Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Τηλεδιάσκεψη της βουλευτή Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα με μέλη Δ.Σ του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πιερίας

Στο πλαίσιο  των θεσμικών συναντήσεων και των τηλεδιασκέψεων που πραγματοποιεί η βουλεύτρια Πιερίας (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ) Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα συνομίλησε την Τετάρτη 24/3/2021  με μέλη του Δ.Σ  του ΣΕΠΕ Πιερίας και συγκεκριμένα με τους κκ. Α. Κοντοφάκα, Α. Ρεμπατσιό, Ν. Τσιαμπέρα,, Β. Τσακιρίδη και Π. Τζιάφα.

 

Η συζήτηση  και τα θέματα που τέθηκαν

 

Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης οι εκπαιδευτικοί ανέλυσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Π.Ε Πιερίας και κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις.

 

Τα μέλη του Δ.Σ του ΣΕΠΕ πρότειναν τη  λειτουργία ολιγομελών σχολικών τμημάτων (με 12-15 μαθητές), τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών αλλά και όλων των εργαζομένων στα σχολεία, και συχνά τεστς, ώστε να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία, μιας και η  τηλεκπαίδευση ειδικά σε μικρές ηλικίες παρουσιάζει αρκετές πρόσθετες αντικειμενικές μαθησιακές και διδακτικές δυσκολίες, άρα δεν συνιστά καθαυτό εκπαίδευση. Mέχρι το άνοιγμα των σχολείων, η τηλεκπαίδευση θα πρέπει να γίνεται μέσα στις σχολικές μονάδες.

 

Ιδιαίτερα προβληματική χαρακτήρισαν τη λειτουργία των σχολικών μονάδων Ειδικής Αγωγής, καθ’ όλο το διάστημα της πανδημικής κρίσης, όταν οι υπόλοιπες σχολικές μονάδες ήταν για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας κλειστές και τη στιγμή που δεν είχαν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών (μόλις πριν λίγες μέρες πχ. ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής).

 

Οι εκπαιδευτικοί αναφέρθηκαν περαιτέρω στα μεγάλα οικονομικά  προβλήματα που δημιούργησε η τηλεκπαίδευση σε γονείς και εκπαιδευτικούς, λόγω έλλειψης παροχής τεχνικών μέσων από την Πολιτεία, γεγονός που ανάγκασε γονείς και εκπαιδευτικούς να αγοράσουν υπολογιστές, τάμπλετ, αλλά και υψηλότερες ταχύτητες στο διαδίκτυο.

 

Έντονα εκφράστηκε η ανησυχία και ο προβληματισμός στο ενδεχόμενο η τηλεκπαίδευση με πρόσχημα την πανδημία,  να μείνει μόνιμα, ειδικά για τις δυσπρόσιτες περιοχές.

 

Ακόμη, δήλωσαν την αντίθεσή τους στη δρομολογούμενη αξιολόγηση των εκπαιδευτικών με τον τρόπο και τους όρους που θέτει το υπουργείο  και επισήμαναν ότι πρέπει να γίνουν μαζικές και μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών αφού το ¼ είναι αναπληρωτές. Ιδιαίτερα φέτος που οι ανάγκες είναι ακόμη πιο αυξημένες, μιας και έχει καταθέσει αίτηση συνταξιοδότησης μεγάλος αριθμός εκπαιδευτικών.

 

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάγκη επαναφοράς του “7ου δασκάλου”, ο οποίος αντικαθιστά αυτόν που κωλύεται, στον άμεσο έλεγχο όλων των σχολείων για την επάρκεια στατικότητάς τους και φυσικά στον προγραμματισμό κατασκευής νέων, σύγχρονων διδακτηρίων, μιας και πολλά από αυτά έχουν ηλικία πολλών δεκαετιών.

 

Η κα Σκούφα

 

Η κ. Σκούφα από την πλευρά της υπογράμμισε ότι δυστυχώς στην covid - 19 εποχή, η Βουλή υπολειτουργεί, ο αριθμός των συμμετεχόντων βουλευτών κατά τη συζήτηση των νομοσχεδίων στην Ολομέλεια είναι εξαιρετικά περιορισμένος και τόνισε ότι η παρούσα κυβέρνηση νομοθετεί χωρίς στην ουσία την απαραίτητη διαβούλευση και συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς, ειδικά στα θέματα της Παιδείας κι Εκπαίδευσης.

 

Ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς για την ειλικρινή κι εκ βαθέων συζήτηση για τα θέματα που αφορούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση στην Πιερία και τόνισε ότι είναι δίπλα τους σε κάθε θέμα που αφορά τόσο τους δασκάλους όσο  και τους μαθητές, με τον θεσμικό της ρόλο ως βουλευτής της Πιερίας.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου