υπηρσίες άλλων χωρών (Δανία, Ρουμανία, Σερβία, Σιγκαπούρη, Ισπανία κ.α.) που ενημέρωσαν την UPU ότι θα διακόψουν τις παραδόσεις.
Νωρίτερα, τα αμερικανικά ταχυδρομεία έκαναν γνωστό ότι δεν θα αναλαμβάνουν πλέον δέματα που έχουν περάσει από την Κίνα.
Τα κινεζικά ταχυδρομεία πάντως, σε μια ενημέρωση προς τα μέλη της UPU, διαβεβαίωσαν ότι δεν είναι επικίνδυνο να χειρίζονται δέματα και επιστολές από την Κίνα, δεδομένου ότι ο κορωνοϊός «δεν επιζεί για μεγάλο διάστημα στα αντικείμενα». Εξήγησαν επίσης ότι έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα, όπως η απολύμανση των ταχυδρομικών γραφείων ενώ τα δέματα και οι επιστολές δεν έρχονται σε άμεση επαφή με ανθρώπους.
Η UPU έχει 192 χώρες μέλη και συνιστά τον μεγαλύτερο διεθνή οργανισμό στον τομέα των ταχυδρομικών υπηρεσιών.
Πηγή: AFP, Reuters, ΑΠΕ - ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου