Πέμπτη 4 Ιουλίου 2024

53ο Φεστιβάλ Ολύμπου Γνωρίζοντας τους Τάφους Α΄ και Β΄Κατερίνης


Οι αρχαιολογικοί περίπατοι αποτελούν μέρος της φιλοσοφίας και του προγράμματος του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου, καθότι αναδεικνύουν τον ιστορικό πλούτο της Πιερίας, αλλά και τις δημιουργικές ανησυχίες ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών. 

         

 Φέτος στο πλαίσιο του 53ου Φεστιβάλ Ολύμπου, ο θεσμός των αρχαιολογικών περιπάτων μας οδηγεί σε δυο σημαντικά ταφικά μνημεία της Πιερικής πρωτεύουσας, του Τάφους Α΄ και Β΄ Κατερίνης. 

 Το δρώμενο θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Ιουλίου 2024, στις 8:00 το βράδυ, στο χώρο των μνημείων που βρίσκονται στο 2ο χιλιόμετρο Κατερίνης-Θεσσαλονίκης, εκατέρωθεν της παράπλευρης οδού του κόμβου Κατερίνης. Είσοδος ελεύθερη. 

 Οικοδέσποινα και ξεναγός στον  ωραίο αρχαιολογικό μας περίπατο, η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πιερίας, Εύα Αλβανού.

 Οι τάφοι Α΄ και Β΄ Κατερίνης βρίσκονται περίπου 2χλμ βορειοανατολικά της Κατερίνης και σε άμεση επαφή (γειτνίαση) με τον Βόρειο Ανισόπεδο Κόμβο Κατερίνης. Ο τάφος Α΄ ανασκάφηκε το 1976 και 1977 από την ΑικατερίνηΔεσποίνη. Ο τάφος ανήκει σε ό,τι αφορά την αρχιτεκτονική του, στην κατηγορία των μνημειακών κιβωτιόσχημων τάφων, και στον πρόδρομο των θαλαμωτών τάφωνμακεδονικού τύπου, που συνηθίζονταν κατά τα ελληνιστικά χρόνια.

 Ο τάφος Β΄ είναι ένας απλός κιβωτιόσχημος τάφος μνημειακών διαστάσεων. Κατασκευάστηκε απόπωρολιθικές πλάκες. Πάνω στις καλυπτήριες πλάκες βρέθηκαν στοιχεία ενός χρυσού στεφανιού μυρτιάς. Η χρονολόγηση του τάφου στο τελευταίο τέταρτο του 4 ου αι. π.Χ.

 Το έργο: «Συντήρηση, Αναστήλωση, Αποκατάσταση και Ανάδειξη των Τάφων Α’ και Β’ Κατερίνης» εντάχθηκε στο Ε.Π. Κεντρικής Μακεδονίας ,ΕΣΠΑ 2021-2027 με προϋπολογισμό 665.000,00€.

 

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου