Διπλό αρνητικό ρεκόρ κατέγραψε χθες η χώρα στη μάχη κατά της πανδημίας. Το πρώτο αφορά τον αριθμό των ημερήσιων κρουσμάτων COVID-19 και το δεύτερο τον αριθμό των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι λόγω της νόσου: 3.586 και 699 αντίστοιχα…
Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν ότι η πανδημία έχει φέρει στα όριά του το ΕΣΥ. Ουσιαστικά αναμένεται ένα δεκαήμερο που θα κρίνει τις αντοχές του εθνικού συστήματος υγείας. Ενδεικτικά, στο λεκανοπέδιο, που δέχεται και τη μεγαλύτερη πίεση, οι αρμόδιοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να διατεθούν αποκλειστικά για τη φροντίδα ασθενών με κορωνοϊό και άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Υπενθυμίζεται ότι λόγω της πίεσης που ασκεί η πανδημία στο ΕΣΥ τις τελευταίες ημέρες, νοσοκομεία COVID-19 έχουν γίνει το Σισμανόγλειο και το Κοργιαλένειο Μπενάκειο, τα οποία από χθες έχουν ενισχυθεί με ιδιώτες γιατρούς που επιστρατεύθηκαν από το υπουργείο Υγείας.Στη σχετική εντολή του υπουργείου υπάκουσε η πλειονότητα των ιδιωτών πνευμονολόγων, παθολόγων και γενικών γιατρών που έλαβαν προχθές «φύλλο πορείας» (91% ή 187 από τους 206). Σύμφωνα με πηγές της «Κ», συζητείται το ενδεχόμενο μετατροπής σε νοσοκομεία COVID-19 από την ερχόμενη εβδομάδα και τα «Γ. Γεννηματάς» και «Θριάσιο», με τις σχετικές αποφάσεις ωστόσο να μην έχουν ληφθεί ακόμα.
Ειδικότερα, χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 3.586 νέα περιστατικά της νόσου, τα περισσότερα σε μία ημέρα από την αρχή της πανδημίας. Από τα νέα κρούσματα 1.779 εντοπίστηκαν στην Αττική, 398 στη Θεσσαλονίκη και 161 στην Αχαΐα. Συνολικά, επτά περιοχές είχαν τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων. Επίσης, ανακοινώθηκαν 51 θάνατοι ασθενών. Από την αρχή της πανδημίας έως και χθες 7.582 άτομα έχασαν τη ζωή τους λόγω της νόσου. Από την άλλη, ενδείξεις ότι μπορεί να βρισκόμαστε στην κορύφωση αυτής της πανδημικής έξαρσης έρχονται από τα τελευταία αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, σύμφωνα με τα οποία την προηγούμενη εβδομάδα παρατηρήθηκαν σταθεροποιητικές ή ακόμα και πτωτικές τάσεις στο ιικό φορτίο στις περισσότερες περιοχές, μεταξύ των οποίων και η Αττική (μείωση κατά 27% του ιικού φορτίου).
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονταν χθες 699 ασθενείς με COVID-19. Ο αριθμός αυτός έχει συνεχή αυξητική τάση το τελευταίο διάστημα, ενώ έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα επίπεδα του προηγούμενου πανδημικού κύματος της νόσου, όπου στην κορύφωσή του ο ημερήσιος αριθμός των διασωληνωμένων ήταν 622. Η δε προσέλευση στα νοσοκομεία ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον κορωνοϊό παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Οι νέες εισαγωγές ασθενών ήταν προχθές 518, εκ των οποίων περίπου 240 σε νοσοκομεία της Αττικής, που επωμίζονται και το μεγαλύτερο βάρος περίθαλψης των ασθενών σε αυτό το πανδημικό κύμα.
Την επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων ζητούν εμφατικά οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών, που κάνουν λόγο για μη διαχειρίσιμη λίστα αναμονής ασθενών για μία κλίνη ΜΕΘ, ενώ χθες κατέθεσαν και μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για τις συνθήκες νοσηλείας των ασθενών. Στο σχετικό έγγραφο, η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος επισημαίνει πως τόσο για την παραμονή, σε καθημερινή βάση, δεκάδων βαρέως πασχόντων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ σε κοινούς θαλάμους και σε πρόχειρους αναπνευστήρες όσο και για τη στελέχωση πτερύγων νοσηλείας ασθενών πασχόντων από COVID-19 με γιατρούς άσχετων ειδικοτήτων, η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση.
Οπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι των νοσοκομειακών γιατρών, «η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ διασωληνωμένοι ασθενείς, η κυβέρνηση είναι αυτή που επιλέγει να περιθάλπουν γιατροί άσχετων ειδικοτήτων τους ασθενείς πάσχοντες από COVID. Οι νοσοκομειακοί γιατροί καμία τέτοια επιλογή δεν κάνουν».
Τη δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία περιγράφουν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με τους οποίους χθες το μεσημέρι οι διασωληνωμένοι ασθενείς με COVID-19 εκτός ΜΕΘ ήταν περισσότεροι από 50.
Επιστολή
Η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) σε επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας χαρακτηρίζει την επίταξη των γιατρών μία μη λειτουργική λύση και ζητεί την πρόσληψη με επείγουσες νομοθετικές πράξεις των γιατρών και των νοσηλευτών με δηλωμένη πρόθεση να υπηρετήσουν το δημόσιο σύστημα βάσει των αιτήσεών τους στις σχετικές προκηρύξεις τον τελευταίο χρόνο, αλλά και την επίταξη των μονάδων του ιδιωτικού τομέα, «δεδομένου ότι το δημόσιο σύστημα δεν διαθέτει πλέον τις απαιτούμενες κλίνες».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου