Πιλοτικό πρόγραμμα για τη μείωση των εκπομπών ρύπων στο περιβάλλον από τα φορτηγά που εκτελούν μεταφορές από και προς το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα εφαρμόσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Γενική Διεύθυνση Δικτύων Επικοινωνίας, Περιεχομένου και Τεχνολογίας).
Το πιλοτικό πρόγραμμα ονομάζεται «Co-Gistics» και προβλέπει την εφαρμογή καινοτόμων συστημάτων ψηφιακής τεχνολογίας αρχικώς σε δέκα φορτηγά, που εκτελούν υπηρεσίες μεταφορών από και προς το λιμάνι. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί στο πλαίσιο της «συνεργατικής διαχείρισης της εφοδιαστικής αλυσίδας για τη βιώσιμη διακίνηση εμπορευμάτων.
Μέσω των καινοτόμων συστημάτων που θα τοποθετηθούν στο επόμενο διάστημα στα δέκα φορτηγά, τα οχήματα θα βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με το Κέντρο Ελέγχου Κυκλοφορίας, το οποίο ήδη λειτουργεί στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Εκεί θα γίνεται διαχείριση, ώστε να γίνει πιο εύκολη και πιο γρήγορη η πρόσβασή τους στο λιμάνι και σε συγκεκριμένα σημεία του, όπως και να γίνεται με μεγαλύτερη ασφάλεια η φορτοεκφόρτωση των εμπορευμάτων (ακόμη και των επικίνδυνων). Στους στόχους του προγράμματος περιλαμβάνεται και η εξοικονόμηση καυσίμων, αλλά κυρίως η μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Οι τεχνολογικές εφαρμογές που θα τοποθετηθούν, θα λειτουργήσουν για τρία χρόνια και περιλαμβάνουν την αναγγελία αφίξεων και αναχωρήσεων οχημάτων στο λιμάνι σε πραγματικό χρόνο, τη διευκόλυνση των φορτηγών στο φανάρι του Καλοχωρίου, την παρακολούθηση των ρύπων κάθε οχήματος, τη λειτουργία συστήματος εισόδου και εξόδου των φορτηγών από το λιμάνι και την εφαρμογή συστημάτων «έξυπνου» παρκαρίσματος των φορτηγών. Εφόσον τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, τότε το πρόγραμμα αναμένεται να επεκταθεί και τα καινοτόμα αυτά συστήματα να μπουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα οχήματα εκτελούν μεταφορικό έργο, ώστε οι εκπομπές ρύπων (ειδικά διοξειδίου του άνθρακα) να περιοριστούν σημαντικά, σε μια πόλη που έχει έντονο πρόβλημα ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η κοινοπραξία των εταίρων του συγκεκριμένου έργου απαρτίζεται από διάφορους φορείς, εταιρείες τεχνολογίας, ερευνητικά ιδρύματα και αυτοδιοικήσεις από την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Ρουμανία, την Ολλανδία, το Βέλγιο και την Ιταλία.
Ο προϋπολογισμός είναι 90.241 ευρώ και το ποσοστό συμμετοχής της Περιφέρειας είναι 50%. «Οι υπηρεσίες του έργου “CO-GISTICS” θα βελτιώσουν την εξοικονόμηση ενέργειας και τις εκπομπές CO2, φέρνοντας πρόσθετα οφέλη στην οδική ασφάλεια και την ασφάλεια του φορτίου. Για να επιτευχθούν αυτοί οι στόχοι οι εταίροι θα εφαρμόσουν από κοινού πέντε υπηρεσίες:
1. Υπολογισμός και παρακολούθηση ενεργειακού αποτυπώματος CO2.
2. Πολυτροπικά φορτία.
3. Έξυπνο παρκάρισμα φορτηγών και διαχείριση του χώρου παράδοσης.
4. Υποστήριξη Eco-Drive.
5. Οδηγίες προτεραιότητας και ταχύτητας.
Οι υπηρεσίες αυτές θα εφαρμοστούν υπό πραγματικές συνθήκες για πάνω από ένα χρόνο. Κάθε μια από τις πιλοτικές περιοχές διαθέτει πλήρη αλυσίδα συνεργασίας μετόχων για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα και μετά τη λήξη του έργου», αναφέρεται στη σχετική εισήγηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου