Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

Θανάσης Λιακόπουλος: Μήνυμα για την επέτειο των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821

       

Φίλες και φίλοι,

Η εμβληματική επέτειος της Επανάστασης του 1821 είναι ημέρα χαράς, ημέρα γιορτής και ευλάβειας, ημέρα τιμής και μνήμης. Είναι ακόμη ημέρα περισυλλογής και ευθύνης.

Πριν από 200 χρόνια οι πρόγονοι μας πέτυχαν αυτό που φάνταζε ακατόρθωτο. Πριν από 200 χρόνια ο υπόδουλος Ελληνισμός αποφάσισε να πάρει τα όπλα και να επιχειρήσει να ανακτήσει την πολυπόθητη ελευθερία του μετά από 400 περίπου σκληρής σκλαβιάς.

Αποτόλμησε να εναντιωθεί σε όλες τις δυσοίωνες προβλέψεις και συγκυρίες, απέναντι στο τεράστιο μέγεθος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και να βροντοφωνάξει «Ελευθερία ή Θάνατος».


Κι αν ο Εθνικοαπελευθερωτικός Αγώνας φάνταζε άνισος για όσους υπολογίζουν την νίκη ή την ήττα μόνο με βάση τους αριθμούς, οι Έλληνες τους διέψευσαν. Απέδειξαν πως όταν η ψυχή παραμένει αδέσμευτη και ελεύθερη, όταν μπολιάζονται η Αγία Πίστη του Χριστού με τη γενναιότητα και την ελευθεροφροσύνη, τα μεγέθη σμικρύνονται, οι αριθμοί καταρρέουν, το ακατόρθωτο γίνεται πράξη.


«Όταν αποφασίσαμε να κάμωμε την Επανάσταση, δεν εσυλλογισθήκαμε ούτε πόσοι είμεθα ούτε πως δεν έχομε άρματα ούτε ότι οι Τούρκοι εβαστούσαν τα κάστρα και τας πόλεις ούτε κανένας φρόνιμος μας είπε «πού πάτε εδώ να πολεμήσετε με σιταροκάραβα βατσέλα» αναφέρει ο Γέρος του Μοριά στα απομνημονεύματά του. Κανείς δεν δείλιασε μπροστά στη δυναμική του αντιπάλου και δυνάστη Τούρκου. Μήτε οι Φιλικοί, μήτε ο Κολολοκοτρώνης, ο Καραϊσκάκης, ο Μπότασρης, ο Ανδρούτσος, ο Διάκος, ο Παπαφλέσσας, η Μπομπουλίνα, η Μαντώ Μαυρογένους, ο Κανάρης, ο Μιαούλης και τόσοι άλλοι επώνυμοι και ανώνυμοι αγωνιστές.


Σήμερα αυτές τις προσωπικότητες τιμούμε. Αλλά κυρίως τιμούμε το πλήθος των Ελλήνων που έδωσαν τη ζωή τους και με το θάνατό τους έβαλαν τα θεμέλια για να είμαστε εμείς σήμερα λεύτεροι.

Φίλες και φίλοι,



Είμαστε ένας λαός με μακρά ιστορία, παράδοση και πολιτισμό. Είμαστε ένα έθνος με πρωταγωνιστικό ρόλο στην ιστορική πορεία της ανθρωπότητας. Δεν πρέπει να λησμονούμε τις καταβολές μας.


Φέτος τα 200 χρόνια ελευθερίας μας βρίσκουν χωριστά. Μας βρίσκουν να αντιμετωπίζουμε τις δύσκολες συνθήκες της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, σαν σύγχρονοι «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι». Ας έχουμε οδηγό και φάρο μας τους αγωνιστές του 1821, τους άξιους προγόνους μας, τις αξίες τους, τα ιδανικά τους. Με πνεύμα ενωτικό, με συλλογικότητα, με πίστη στη δύναμη της ελληνικής ψυχής θα ξεπεράσουμε κι αυτό τον σκόπελο. Ας ψάλλουμε όλοι μαζί τον Ύμνο εις την Ελευθερία, ο καθένας μας χωριστά αλλά και όλοι μαζί σήμερα στις 6:00μ.μ.   

 Ας πάρουμε μία πρωτοβουλία να ενώσουμε τις φωνές μας για να αντηχήσει ο ελληνικός ουρανός από την περηφάνια μας….


Χρόνια πολλά στους απανταχού Έλληνες,

Χρόνια πολλά στην πατρίδα μας

Ζήτω η 25η Μαρτίου 1821

Θανάσης Γ. Λιακόπουλος
Επικεφαλής Δημοτικού συνδυασμού ''Όλοι Μαζί Μπορούμε Καλύτερα''
Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου