Από νωρίς χθες το πρωί έχει ξεκινήσει η ονοματολογία σχετικά με την συγκρότηση του νέου κυβερνητικού σχήματος. Αν και ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς, δεν έχει συνομιλήσει με κανένα από τα πρωτοκλασάτα στελέχη του κόμματός του, από το στενό περιβάλλον του, άρχισαν να βγαίνουν τα πρώτα (πιθανά) ονόματα των προσώπων που θα στελεχώσουν την κυβέρνηση. Ωστόσο, ο Μεσσήνιος πολιτικός δεν σκοπεύει να κάνει οποιαδήποτε συζήτηση, πριν ολοκληρώσει τις επαφές που έχει ξεκινήσει με τους Ευάγγελο Βενιζέλο και Φώτη Κουβέλη, οι οποίοι αναμένεται να έχουν λόγο στην στελέχωση της κυβέρνησης. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες του «protothema.gr» ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, φέρεται να έχει κάνει μια πρώτη κουβέντα με τον κ. Σαμαρά, σχετική με την φυσιογνωμία που θα έχει το νέο κυβερνητικό σχήμα. Προς το παρόν ο κ. Βενιζέλος, δεν δείχνει να έχει αποφασίσει αν στην κυβέρνηση, θα μετάσχουν εν ενεργεία βουλευτές ή θα προτιμήσει την λύση των εξωκοινοβουλευτικών. Σε ότι αφορά τώρα τον κ. Κουβέλη, λέγεται ότι έχει θέσει ως προϋπόθεση, στα κοινωνικά υπουργεία να μετάσχουν στελέχη με μετριοπαθές προφίλ.
Ανεξάρτητα, πάντως, από το τι θα αποφασιστεί τελικά, έχει αξία να δούμε τι προκύπτει από τα όσα αναφέρουν στελέχη που βρίσκονται πολύ κοντά στον κ. Σαμαρά. Για την θέση του γραμματέα του υπουργικού Συμβουλίου ακούγεται το όνομα του βουλευτή Επικρατείας και πρώην προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χαράλαμπου Αθανασίου, ενώ για τον θώκο του υπουργού Επικρατείας, φαβορί εμφανίζεται ο επί χρόνια στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά, Χρύσανθος Λαζαρίδης. Από κει και πέρα, φαίνεται ότι υπάρχει οικουμενική στήριξη, στην παραμονή του Λευτέρη Οικονόμου, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Για το υπουργείο Πολιτισμού ακούγεται το όνομα του καθηγητή, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου, ενώ στο υπουργείο Μεταφορών Υποδομών και Δικτύων, φαίνεται να επιστρέφει ο Μάκης Βορίδης. Θέση στην κυβέρνηση Σαμαρά – με δεδομένο ότι μένει εκτός- αναμένεται να καταλάβει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που προορίζεται για το υπουργείο Περιβάλλοντος. Χωρίς συγκλονιστικού απρόοπτου, την θέση του υπουργού Ανάπτυξης, θα καταλάβει ο Κωστής Χατζηδάκης, χωρίς φυσικά να αποκλείεται να κληθεί να «τρέξει» το υπουργείο Οικονομίας.
Για δύο χαρτοφυλάκια ακούγεται το όνομα του αντιπροέδρου της Ν.Δ. Σταύρου Δήμα. Πρωτίστως για το Οικονομίας και δευτερευόντως για το υπουργείο Εξωτερικών. Ο ίδιος θα επιθυμούσε να επιστρέψει στην Βασιλίσσης Σοφίας. Σε ότι αφορά, τώρα, τον έτερο αντιπρόεδρο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, υπάρχει έντονη φημολογία ότι θα του προταθεί η θέση του Προέδρου της Βουλής, πρόταση που δεν δείχνει να συναντά τον ενθουσιασμό του πρώην υπουργού. Φαβορί για την θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, παρουσιάζεται ο Γιάννης Μιχελάκης, ενώ προς υπουργοποίηση εμφανίζονται οι Κώστας Γκιουλέκας και Μανώλης Κεφαλογιάννης.
Αναπληρωτές υπουργοί ή υφυπουργοί, ανάλογα με τη συμφωνία που θα γίνει, ενδέχεται να ορισθούν στελέχη του ΠAΣOΚ και της ΔΗΜΑΡ, όπως ο νυν υπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζανιάς, ο οποίος θεωρείται στέλεχος που μπορεί να βοηθήσει στη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Ακόμη, συζητείται, ένα από τα υπουργεία Εξωτερικών ή Άμυνας να ανατεθεί σε στέλεχος του ΠAΣOΚ, εάν ο κ. Βενιζέλος επιθυμεί ουσιαστική συμμετοχή στη νέα κυβέρνηση, ενώ θα επανασυσταθούν, όπως ήταν και η προεκλογική δέσμευση, και θα λειτουργήσουν αυτόνομα τα υπουργεία Ναυτιλίας και Τουρισμού για τα οποία συζητείται το όνομα του Αδωνι Γεωργιάδη και της Ολγας Κεφαλογιάννη.
Στο οικονομικό επιτελείο δεν αποκλείεται να συμμετάσχει και ο Νότης Μηταράκης που θεωρείται σοβαρός στις οικονομικές του αναλύσεις και καλή παρουσία στα Μέσα Επικοινωνίας. Στα λεγόμενα οικονομικά υπουργεία, αναμένεται να δούμε να συμμετάσχει και ο Γιάννης Στουρνάρας, ως πρόσωπο κοινής αποδοχής των Σαμαρά – Βενιζέλου.
Πηγές της Ιπποκράτους θεωρούν βέβαιο ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος δεν θα δεχθεί να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση βουλευτές ή πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ και στρέφεται προς τη λύση της συμμετοχής τεχνοκρατών όπως ο κ. Ζαννιάς και ο Ναπολέων Μαραβέγιας που ήταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου