Υλικά
Μερίδες: 6
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα κουκιά ματσιστά ξεφλουδίζουμε τα μουλιασμένα κουκιά κατά βούληση, μπορούμε δηλαδή να τα ξεφλουδίζουμε όλα ή να αφήσουμε μερικά με τη φλούδα τους για να έχουμε ποικιλία υφών στο φαγητό.
- Τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με νερό τόσο ώστε να τα υπερκαλύπτει κατά 2-3 εκ., τα αλατίζουμε και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει.
- Μετριάζουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τα κουκιά και να απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά.
- Ξαφρίζουμε επιμελώς για όσο χρειάζεται και ανακατεύουμε τακτικά για να μην «πιάσουν» στον πάτο της κατσαρόλας.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στην κατσαρόλα.
- Με ένα πιρούνι τα «ματσίζουμε» να λιώσουν και να σχηματίσουμε έναν χοντροθρυμματισμένο πουρέ.
- Αν θέλουμε πιο λεία υφή, μπορούμε να τα πολτοποιήσουμε στον πολυκόφτη ή με ραβδομπλέντερ.
- Προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενσωματωθεί όλο.
- Απλώνουμε τα ματσιστά κουκιά σε πιατέλα, περιχύνουμε με όσο λεμονοχυμό ή ξίδι μάς αρέσει και πασπαλίζουμε με το ξερό κρεμμύδι.
- Ταιριάζουν πολύ με ρέγκες, σαρδέλες ή άλλα παστά ψάρια.
Πηγή: Γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου