Σάββατο 9 Αυγούστου 2025

Κουκιά ματσιστά από την Κρήτη

 


Υλικά

Μερίδες: 6

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα κουκιά ματσιστά ξεφλουδίζουμε τα μουλιασμένα κουκιά κατά βούληση, μπορούμε δηλαδή να τα ξεφλουδίζουμε όλα ή να αφήσουμε μερικά με τη φλούδα τους για να έχουμε ποικιλία υφών στο φαγητό.
  2. Τα ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα με νερό τόσο ώστε να τα υπερκαλύπτει κατά 2-3 εκ., τα αλατίζουμε και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά, μέχρι να αρχίσει το νερό να κοχλάζει.
  3. Μετριάζουμε τη φωτιά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν τα κουκιά και να απορροφήσουν τα περισσότερα υγρά.
  4. Ξαφρίζουμε επιμελώς για όσο χρειάζεται και ανακατεύουμε τακτικά για να μην «πιάσουν» στον πάτο της κατσαρόλας.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν μέσα στην κατσαρόλα.
  6. Με ένα πιρούνι τα «ματσίζουμε» να λιώσουν και να σχηματίσουμε έναν χοντροθρυμματισμένο πουρέ.
  7. Αν θέλουμε πιο λεία υφή, μπορούμε να τα πολτοποιήσουμε στον πολυκόφτη ή με ραβδομπλέντερ.
  8. Προσθέτουμε σταδιακά το ελαιόλαδο και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να ενσωματωθεί όλο.
  9. Απλώνουμε τα ματσιστά κουκιά σε πιατέλα, περιχύνουμε με όσο λεμονοχυμό ή ξίδι μάς αρέσει και πασπαλίζουμε με το ξερό κρεμμύδι.
  10. Ταιριάζουν πολύ με ρέγκες, σαρδέλες ή άλλα παστά ψάρια.

Πηγή: Γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου