Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012

Επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων μετά την απόφαση του Eurogroup


Συνάντηση των κυβερνητικών εταίρων στις 10πμ της Τετάρτης - Στις 13.00 ο Πρωθυπουργός συγκαλεί υπουργικό συμβούλιο
Επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων μετά την απόφαση του Eurogroup




 
Επιταχύνονται οι πολιτικές εξελίξεις και δημιουργούνται νέα δεδομένα στην εγχώρια πολιτική σκηνή, μετά την απόφαση του Εurogroup, ενώ ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς, με άλλον αέρα, όπως μεταδίδουν και από το Μέγαρο Μαξίμου, προετοιμάζει το κλίμα για την επόμενη δύσκολη μέρα.

Μετά τα αισθήματα ανακούφισης των πρώτων ωρών, ο Πρωθυπουργός σχεδιάζει με πολύ προσοχή τα επόμενα βήματά του και τώρα στρέφει την προσοχή του στην υλοποίηση των όσων έχουν ψηφιστεί, καθώς τα εμπόδια είναι πάρα πολλά.

Στον απόηχο της συμφωνίας, ο Πρωθυπουργός συγκάλεσε για την Τετάρτη στις 13.00, υπουργικό συμβούλιο _ ενδεχομένως η τελευταία του συνεδρίαση με την παρούσα σύνθεση, λόγω του επικείμενου ανασχηματισμού  _ όπου και θα αναφερθεί αναλυτικά στην απόφαση του Eurogroup.

Επίσης, στις 10:00 της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, του Πρωθυπουργού και των προέδρων του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ, των κκ. Ευ. Βενιζέλου και Φ. Κουβέλη, όπου και θα συζητήσουν τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης μετά τη συμφωνία του Eurogroup και τους όρους καλύτερης λειτουργίας του κυβερνητικού σχήματος.

Σε αυτή την κρίσιμη μάχη για να επέλθει η συγκεκριμένη απόφαση του Eurogroup, δημιουργήθηκε και πολύ καλύτερο κλίμα μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών.

Δεν ήταν τυχαία και η δημόσια θετική αναφορά του Πρωθυπουργού στους κκ. Βενιζέλου και Κουβέλη για τη στήριξη που είχε από τους προέδρους του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ με τους οποίους ήταν σε ανοικτή γραμμή για τη σύνοδο των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης.

Η σύσκεψη των αρχηγών αναμένεται να γίνει στη σκιά της άποψης που εξέφρασε το μεσημέρι της Τρίτης ο κ. Βενιζέλος υπογραμμίζοντας στην Κ.Ο. του ΠαΣοΚ, πως πρέπει να επικαιροποιηθεί η προγραμματική συμφωνία των κομμάτων, να υπάρξει κουλτούρα κυβέρνησης συνεργασίας και, μεταξύ άλλων, η ΔΗΜΑΡ να καταστεί ισότιμος εταίρος.
Η πορεία της κυβέρνησης δεν προβλέπεται ευθύγραμμη, καθώς υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα, ενώ υπάρχουν ανοικτά ζητήματα προς επίλυση στις σχέσεις του Πρωθυπουργού με τους δύο άλλους κυβερνητικούς εταίρους.

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αναμένεται να επαναπροσδιοριστεί η στρατηγική της τρικομματικής κυβέρνησης και θα αντιμετωπισθούν οι αρρυθμίες του κυβερνητικού σχήματος με τον ανασχηματισμό που είναι προ των πυλών και πλέον θα συζητηθεί επί της ουσίας, αν και δεν πρόκειται να υπάρξει ονοματολογία.

Δεν αποκλείεται στη σύσκεψη να αποσαφηνιστούν η σύνθεση και ο τρόπος λειτουργίας της επιτροπής με τους εκπροσώπους των τριών κυβερνητικών εταίρων, που θα αναλάβει την ευθύνη να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Μαξίμου, Ιπποκράτους και Αγ. Κωνσταντίνου με στόχο να αποτρέπονται αιφνιδιασμοί, όπως είχε συμβεί με τον νόμο περί ιθαγένειας.

Επίσης θα συζητηθεί και το πώς θα κινηθεί η τρικομματική κοινοβουλευτική πλειοψηφία στη Βουλή κατά την συζήτηση την Πέμπτη επί της προτάσεως του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση ή όχι της Εξεταστικής Επιτροπής για το μνημόνιο.
Λίγη ώρα αργότερα, ο Πρωθυπουργός θα προεδρεύσει του υπουργικού συμβουλίου, όπου και αναμένεται επίσης να αναφερθεί στην απόφαση του Eurogroup, ενώ θα δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις, καθώς το κρίσιμο στοιχείο - και το αναγνωρίζει και ο ίδιος - είναι η επόμενη μέρα για την κυβέρνηση, αφού θα πρέπει να αρχίσει η υλοποίηση όσων ψηφίστηκαν.

Αυτό είναι και το πιο κρίσιμο στοίχημα, εν μέσω κοινωνικών αντιδράσεων, καθώς πρέπει οι νέοι υπουργοί - που θα προκύψουν από τον επικείμενο ανασχηματισμό - να κινηθούν με μεγάλη ταχύτητα και αποφασιστικότητα.
Η κυβέρνηση αναμένεται, παρά τους αυστηρούς όρους, να αξιοποιήσει στο έπακρο τη συγκεκριμένη συμφωνία στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για να αλλάξει το βαρύ κλίμα στο εσωτερικό της χώρας.
Η αρχή έγινε το απόγευμα της Τρίτης με τη δημόσια δήλωση του Πρωθυπουργού που χαιρέτησε τη συμφωνία, προτάσσοντας τα θετικά σημεία της για τους πολίτες.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου