Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012

Μέλη της "Ιθάκης" εκθέτουν τα στίγματα του κορμιού τους

Για τα στίγματα που έχουν στο κορμί τους, «χαραγμένα» απ' της ψυχής τους το παίδεμα, «μιλούν», μέσα από φωτογραφίες, παιδιά της θεραπευτικής κοινότητας Ιθάκη.

«Αυτά που έγραψα για μένα πάνω σε μένα»
είναι ο τίτλος της έκθεσης φωτογραφίας που διοργανώνει η ομάδα φωτογραφίας του θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ, στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας, στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών στις 26 Ιουνίου.

Πρόκειται για
34 φωτογραφίες από τατουάζ που έχουν τα μέλη της θεραπευτικής κοινότητας και εξιστορούν, μέσα από δικά τους κείμενα, ένα κομμάτι της προσωπικής τους περιπέτειας που αγωνίζονται να αφήσουν πίσω.



Σύμφωνα άλλωστε με τον εκπαιδευτή φωτογραφίας του ΚΕΘΕΑ
Αλέξανδρο Αβραμίδη, μία μεγάλη διαφορά των τατουάζ των πρώην χρηστών σε σχέση με των υπόλοιπων ανθρώπων, είναι ότι στην πλειοψηφία τους είναι βιωματικά και έχουν να διηγηθούν μία ιστορία.

«Μετά από 5 χρόνια είχα υποτροπιάσει. Είχα πάθει ένα overdose.
Όταν ξύπνησα, πήρα το καρδιογράφημα και το αντέγραψα. Το έχω βάλει στόχο, όταν γίνω πάλι καθαρή θα το συνεχίσω, θα χτυπάει. Είναι ημιτελές, καταλαβαίνεις;» γράφει η γυναίκα που έχει «χτυπήσει» το τατουάζ-καρδιογράφημα στο μπράτσο της.



Άλλα τατουάζ
θρηνούν μία απώλεια, όπως η εικόνα ενός μάγου-αντιγραφή του τατουάζ, όπως αναφέρεται, «του συγχωρεμένου του κολλητού μου που πέθανε από ναρκωτικά. Πιστεύαμε και οι δύο ότι η ζωή είναι μαγική» ή «το μάτι μιας φίλης που τώρα έχει πεθάνει και της άρεσε να κοιτάζει πάντα τον ουρανό με τα άστρα.

«Άλλες φορές πάλι» λέει ο κ.Αβραμίδης «
στο ίδιο κορμί βλέπει κανείς δυο διαφορετικές ιστορίες, την ιστορία της 'πιάτσας' και την ιστορία της μετάβασης».

Για παράδειγμα, υπάρχει ένα τατουάζ με έναν
ιστό αράχνης που είναι μισός, λείπει η αράχνη γιατί «θα δήλωνε την υποταγή στη νοοτροπία της πιάτσας και της ψευτιάς, δηλαδή κάθε άλλο παρά ελευθερία» ή η λέξη 'EDEM', «στην ουσία ο παράδεισος που έψαχνα με λάθος τρόπο», σημειώνεται στην επεξηγηματική λεζάντα.



Τα τατουάζ που
"χτυπήθηκαν" ύστερα από μία προσπάθεια απεξάρτησης αφηγούνται την προσωπική περιπέτεια των πρώην χρηστών ως κάτι που άφησαν οριστικά πίσω τους, σε μία προσπάθεια να οικοδομήσουν μία νέα ζωή, στηριγμένη σε καινούρια όνειρα και ελπίδες.

«Σ’ αυτή τη φάση θα δείτε τατουάζ με τη λέξη
'Ελευθερία', έναν ματωμένο σταυρό και ζωγραφιές που συμβολίζουν, σύμφωνα με τα λόγια ενός μέλους της κοινότητας, «κάτι που έκανα όταν αποφάσισα να ζω και όχι να επιβιώνω» σημειώνει ο κ.Αβραμίδης.

Η ιδέα για την έκθεση ξεκίνησε
από ένα παλιό μέλος της φωτογραφικής ομάδας της θεραπευτικής κοινότητας Ιθάκη, τον Ά. Κάποια μέρα πήρε τη μηχανή και άρχισε να φωτογραφίζει τα τατουάζ που είχε πάνω στο σώμα του.

«
Όταν τον ρώτησα τι σημαίνουν, για το καθένα είχε να πει μία διαφορετική ιστορία. Αναμορφωτήρια, φυλακές, όνειρα, χρήση, αγώνας και φοβίες, όλη η ζωή του ξεδιπλωνόταν μπροστά στα μάτια μου μέσα από τα τατουάζ του» εξηγεί ο κ.Αβραμίδης, ευχόμενος «ο Ά. που διέκοψε από το πρόγραμμα νωρίς, να γυρίσει πάλι πίσω κοντά μας για μια νέα προσπάθεια και να έχει να διηγηθεί μία όμορφη ιστορία από το επόμενο τατουάζ που θα χτυπήσει».



Περίοπτη θέση
στην επιλογή των τατουάζ, έχουν θέματα με πολεμιστές και γενικότερα με την έννοια της δύναμης που μοιάζει να τροφοδοτεί τα μέλη της κοινότητας. Ζωγραφιές με αρχαίους Έλληνες και ξένους πολεμιστές κοσμούν τα σώματα, όπως και γυναίκες, μέσα από τις οποίες υμνείται ο έρωτας.

Για τον 32χρονο Βασίλη, που είναι στο πρόγραμμα της Ιθάκης και έχει 'χτυπήσει' γυναικείες μορφές στο κορμί του, είναι
βιώματα που δεν θέλει ποτέ να ξεχάσει. «Θα κάνω και άλλα τατουάζ και μόλις τελειώσω το πρόγραμμα θα ήθελα να κάνω ένα πρόσωπο της οικογένειάς μου και να αποκαταστήσω τη σχέση μου μαζί της» λέει.

Η φωτογραφική ομάδα της Ιθάκης
ασχολήθηκε με την ιστορία με τα τατουάζ επί δύο μήνες και μέσα από ένα πλούσιο υλικό, επέλεξε να παρουσιάσει 34 φωτογραφίες συνοδευόμενες από τα αντίστοιχα επεξηγηματικά κείμενα.

Η έκθεση θα βρίσκεται στις
25 και 26 Ιουνίου στον πεζόδρομο της Αγίας Σοφίας από τις 11.00 - 22.00, ενώ στις 26 Ιουνίου, παράλληλα, θα λάβουν χώρα και άλλες καλλιτεχνικές και μουσικές εκδηλώσεις.



Διοργάνωση
: Ομάδα Φωτογραφίας του Θεραπευτικού Προγράμματος ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ
Φωτογραφίες: Φωτογραφική ομάδα της Θ.Κ. Ιθάκης
Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310 723 110 (Τμήμα Εκπαίδευσης ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ - Κατσιώκαλη Όλγα), 
694 7203 773 (Αβραμίδη Αλέξανδρο - εκπαιδευτής φωτογραφίας)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου