Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Μονόδρομος η ανάδειξη –αξιοποίηση του Ολύμπου

Η πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Πιερίας σε πρόσφατη συνέντευξη της στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Κατερίνης

Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι φορείς του τουρισμού παρά το γεγονός πως όλα δείχνουν ότι θα υπάρχει αύξηση της τουριστικής κίνησης στο νομό.
«Οι εκτιμήσεις για την τουριστική σεζόν του 2013 υπήρξαν αισιόδοξες από όλους μας μέχρι σήμερα  και καθώς πια βαδίζουμε στην περίοδο της αποτίμησης, τα μέχρι στιγμής δεδομένα ενισχύουν την αισιοδοξία μας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως συντελείται κάποιας μορφής τουριστική “κοσμογονία» επισημαίνει η Πρόεδρος της Ενωση Ξενοδόχων Πιερίας κα Αφροδίτη Λέινα.

Ο απολογισμός θα γίνει στο τέλος επισημαίνει  ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων και Διαμερισμάτων Ν. Πιερίας  Γρηγόρης Βεϊδαμενίδης, ενώ για μονοψήφια νούμερα στην αύξηση της τουριστικής κίνησης κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Δημήτρης Πανταλώνας καθώς όπως επισημαίνει ενώ για την νησιώτικη Ελλάδα η αύξηση θα είναι σε διψήφιο αριθμό για την Πιερία τα ποσοστά της αύξησης θα είναι πολύ μικρά διότι οι αγορές του νομού  (Σερβία, Ουγγαρία, Βουλγαρία) περνούν και αυτές σκληρή οικονομική κρίση.
 Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για την τουριστική κίνηση στην Πιερία,  όπως προκύπτει από τις προκρατήσεις στα ξενοδοχεία της Πιερίας. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα και αύξηση των εσόδων υπογραμμίζει  ο Διευθύνων Σύμβουλος του ξενοδοχείου «Ποσειδών Παλλάς» κ. Γιώργος Τζόβας , αφού σημαντικό ρόλο παίζει ο αριθμός των διανυκτερεύσεων.
 Προβολή, αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων 
Όπως τονίζει η κα Λέινα η τουριστική προβολή της Πιερίας  και κυρίως της αποτελεσματικότητας της, είναι ένα από εκείνα τα ζητήματα τα οποία μας τους απασχολήσει έντονα το προηγούμενο χρονικό διάστημα, χωρίς ωστόσο να έχουν οδηγηθεί έως τώρα, στην ενδεδειγμένη λύση.  «Είναι γνωστές οι θέσεις μας για τη δημιουργία Ενιαίου Φορέα Τουριστικής Προβολής με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων (Αντιπεριφέρεια, Δήμοι, Επαγγελματικές Ενώσεις, Ιδιώτες κ.ο.κ.), με ένα κοινό κουμπαρά, για την αποτελεσματικότερη διαχείριση.  Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, είναι δύσκολο να αξιολογηθεί και κυρίως να αποτιμηθεί η προσπάθεια τουριστικής προβολής της περιοχής, καθώς υπάρχουν μεν κοινές δράσεις προβολής, αλλά και μεμονωμένες του κάθε φορέα, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα. Σε κάθε περίπτωση είναι εξαιρετικά δύσκολο να οργανωθεί μια καμπάνια προβολής η οποία δεν έχει τουλάχιστον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό και αποφασίζεται κάθε φορά “…εν όψει της ερχόμενης τουριστικής περιόδου”. Από τη στιγμή που από μόνοι μας καθορίζουμε εκ των προτέρων την τουριστική περίοδο (δεν θεωρούμε δηλαδή τον τουρισμό μας “προϊόν” διαρκούς παροχής), καθορίζουμε από μόνοι μας και την διάρκεια της, η οποία σημειωτέον διαρκώς συρρικνώνεται αντί να επιμηκύνεται.  Οι αναλαμπές ορισμένων περιόδων, απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Προκειμένου λοιπόν να μπορέσουμε ουσιαστικά να αξιοποιήσουμε τόσο τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που μπορεί να προσφέρει η περιοχής μας, όσο και να επιμηκύνουμε την περίοδο του παραθεριστικού τουρισμού μας, απαιτείται ενιαίος σχεδιασμός, ενιαία καμπάνια, συνεχής αποτίμηση και βελτιστοποίηση των ενεργειών μας, χειμώνα-καλοκαίρι. Αυτό δυστυχώς, δεν γίνεται σήμερα.
Υπάρχουν απλώς, καλές προθέσεις οι οποίες σε πολλές περιπτώσεις μας οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα. Στο ποιές δηλαδή από τις καλές προθέσεις, είναι καλύτερες από τις …υπόλοιπες καλές προθέσεις».
Όπως επισημαίνει η κα Λέινα «η μη αξιοποίηση του Ολύμπου αποτελεί αντικείμενο παγκόσμιας πρωτοτυπίας. Η αξιοποίηση του Ολύμπου είναι συνολική υπόθεση. Υπόθεση του κράτους. Σε πρόσφατη εισήγηση μας στην Υπουργό Τουρισμού, με αφορμή τον εορτασμό των εκατό χρόνων από την πρώτη καταγεγραμμένη ανάβαση στην υψηλότερη κορυφή του το Μύτικα, τονίσαμε με κάθε τρόπο ως Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, την αναγκαιότητα της ενσωμάτωσης του βουνού των Μύθων και των Θρύλων, στην παγκόσμια καμπάνια του Ελληνικού Τουρισμού.
Διατυπώσαμε εντόνως την άποψη πως η αξιοποίηση του Ολύμπου, ως ένας από τους βασικούς πυλώνες του τουριστικού κλάδου της χώρας μας – πράγμα που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν επισταμένα, παρά μόνο περιστασιακά- θα ενισχύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό, την ανάπτυξη του τουριστικού μας προϊόντος συνολικά και όχι μόνο τοπικά».
Η Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων εκφράζει την αισιοδοξία της σε ότι αφορά το τουριστικό μέλλον της Πιερίας.» Είμαι αισιόδοξη όσο υπάρχουν ο Όλυμπος, τα Πιέρια, ο Θερμαϊκός, το Δίον, η Πύδνα, τα Λείβηθρα, το κάστρο του Πλαταμώνα, οι τόσες φυσικές ομορφιές της περιοχής μας… Κυρίως είμαι αισιόδοξη, γιατί αργά ή γρήγορα θα υπάρξουν εκείνοι οι άνθρωποι με υγιή σκέψη, οι οποίοι θα καθίσουν σε ένα τραπέζι, με παρρησία και τόλμη, παραμερίζοντας τους τυχόν εγωισμούς και θα είναι αποφασισμένοι να συνεργαστούν, για το κοινό συμφέρον όλων μας».
 Επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Βειδαμενίδης  είναι  συγκρατημένοι αφού  ο απολογισμός θα γίνει  στο τέλος της σεζόν. «Προσπαθούμε να διοργανώσουμε κάποια γεγονότα που θα βοηθήσουν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Η τουριστική περίοδος τα τελευταία χρόνια ευτυχώς επιμηκύνεται και φτάνει μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου» σημειώνει ο κ. Βειδαμενίδης.  Όσον αφορά τις τιμές,  αυτές είναι τιμές του 2000 ενώ τα έξοδα είναι του 2013 και είναι όπως λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας «ίσα για να επιβιώσουμε και να  κρατήσουμε τις επιχειρήσεις μας», καθώς ξεκινούν από 25 ευρώ και φτάνουν μέχρι τα 50 ευρώ ανάλογα την περίοδο και σε ποια περιοχή  είναι. Ο κ. Βειδαμενίδης τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης του Ολύμπου με ήπιες μορφές ανάπτυξης,  που  όμως είναι όπως λέει,  θέμα παγκόσμιας διαβούλευσης  και δεν πρέπει να μείνει στα δικά μας στεγανά, και σε κάθε περίπτωση  με προσοχή. « Θα πρέπει κάποια στιγμή, το βουνό να προσφέρει στον τόπο μας , στην οικονομική ζωή του τόπου μας» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενοικιαζομένων Δωματίων.
Σε ότι αφορά τη γενικότερη ανάπτυξη της Πιερίας  είμαστε αποκομμένοι όπως λέει  ακτοπλοϊκά ενώ έχουμε 80 χιλιόμετρα ακτογραμμής και  δεν έχουμε λιμάνι. Υπάρχει το λιμάνι του Πλαταμώνα  με 297 θέσεις λιμενισμού και παραμένει έτσι. Επιπλέον υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τη διάβρωση της ακτής στην παραλία  όπου  χρόνο με το χρόνο «τρώει» όλη την αμμουδιά.

 Ήλιος, θάλασσα και εναλλακτικός τουρισμός
Σύμφωνα με τον κ. Πανταλώνα η κατάργηση του δευτέρου βαθμού αυτοδιοίκησης  είχε σαν αποτέλεσμα να μη αυτοδιοικούμαστε αλλά να μας διοικούν άλλοι. Οι διοικούντες την Περιφέρεια έκριναν ότι δεν χρειάζεται Τουριστική προβολή ο νομός μας. Αν υπήρχε η προβολή των παρελθόντων ετών ασφαλώς και η αφίξεις θα ήταν σε ζηλευτά επίπεδα.
 Ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Πιερίας τονίζει χαρακτηριστικά ότι το πρόβλημα στον τόπο μας είναι ότι ποτέ δεν πήραμε το τουρισμό στα σοβαρά. «Οι περισσότεροι ξενοδόχοι και πολύ περισσότερο οι ιδιοκτήτες των ενοικιαζόμενων δωματίων  έχουν την ασχολία αυτή με τον τουρισμό σαν δεύτερη εργασία ή αν θέλετε σαν συμπληρωματικό εισόδημα. Λίγοι είναι αυτή που σπούδασαν τον τουρισμό, σπούδασαν την κοστολόγηση   που θα βγάλει την τιμή κόστους και την τιμή πώλησης του προϊόντος.  Έτσι οι τιμές βγαίνουν –με το θα πουλήσω λίγο ακριβότερα από τον γείτονα- όταν υπάρχει  προσέλευση τουριστών ή –φθηνότερα όταν οι τουρίστες είναι λιγοστοί»-.
Όσο για τις μορφές τουρισμού που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν αυτές είναι σύμφωνα με τον κ. Πανταλώνα  άπειρες. Ωστόσο όπως προσθέτει, εμείς, είτε γιατί δεν μας δοθήκαν τα κίνητρα, είτε γιατί οι γνώσεις μας είναι περιορισμένες, αρκεσθήκαμε  στις πιο κλασικές μορφές τουρισμού.
Όπως αναφέρει, ασφαλώς μια ήπιας μορφής αξιοποίηση του Ολύμπου θα είναι θετική για τον τουρισμό. Η αξιοποίηση  θα πρέπει να γίνει με σεβασμό στον μύθο και στην παράδοση.
 «Ο συνεδριακός τουρισμός  είναι ίσως ο τουρισμός που αφήνει τα περισσότερα κατά κεφαλή χρήματα. Μας λείπουν όμως οι υποδομές. Και ποιος ευρωπαίος δεν θα προτιμούσε να κάνει ένα συνέδριο στου πρόποδες του μυθικού Ολύμπου. Ένα μεγάλο συνεδριακό κέντρο και ξενοδοχεία στήριξης θα ήταν μια λύση στο πρόβλημα και ένα μεγάλο ατού στην προβολή της Πιερίας».
Σε ότι αφορά το μοντέλο ήλιος – θάλασσα και αν αυτό πρέπει να αλλάξει ο κ. Πανταλώνας είναι κατηγορηματικός. « Πρέπει να κάνουμε ένα γερό λίφτινγκ.
Εγώ δεν θα ήθελα να μην αλλάξουμε τίποτε. Μπορούμε κάλλιστα να συμπληρώσουμε τον τουρισμό της Πιερίας με ένα σωρό εναλλακτικές μορφές τουρισμού».

Όλυμπος:  αξιοποίηση – ανάδειξη του βουνού
Ο κ. Τζόβας εκτιμά ότι η αύξηση θα κυμανθεί στο 8% , ενώ από τα μέχρι στιγμής στοιχεία φαίνεται πως θα υπάρχει αύξηση των Γερμανών και των Ρώσων ενώ όπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει ο κ. Τζόβας «οι ανατολικές χώρες μας σώζουν, αλλιώς θα είχαμε πρόβλημα».
Όσον αφορά τις τιμές είναι προσιτές και καλύπτουν όλες τις ανάγκες καθώς στην πλειοψηφία τους είτε είναι σταθερές, είτε μειωμένες για όλες τις κατηγορίες.
Το μεγάλο ζητούμενο σύμφωνα  με τον κ. Τζόβα είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και αυτό κατά τη γνώμη του μπορεί να επιτευχθεί μόνο σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του Ολύμπου, αλλά και των πλεονεκτημάτων της Πιερίας. Και αν ο συνεδριακός τουρισμός γνωρίζει αυτή την περίοδο πτώση στο νομό, το αντιστάθμισμα θα μπορούσε να είναι ο θρησκευτικός τουρισμός και φυσικά ο Όλυμπος.
 « «Είναι απαραίτητο να δώσουμε μεγάλη βάση στον θρησκευτικό τουρισμό. Έχουμε τουρίστες κυρίως από την Ρωσία  και είναι πολλοί που έρχονται μόνο για θρησκευτικό τουρισμό, άλλωστε μην ξεχνάμε ότι έχουμε πολλά κοινά οι δυο λαοί με πρώτο βεβαίως την θρησκεία».
Για τον κ. Τζόβα το μέλλον της Πιερίας των ανθρώπων της είναι ο Όλυμπος . «Θάλασσες υπάρχουν και αλλού και καλύτερες, Όλυμπο όμως έχουν;» λέει χαρακτηριστικά και εξηγεί. «Δε συμφωνώ με αυτούς που λένε ότι θα χαλάσουμε τη φύση και τον Όλυμπο. Κανείς από εμάς τους επιχειρηματίες δεν  θέλει να χαλάσει  κάτι, αντίθετα  εάν κάψουμε ένα δένδρο  φυτεύουμε άλλα δέκα. Άλλωστε  αυτό πουλάμε, βάζουμε όρους και κανόνες , δεν κάνουμε  ότι θέλουμε. Θα πρέπει επιτέλους να αναδειχτεί ο Όλυμπος,  να γίνει προσβάσιμος με  ήπιες μορφές ανάπτυξης που θα είναι συμβατές με τον ορεινό όγκο. Θα πρέπει όλοι να έχουν πρόσβαση στον Όλυμπο, άνδρες γυναίκες και παιδιά, σε συνδυασμό με κρουαζιέρα. Είναι απαράδεκτο να είμαστε παραθαλάσσια περιοχή και να μην έχουμε θαλάσσια πρόσβαση. Ακόμη και εδώ να μην είχαμε θαλάσσια  πρόσβαση, πιστεύω ότι από την Θεσσαλονίκη μέσω κρουαζιέρας θα ερχόταν για τον Όλυμπο. Είναι γνωστό ότι έρχονται από πιο μακρινές περιοχές και φυσικά από το εξωτερικό μόνο για το μυθικό βουνό και εμείς δεν κάνουμε τίποτα».
.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου