Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΣΕ ΑΔΙΕΞΟΔΟ ΕΝΝΕΑ ΣΤΟΥΣ ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΕΣ


(από την Ημερησία)
Δραματικά αρνητικές διαπιστώσεις για την Ελλάδα της κρίσης και του Μνημονίου, καθώς μεγάλο μέρος του πληθυσμού δυσκολεύεται αφάνταστα να αντεπεξέλθει στις ανάγκες και η απαισιοδοξία περισσεύει, καταγράφει...
η τρίτη πανευρωπαϊκή έρευνα για την ποιότητα ζωής του κοινοτικού φορέα Eurofound, η οποία παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες. Η έρευνα-μαμούθ του Eurofound υλοποιείται κάθε 4 χρόνια και φέτος κάλυψε ένα δείγμα 43.636 ατόμων στις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. και σε 7 ακόμη ευρωπαϊκά κράτη, τα οποία δεν είναι μέλη της Ένωσης.
Τα ευρήματα για την Ελλάδα είναι αποκαλυπτικά της κατάστασης που επικρατεί, καθώ σ' το 86,3% των κατοίκων της δηλώνει πως δυσκολεύεται να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του. Η χώρα μας συγκαταλέγεται και στους «πρωταθλητές» της απαισιοδοξίας για το μέλλον μαζί με την Ιταλία και την Πορτογαλία, ενώ αντίθετα οι πιο αισιόδοξοι συναντώνται στη Δανία και στη Σουηδία.Ορισμένα από τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα για την Ελλάδα, μέσα από τον τεράστιο όγκο δεδομένων της έρευνας, είναι τα εξής:
  • 30,6% των Ελλήνων εκτιμά ότι στους επόμενους 6 μήνες είναι πολύ πιθανό ή αρκετά πιθανό να χάσει την εργασία του, με τον αντίστοιχο μέσο όρο της Ε.Ε. να είναι μονοψήφιος. Ακόμη ένα 24,9% στη χώρα μας δηλώνει ότι μπορεί να απωλέσει την εργασία, αλλά μπορεί και όχι.
  • Το συντριπτικό ποσοστό του 74,2% των κατοίκων της Ελλάδας εκτιμά πως εάν απολυθεί, δεν θα μπορέσει καθόλου εύκολα ή θα δυσκολευτεί αρκετά να βρει ξανά εργασία με ανάλογες αποδοχές. Οι σχετικοί μέσοι όροι στην Ε.Ε. υπερβαίνουν κατά τι το 20%.
  • Η κρίση οδηγεί σε κατάθλιψη και απογοήτευση και το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνει πως νιώθει μελαγχολία και κακοκεφιά (είτε συνέχεια, είτε πολύ, είτε αρκετά) φτάνει σωρευτικά το 37,3%. Το κοινοτικό ανάλογο ποσοστό είναι 13,3%.
  • Τραγική είναι η κατάσταση στην υγεία, καθώς το 64% των πολιτών της χώρας απαντά πως έχει, λόγω του σχετικού κόστους, μεγάλη ή αρκετή δυσκολία να επισκεφτεί κάποιον γιατρό (ποσοστό Ε.Ε. 28,4%).
  • Ποσοστό 13,6% των Ελλήνων δηλώνει ότι είναι πολύ ή αρκετά πιθανό μέσα στο επόμενο εξάμηνο να αναγκαστεί να εγκαταλείψει την κατοικία του, γιατί δεν θα μπορεί να αντέξει οικονομικά την παραμονή του εκεί (Ε.Ε. 5,5%).
  • Οι πολίτες της χώρας έχουν σχεδόν τη μισή εμπιστοσύνη στο Κοινοβούλιο (Βουλή), σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο. Ανάλογα απογοητευτικός είναι και ο βαθμός εμπιστοσύνης τους για την κυβέρνηση, που είναι και πάλι περίπου ο μέσος σε σχέση με τον μ.ο. της Ένωσης.
  • Το 86,3% απαντά πως συναντά αφάνταστη, μεγάλη ή αρκετή δυσκολία να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του, όταν το ανάλογο σωρευτικό κοινοτικό ποσοστό είναι 44%.
  • Το 28,3% απαντά πως έχει πρόβλημα στο να μπορέσει να θερμάνει ικανοποιητικά το σπίτι του, έναντι 11,8% στην Ε.Ε.
  • Τέλος ενδεικτική της ανέχειας, που επεκτείνεται στην Ελλάδα, είναι η απάντηση στην ερώτηση εάν μπορούν μέλη της οικογένειας να αγοράσουν καινούργια ρούχα ή αρκούνται κυρίως σε μεταχειρισμένα (second hand). Οι Έλληνες απαντούν με 31,3% ότι δεν μπορούν να πάρουν καινούργια και ο αντίστοιχος μ.ο. στην Ε.Ε. είναι 16,8%.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου