Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Ελατοχώρι Πιερίας: παράδοση και τουρισμός κάτω από τα Πιέρια Όρη


Τα τελευταία χρόνια, το Ελατοχώρι στην Πιερία, έχει ανακαλύψει τις χαρές του τουρισμού, διατηρώντας όμως ανέπαφο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Πολύ κοντά του βρίσκεται κι ένα καινούργιο χιονοδρομικό κέντρο σε υψόμετρο 1.400 μ. που γεμίζει από κόσμο τα σαββατοκύριακα του χειμώνα.


Φωτογραφία: http://www.elatohori-ski.gr
Στους ανατολικούς πρόποδες των Πιέριων Ορέων και σε υψόμετρο
780 μέτρων, βρίσκεται το Ελατοχώρι, ένα μικρό ορεινό χωριό που όμως αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά χειμερινά τουριστικά θέρετρα της περιοχής και φιλοξενεί το μοναδικό χιονοδρομικό κέντρο του νομού.
Η μαγευτική θέα στον μυθικό Όλυμπο και η άγρια ομορφιά της ορεινής φύσης με τα πυκνά δάση, κερδίζει κάθε επισκέπτη.
Το Ελατοχώρι αποτελείται από δύο οικισμούς: Τον παραδοσιακό οικισμό, Παλιό Ελατοχώρι και τον σημερινό οικισμό, λίγο πιο χαμηλά. Ο παραδοσιακός οικισμός καταστράφηκε όταν όλο το χωριό κάηκε από τους Γερμανούς το 1944, αλλά με την έναρξη λειτουργίας του Χιονοδρομικού κέντρου γνώρισε ραγδαία αγροτουριστική ανάπτυξη, χωρίς όμως να χάσει ούτε κατ’ ελάχιστο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα.
Περπατώντας στα στενά δρομάκια του χωριού, θα δείτε πετρόκτιστους ξενώνες και ταβέρνες που σερβίρουν τοπικές σπεσιαλιτέ, σε αρμονία με την φύση που αγκαλιάζει τον οικισμό με οξιές, καστανιές και βελανιδιές, συνθέτοντας ένα μέρος μαγευτικό.
Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε την αξιόλογη λαογραφική συλλογή του Λαογραφικού Ομίλου Ελατοχωρίου –με αντικείμενα από την καθημερινή ζωή, τις δραστηριότητες και τις συνήθειες των κατοίκων του χωριού- στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Δημοτικού Καταστήματος και την εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ενώ στον παλιό οικισμό θα δείτε και την εκκλησία του Αγίου Νικολάου με εικόνες, τοιχογραφίες και ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο του 18ου αιώνα.
Φωτογραφία: http://www.elatohori.net
Το Ελατοχώρι απέχει: από Θεσσαλονίκη 95 χλμ.(μέσω Κατερίνης) και 105 χλμ. (μέσω Βέροιας) και από Αθήνα 460 χλμ.
Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στις ιστοσελίδες: www.elatohori.net και www.pieria-tourism.gr .
Το βουνό και το χιονοδρομικό κέντρο
Το Ελατοχώρι είναι γνωστό για το χιονοδρομικό του κέντρο, το οποίο βρίσκεται σε υψόμετρο 1.400-1.800 μέτρα, στις νοτιοανατολικές πλαγιές των Πιέριων Ορέων. Τα Πιέρια έχουν τη δική τους κορυφογραμμή που εκτείνεται από τα νοτιοδυτικά προς τα βορειοανατολικά με ψηλότερη κορυφή το Φλάμπουρο (2194 μ.). Η ποικιλία των κοιλάδων και των οροπεδίων με χαράδρες και διάσελα διαφοροποιούν το βουνό και η ποικιλομορφία της βλάστησης το κάνει να ξεχωρίζει σε ομορφιά.
Φωτογραφία: http://www.elatohori-ski.gr
Στο βουνό υπάρχουν δυνατότητες ορεινής αναψυχής και δραστηριοτήτων, γνωριμία με τη σπάνια χλωρίδα σε διαδρομές μοναδικής ομορφιάς και θέας και φυσικά χιονοδρομία στο χιονοδρομικό κέντρο της περιοχής ( www.elatohori-ski.gr ), στη θέση «Παπά Χωράφι». Το χιονοδρομικό λειτούργησε για πρώτη φορά δοκιμαστικά, το 2000, και επίσημα το 2001 και απέχει 8 χλμ. από το χωριό και 36 χλμ. από την πόλη της Κατερίνης. Αν και είναι ένα σχετικά καινούργιο χιονοδρομικό κέντρο, έχει γίνει δημοφιλές στους λάτρεις των χειμερινών σπορ, οι οποίοι κατακλύζουν τις πίστες του, γεγονός που οφείλεται τόσο στις άρτιες υποδομές του κέντρου, όσο και στην υπέροχη φύση που το περιβάλλει.
Άλλα αξιοθέατα
Δεξιά και αριστερά του δρόμου προς το Χιονοδρομικό Κέντρο ξεκινούν διαδρομές μοναδικής φυσικής ομορφιάς, όπου μπορείτε να απολαύσετε την πλούσια χλωρίδα και πανίδα των Πιερίων, όπως και στην γύρω περιοχή του Ελατοχωρίου.
Φωτογραφία: http://www.elatohori.net
Σας προτείνουμε να αναζητήσετε τον καταρράκτη Κρεμαστό, που βρίσκεται σε υψόμετρο 1000 μ.. Το ορατό τμήμα της ροής του είναι 30μ. και άλλο τόσο το αθέατο. Τον χειμώνα αυξάνονται οι ποσότητες του νερού και έτσι ο καταρράχτης γίνεται ορατός από τη Ρητίνη, προσφέροντας απέραντη θέα στη Ρητίνη, τη Βρία, τον κάμπο της Κατερίνης και το Θερμαϊκό.
Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε το Βελβεντό και την κοντινή λίμνη Πολυφύτου, μια από τις μεγαλύτερες τεχνητές λίμνες της Ελλάδας, σε ένα τοπίο μοναδικής αισθητικής και ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το Φράγμα της λίμνης στο οποίο φτάνει κανείς διανύοντας μια όμορφη κι εντυπωσιακή διαδρομή παράλληλα της λίμνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου