Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

Δεν υπάρχει σταθμός μέτρησης αερίων ρύπων στην Πιερία

http://www.olympiobima.gr

Συστάσεις για σωστή χρήση θερμαντικών συστημάτων
Τιμές αιωρούμενων σωματιδίων, δείκτες ρύπανσης, όριο συναγερμού, κακής ποιότητας θερμαντικές ύλες και φυσικά αιθαλομίχλη: λέξεις και φράσεις που το φετινό χειμώνα έχουν για τα καλά μπει στη ζωή των πολιτών και αποτελούν μια ακόμη επίπτωση της οικονομικής κρίσης. Την προηγούμενη εξάλλου εβδομάδα η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης προχώρησε σε λήψη έκτακτων μέτρων όταν οι τιμές ξεπερνούν τα 90 mg ανά κυβικό μέτρο αέρα για πέντε συνεχόμενες μέρες, αφού η αιθαλομίχλη αποτελεί μια μόνιμη απειλή για την πόλη.
Από την άλλη, μπορεί η Πιερία να μην αντιμετωπίζει πρόβλημα αιθαλομίχλης στο βαθμό που αντιμετωπίζει η Θεσσαλονίκη, είναι όμως γεγονός πως στη διάρκεια του φετινού χειμώνα έγινε αρκετές φορές αισθητή η επιβάρυνση της ατμόσφαιρας, ειδικά στην πόλη της Κατερίνης.
Φαινόμενο που επιτείνεται ακόμη περισσότερο όταν ευνοούν οι καιρικές συνθήκες, όταν δηλαδή υπάρχει άπνοια και μεγάλη υγρασία και κυρίως κατά τις νυχτερινές ώρες. Το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες να διαμαρτύρονται, αφού αντιμετωπίζουν προβλήματα δύσπνοιας, ειδικά εκείνοι που έχουν ήδη επιβαρυμένο αναπνευστικό σύστημα. 
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο, η Διεύθυνση Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας με δελτίο τύπου συστήνει σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις να τηρούν τα όρια εκπομπών αερίων και να συντηρούν τα συστήματα θέρμανσής τους. Πιο αναλυτικά όπως αναφέρεται:
“Με αφορμή  πρόσφατα φαινόμενα ατμοσφαιρικής επιβάρυνσης που παρατηρούνται στα αστικά κέντρα και προκειμένου να προληφθούν φαινόμενα ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια (επεισόδια αιθαλομίχλης) στην Π.Ε. Πιερίας, συστήνεται στους φορείς των  βιομηχανικών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων του Νομού, να τηρούν τα όρια των εκπομπών που αναφέρονται στο Π.Δ. 1180/1981(ΦΕΚ 293Α) και να κάνουν ορθή χρήση και συντήρηση των συστημάτων θέρμανσης των μονάδων τους,  για να μην ενισχυθούν οι παράγοντες που προκαλούν το φαινόμενο της αιθαλομίχλης”. 
Επιπλέον, όπως αναφέρει ο ειδικός συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας κ. Δημήτρης Ρουκάς, σε μια προσπάθεια ενημέρωσης των πολιτών γύρω από τη σωστή χρήση των θερμαντικών μέσων και την επιλογή κατάλληλων και κυρίως εγκεκριμένων καυσίμων, η Π.Ε. προχώρησε στη δημιουργία και μετάδοση σχετικού διαφημιστικού σποτ. “Είναι πολύ σημαντικό οι καταναλωτές να απευθύνονται σε αναγνωρισμένους συνεταιρισμούς για την αγορά των ξύλων που θα χρησιμοποιήσουν για να ζεσταθούν” τονίζει ο κ. Ρουκάς.
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας υπάρχουν συνολικά 7 σταθμοί μέτρησης αερίων ρύπων, όλοι όμως βρίσκονται στο νομό Θεσσαλονίκης. Οι σταθμοί αυτοί ανήκουν στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και η Περιφέρεια έχει αναλάβει τη συντήρησή τους. Αυτό σημαίνει ότι σε καμιά από τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες, μεταξύ των οποίων και η Πιερία, δεν υπάρχει η δυνατότητα επίσημης μέτρησης των αερίων ρύπων, που δημιουργούν και το φαινόμενο της αιθαλομίχλης. “Παράπονα για επιβάρυνση της ατμόσφαιρας φτάνουν και σε μας. Κάποιες φορές το φαινόμενο είναι τοπικό, δηλαδή μπορεί να εμφανίζεται σε κάποιες γειτονιές της πόλης, ενώ σε κάποιες άλλες όχι. Η Περιφέρεια έχει ζητήσει να δημιουργηθούν επιπλέον δύο κινητές μονάδες, που θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν και τις υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες” σημειώνει ο κ. Ρουκάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου