Υλικά
Μερίδες: 6-8- Για να φτιάξουμε μουσακά χωρίς μπεσαμέλ, με κασέρι και ντομάτα, αρχικά, πλένουμε τις μελιτζάνες.
- Στη συνέχεια, αφαιρούμε τις άκρες με τα κοτσάνια και τις κόβουμε σε μέτριες φέτες ή ροδέλες (περίπου 1 – 1 1⁄2 εκ).
- Τις βάζουμε σε μια λεκανίτσα με νερό και τις 3 κουταλιές αλάτι.
- Τοποθετούμε από πάνω ένα πιάτο, για να τις κρατάει μέσα στο νερό, και τις αφήνουμε εκεί τρία τέταρτα της ώρας.
- Τις στύβουμε και τις αφήνουμε για λίγο σε χαρτί κουζίνας να στραγγίξουν.
- Βάζουμε λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι (3 εκ. από τον πυθμένα του) και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε τις μελιτζάνες σε δόσεις, αλλά όχι πολύ καλά, ίσα να ροδίσουν και να μαλακώσουν κάπως.
- Τις αφήνουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας, για να στραγγίσουν τα περίσσια λάδια. Το τηγάνισμα μπορεί να γίνει αποβραδίς.
- Εν τω μεταξύ, σε τηγάνι με χοντρό πάτο ή σε ρηχή κατσαρόλα βάζουμε το λάδι (ή το λάδι με το βούτυρο) και, όταν ζεσταθεί, ρίχνουμε τον κιμά.
- Τον ανακατεύουμε πιέζοντάς τον με ένα πιρούνι για να γίνει σπυρωτός.
- Μόλις αλλάξει χρώμα, προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για λίγο ακόμα.
- Ρίχνουμε το ξύλο της κανέλας, την ντομάτα και λίγο αλάτι. Αν ο κιμάς έχει τσιγαριστεί καλά, πιθανόν να μη χρειαστεί νερό.
- Όταν κοντεύουν να εξατμιστούν τα υγρά της ντομάτας (θέλει περίπου 15 - 20 λεπτά), δοκιμάζουμε και, αν δεν είναι μαγειρεμένος, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό.
- Όταν είναι έτοιμος, συμπληρώνουμε το ανάλογο αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε. Πρέπει να είναι με τη σάλτσα του, χωρίς υγρά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Πασπαλίζουμε το πυρέξ με τη φρυγανιά και στρώνουμε τις μισές μελιτζάνες. Δεν χρειάζονται αλάτι, γιατί έχουν απορροφήσει στο ξεπίκρισμα.
- Από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα τον κιμά και τον καλύπτουμε με τις υπόλοιπες μελιτζάνες.
- Απλώνουμε τις φέτες του τυριού, κοντά- κοντά πάνω από τις μελιτζάνες, και τέλος καλύπτουμε το τυρί με τις φέτες ντομάτας.
- Ραντίζουμε με τις 2 κουταλιές λάδι και βάζουμε το μουσακά στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά.
- Όταν ξεφουρνίσουμε τον μουσακά, τον αφήνουμε μισή ωρίτσα πριν σερβίρουμε.
Το πλούσιο αυτό πιάτο θέλει ανάλογο σύντροφο: ένα ελληνικό Syrah ή Merlot.

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου