Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

«Νάρκες» Τουρκίας στον διάλογο

Με βασικά εργαλεία την άσκηση διαρκούς στρατιωτικής πίεσης και διπλωματικά προσκόμματα στην προσπάθεια έναρξης διαλόγου ή έστω ενίσχυσης των διαύλων επικοινωνίας με την Αθήνα εξακολουθεί να κινείται η Aγκυρα, παρά τις υφιστάμενες απόπειρες αναζωογόνησης των επαφών. Παρά τη θετική ρητορική, όπως αυτή εκφράστηκε δημόσια και μετά τη συνάντηση των υπουργών Εθνικής Aμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, Νίκου Παναγιωτόπουλου και Χουλουσί Ακάρ, ο δίαυλος Aγκυρας - Αθήνας είναι βαθύτατα προβληματικός.

Σε διπλωματικό επίπεδο η Aγκυρα επιμένει να θέτει με εξαιρετικά πιεστικό τρόπο την επιβολή μορατόριουμ γεωτρήσεων στην κυπριακή υφαλοκρηπίδα, προκειμένου να γίνει οποιαδήποτε πρόοδος και στα ελληνοτουρκικά.
Σε στρατιωτικό επίπεδο, από την αρχή του χρόνου έως και χθες είχαν καταγραφεί 92 υπερπτήσεις σε ελληνικά νησιά, κάτι που αν συνεχιστεί με αυτό τον ρυθμό θα αποτελέσει αρνητικό ρεκόρ εικοσαετίας. Πέρυσι ήταν η χειρότερη χρονιά (124 υπερπτήσεις) ενώ όλα τα προηγούμενα έτη οι υπερπτήσεις ήταν αισθητά λιγότερες (το 2018 έγιναν 47, το 2017 καταγράφηκαν 39, το 2016 ο αριθμός ανήλθε στις 57 και το 2015 στις 36).
Το μορατόριουμ ετέθη επισήμως και δημόσια προ δύο εβδομάδων από τον εκπρόσωπο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι και συντηρείται με σχεδόν πανομοιότυπη ρητορική. Ο συγκεκριμένος όρος που θέτει η Αγκυρα είναι εξ ορισμού προβληματικός, καθώς αφορά τη στάση που θα πρέπει να τηρήσει η κυπριακή κυβέρνηση και είναι αδύνατον να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα. Ο χαρακτήρας αυτής της τουρκικής προϋπόθεσης, σε συνδυασμό με την επιτάχυνση του κυπριακού ενεργειακού προγράμματος και την απουσία από τις συνολικότερες εξελίξεις, λόγω Brexit, της Βρετανίας, της τρίτης εγγυήτριας της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιτείνει το πρόβλημα.

Θερμή χειραψία του Ν. Δένδια με τον Αλγερινό ομόλογό του Σάμπρι Μπουκαντούμ, χθες, στο Αλγέρι.
Το μπαράζ υπερπτήσεων έχει καταγραφεί ενώ οι δύο πλευρές ετοιμάζονται για τη διεξαγωγή των τεχνικών συζητήσεων για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ 17 και 21 Φεβρουαρίου στην Αθήνα. Υπό αυτές τις συνθήκες είναι εξαιρετικά δύσκολη μια συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, όχι μόνον σήμερα, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, αλλά ακόμα και στο διπλωματικό φόρουμ της Αττάλειας (27-29/3) στο οποίο και έχει προσκληθεί ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας.
Εφόσον η συζήτηση για τα ΜΟΕ εξελιχθεί ομαλά και ακολουθηθεί από ακόμα έναν κύκλο επαφών σε επίπεδο γενικών γραμματέων των δύο υπουργείων Εξωτερικών, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν συνθήκες για συναντήσεις και ουσιαστικές επαφές σε υψηλότερο επίπεδο. Την Αθήνα απασχολεί η κατάσταση στη Λιβύη. Χθες, ο κ. Δένδιας βρέθηκε στο Αλγέρι, όπου και συναντήθηκε με τον Αλγερινό ομόλογό του Σάμπρι Μπουκαντούμ. «Τόσο η Ελλάδα όσο και η Αλγερία πιστεύουμε ότι θα πρέπει να τερματιστούν άμεσα οι εχθροπραξίες, καθώς και να σταματήσει οποιαδήποτε ξένη παρέμβαση στη Λιβύη», είπε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας.
Έντυπη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου