Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2012

ΘΕΑΤΡΟ ΠΗΓΑΣΟΣ KATEΡΙΝΗ “Τα σκοτεινά φεγγάρια του Έρωτα”


                                                              του Φεδερίκου Γκαρθία Λόρκα
 
Βασισμένο στα έργα :  Οι Φασουλήδες”, “Ο ματωμένος γάμος” και “Γέρμα”
                                  με ζωντανή μουσική επί σκηνής
 
Σκηνοθεσία: Γιώργος Χ. Χανδόλιας
 
    ΘΕΑΤΡΟ ΠΗΓΑΣΟΣ
          Π. Τσαλδάρη 7
Τηλ.: 23510.74371 - (Για κρατήσεις θέσεων)
 
Συνεχίζονται με επιτυχία οι παραστάσεις του θεάτρου «ΠΗΓΑΣΟΣ» με τίτλο «Τα σκοτεινά φεγγάρια του έρωτα».  Είναι μια πρόταση γνωριμίας με τον κορυφαίο Ανδαλουσιανό ποιητή και θεατρικό συγγραφέα Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα (5 Ιουνίου 1898 - 19 Αυγούστου 1936). 

Η παράσταση στηρίζεται σε τρία εμβληματικά έργα του
Λόρκα - στους Φασουλήδες του Κατσιπόρα, στο Ματωμένο Γάμο και στη Γέρμα και κινείται στα γεμάτα λυρισμό μονοπάτια του ποιητή, όπου οι ψυχές και τα σώματα ακροβατούν μεταξύ έρωτα και θανάτου, γέλιου και κλάματος.
«Σ’ αυτή τη δραματική στιγμή του κόσμου, ο καλλιτέχνης πρέπει να κλαίει και να γελάει με το λαό του… Ο πόνος του ανθρώπου και η σταθερή αδικία που βασιλεύει στον κόσμο μ’ εμποδίζουν να μεταφέρω το σπίτι μου στ’ άστρα», έλεγε ο Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα και μετά ... μετά κάλεσε τον αέρα να δροσίσει τα κατσουφιασμένα πρόσωπα των απλών ανθρώπων, να πάρει τους στεναγμούς και να τους τραβήξει πέρα στις βουνοκορφές, να στεγνώσει τα καινούργια δάκρυα στα μάτια.
Αυτό προσπαθεί να κάνει επί σκηνής – στη δραματική εποχή που μας έλαχε και πάλι- ο θίασος του ΠΗΓΑΣΟΥ, υπό την σκηνοθετική έμπνευση, προσέγγιση και οδηγίες του Γιώργου Χ. Χανδόλια. Αρωγός στο εγχείρημα και οι μελοποιημένοι από τον Μάνο Χατζηδάκι (από την παράσταση Ματωμένος Γάμος του Θεάτρου Τέχνης του Κάρολου Κουν το 1948) και τον Χρήστο Λεοντή (το 1974 στο δίσκο «Αχ Έρωτα») στίχοι του ποιητή. Τραγούδια όπως το «Τώρα νυφούλα μου χρυσή», ή το «Λούζεται η αγάπη μου στο Γκουαδαλκιβίρ», που αγαπήθηκαν από γενιές και γενιές και ακούγονται ζωντανά στην παράσταση από τους ηθοποιούς του θιάσου με τη βοήθεια του μουσικού Δημήτρη Δριστά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου