Δευτέρα 2 Ιουνίου 2025

Ντολμάδες γιαλαντζί από την Πόλη: η αυθεντική συνταγή

 


Υλικά

Μερίδες: 4-6

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τον πολίτικο ντολμά γιαλαντζί, ξεκινάμε και σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο νερό που κοχλάζει, ρίχνουμε μέσα τα αμπελόφυλλα, σε δόσεις των 10-15 κομματιών. Τα ζεματίζουμε για 1-2 λεπτά και τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα. Τα αφήνουμε να κρυώσουν και να στραγγίξουν καλά, απλωμένα σε πετσέτες.
  2. Στην ίδια κατσαρόλα, άδεια πλέον, ρίχνουμε τα κρεμμύδια με λίγο αλάτι και 2 κουτ. σούπας νερό και τα αχνίζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν όλα τα υγρά τους.
  3. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη μισή ποσότητα του ελαιολάδου, το ρύζι, τον λεμονοχυμό, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τα μυρωδικά, τη ζάχαρη και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
  4. Σε μια άλλη, φαρδιά κατσαρόλα στρώνουμε τις φέτες πατάτας και μερικά από τα πιο σκληρά αμπελόφυλλα.
  5. Διπλώνουμε το αμπελόφυλλο και τυλίγουμε σε ρολάκι. Τακτοποιούμε τα ντολμαδάκια κοντά κοντά, αλλά όχι πολύ σφιχτά.
  6. Τα στρώνουμε σε στρώσεις στην κατσαρόλα, τα περιχύνουμε με το υπόλοιπο λάδι και τα σκεπάζουμε με ένα πιάτο, για να τα κρατάει σταθερά στη διάρκεια του μαγειρέματος.
  7. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 500 ml νερό, σκεπάζουμε με καπάκι και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα ντολμαδάκια και να απορροφήσουν όλα τα υγρά.
  8. Τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
  9. Τα βγάζουμε προσεκτικά σε πιατέλα και σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 218.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου