Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012

Οι κρυφές εισηγήσεις για την Ευρωζώνη





Απόρρητο έγγραφο που διαρρέει από την «καρδιά» της Ευρωζώνης αποκαλύπτει ότι τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης έχουν ήδη γίνει. Το μυστικό αυτό έγγραφο ουσιαστικά αποτελεί το προσχέδιο των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται την επόμενη εβδομάδα.



Περιγράφει με σαφήνεια τα πρώτα βήματα της χάραξης ενός «χάρτη πορείας», θα λέγαμε, για τη δημιουργία μιας τραπεζικής ένωσης στην Ευρώπη, τη συγκέντρωση των χρεών μέσω ευρωομολόγων, αλλά και μια πολιτική ένωση, με την έννοια μια συμφωνίας αλλαγής της E.E. εντός δεκαετίας.


Το επίμαχο έγγραφο, το οποίο δημοσιεύει κατ’ αποκλειστικότητα η βρετανική εφημερίδα «Daily Telegraph», είναι φυσικά «μυστικό» και με αποκλειστικούς αποδέκτες τα «μάτια και τα αυτιά» διπλωματών και αξιωματούχων που ετοιμάζουν (ή επί το ακριβέστερον «μαγειρεύουν») την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 28 και 29 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Το μεγαλύτερο μέρος του εγγράφου και συγκεκριμένα το παράρτημα υπό τον τίτλο «Compact for Growth and Jobs» δεν είναι άλλο από συμφωνίες για ομόλογα έργων και άλλες πρωτοβουλίες μικρότερης κλίμακας που θα λάβει η Ε.Ε., τις οποίες ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ευαγγελίζεται ως «πακέτο 120 δις ευρώ για την ανάπτυξη».


Το πρώτο προσχέδιο είναι σχετικά αμφισβητούμενο, καθώς θέματα όπως τα ευρωομόλογα και η ένωση των ευρωπαϊκών τραπεζών, αυτή τη στιγμή, είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητα, ώστε να μπορούν να υπάρξουν έγγραφες και ενυπόγραφες δεσμεύσεις από πλευράς αξιωματούχων.


Κι άλλα αποκαλούμενα «non papers» κυκλοφορούν ως απόρρητα μεταξύ Βρυξελλών και πρωτευουσών της Ε.Ε..


Πάντως, τα «δύσκολα» και «ιδιαιτέρως ευαίσθητα» θέματα με τον χαρακτηρισμό «p.m», όπως είναι τα «άλλα οικονομικά μέτρα σταθερότητας», καθώς και το αποκαλούμενο «εσωτερικό έγγραφο για την Ευρωζώνη» («PEC report on EMU») δεν περιλαμβάνονται στο προσχέδιο.


 


Προϊδεάζει ο Γιούνκερ


Σε προχθεσινή συνέντευξη Τύπου με τον κυβερνήτη του ομόσπονδου κρατιδίου της Κάτω Αυστρίας, Έρβιν Πρελ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ζήτησε να γίνουν πολλά επιπλέον βήματα στην κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, για να υπάρχει δυνατότητα αντιμετώπισης κρίσεων, με τη δημιουργία μιας Τραπεζικής Ένωσης, μιας Δημοσιονομικής Ένωσης και μιας Οικονομικής Ένωσης, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής, μιας θέσης της Ε.Ε. τόσο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και στην Παγκόσμια Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Εξάλλου, τόσο ο Ζ.Κ. Γιούνκερ όσο και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Πιέρ Μοσκοβισί, έχουν τονίσει τη σημασία της ιδέας για την έκδοση κοινών ευρωομολόγων, ενώ αμφότεροι έχουν υποστηρίξει τις προτάσεις της Κομισιόν για την απευθείας χρηματοδότηση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών προς την κατεύθυνση μιας μορφής τραπεζικής ένωσης στην Ευρωζώνη.


Σε κάθε περίπτωση, η Ευρώπη, καθώς φαίνεται, σύντομα αλλάζει σελίδα.


Απομένει να δούμε τι θα απομείνει από τη σημερινή της εικόνα, αλλά και τι θα συνεπάγεται η όποια αλλαγή για όσα κράτη-μέλη «αντέξουν» μέχρι το τέλος…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου