Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

H ετήσια δεξίωση του Επιμελητηρίου Πιερίας

http://www.olympiobima.gr

Η ετήσια δεξίωση του Επιμελητηρίου Πιερίας και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρος Καράογλου, εκπρόσωποι της πολιτικής και αυτοδιοικητικής ζωής του τόπου, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και εκπρόσωποι φορέων, επιμελητηρίων και συλλόγων, πολιτευτές, υποψήφιοι των επερχόμενων εκλογών και απλοί πολίτες.


Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους και ευχήθηκε το 2014 να είναι έτος εξόδου από την κρίση και ανάπτυξης. Δεν παρέλειψε ωστόσο να περιγράψει τις δύσκολες συνθήκες που βιώνουν οι επιχειρηματίες εξαιτίας της λιτότητας, των φοροεπιδρομών και του κλεισίματος της στρόφιγγας της χρηματοδότησης από τις τράπεζες, που οδηγεί σε κατακόρυφη αύξηση κλεισίματος των επιχειρήσεων και σε άνοδο της ανεργίας.

200 χιλιάδες επιχειρήσεις έβαλαν λουκέτο

Όπως χαρακτηριστικά είπε «η επιχειρηματικότητα φοβήθηκε και τρόμαξε». Ο κ. Χατζηχριστοδούλου τόνισε πως μέχρι και σήμερα έχουν κλείσει 200 χιλιάδες επιχειρήσεις και από αυτές οι 100 χιλιάδες βρίσκονται στη Βόρεια Ελλάδα. Πρόσθεσε μάλιστα πως ενώ ο συνολικός αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων ανέρχεται σε 728.282 επιχειρήσεις, κανείς δεν μπορεί με βεβαιότητα αν αυτός ο αριθμός είναι πραγματικός. «Και αυτό όχι επειδή τα Επιμελητήρια δεν είναι οργανωμένα. Ο αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος από τις 200 χιλιάδες, αλλά εμείς δεν μπορούμε να τις θεωρήσουμε ως κλεισμένες γιατί δεν έχουν τα χρήματα να πληρώσουν το δημόσιο, τα ταμεία και να προχωρήσουν τη διαγραφή» σημείωσε. Αναφερόμενος ειδικότερα στην Πιερία υπογράμμισε ότι από τα συνολικά 12.500 μέλη που είναι εγγεγραμμένα στο Επιμελητήριο, υπήρξαν 4.160 διαγραφές και 4.222 εγγραφές, δηλαδή 61 επιπλέον επιχειρήσεις. Ωστόσο, όπως διευκρίνισε αυτό το θετικό πρόσημο δεν είναι ενδεικτικό γιατί οι επιχειρήσεις που εγράφησαν είναι εποχιακές.

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου επισήμανε πως οι απλοί επιχειρηματίες έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά εξαιτίας των νέων προστίμων που επιβάλλονται. Γι’ αυτό το λόγο στις 24 Ιανουαρίου πρόκειται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα έκτακτη γενική συνέλευση των επιμελητηρίων. «Το κράτος ενώ λέει ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από την ιδιωτική πρωτοβουλία, από την άλλη δρομολογεί την απόγνωση και την εξόντωση» είπε προσθέτοντας πως η μόνη φωτεινή εξαίρεση στη συνεχόμενη αύξηση της γραφειοκρατίας είναι η ίδρυση επιχείρησης σε «μία στάση» και το ΓΕΜΗ. Και συνέχισε: «Θα μπούμε στην ανάπτυξη με τη διόγκωση της φτώχειας και την ανεργία που καλπάζει, με τους νέους που φεύγουν στο εξωτερικό; Η δική μας γενιά επένδυσε στην γνώση, στην κατάρτιση των παιδιών μας, τα οποία παρακολουθούμε με απόγνωση να μεταναστεύουν απλά για να επιβιώσουν».

Ο Επιμελητηριακός θεσμός είναι μονόδρομος

Κλείνοντας ο κ. Χατζηχριστοδούλου έκανε αναφορά στον επιμελητηριακό θεσμό και στην ανάγκη αναβάθμισής του, που αποτελεί μονόδρομο. «Τώρα είναι η ώρα για πραγματική ανάπτυξη, αναδιάρθρωση και εκσυγχρονισμό. Δεν υπάρχουν περιθώρια για λάθη. Σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται περισσότερη στήριξη και τα επιμελητήρια γίνονται πιο αναγκαία από ποτέ. Καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο, γι’ αυτό χρειάζεται να εξελιχθούν σε μοντέρνα, άρτια εξοπλισμένα και ισχυρά κέντρα εκπροσώπησης, παροχής υπηρεσιών και οικονομικής ανάπτυξης. Από την επιτυχία και την ταχύτητα της αναδιάρθρωσης εξαρτάται σε μεγάλο ποσοστό η ευημερία της χώρας».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου απένειμε τιμητικές πλακέτες στον Υπουργό Μακεδονίας και Θράκης και στο Δήμαρχο Κατερίνης για τη συνεισφορά του και τη στήριξη της Εμποροβιοτεχνικής Έκθεσης, αλλά και στη στήριξη του επιχειρείν γενικότερα.

Θ. Καράογλου: το 2014 χρονιά ανάκαμψης

Ο κ. Καράογλου επιχείρησε να στείλει ένα θετικό και αισιόδοξο μήνυμα. Όπως είπε το 2012 ήταν η χρονιά που εξασφάλισε την πολιτική και οικονομική σταθερότητα, ενώ το 2013, το οποίο χαρακτήρισε ως χρονιά του πρωτογενούς πλεονάσματος μετά από 32 χρόνια, ξεκίνησαν μεταρρυθμίσεις με στόχο να αλλάξει η λογική της ήσσονος προσπάθειας και της δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας. Αναφερόμενος δε στο 2014 εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι η χρονιά της πραγματικής ανάκαμψης.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε και στα αποτελέσματα υποβολής επενδυτικών σχεδίων στη Β. Ελλάδα, που παρουσίασε την προηγούμενη εβδομάδα και στις ανησυχίες που προκλήθηκαν στην Πιερία. Όπως εξήγησε, μέχρι τις 31-12-2013, δόθηκε προτεραιότητα σε επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. «Ο 7ος κύκλος λήγει τον Απρίλιο του 2014, οπότε και θα υπάρξει σύντομα ενδιαφέρον» τόνισε ο κ. Καράογλου.

Σ. Χιονίδης: τα Επιμελητήρια πρέπει να δυναμώσουν

«Οφείλουμε όλοι να στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα και τις επιχειρήσεις. Θα συμφωνήσω με τον πρόεδρο ότι τα επιμελητήρια πρέπει να δυναμώσουν. Αυτή είναι η επιταγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης» υπογράμμισε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κατερίνης κ. Σάββας Χιονίδης. Επιπλέον τόνισε πως ο δήμος Κατερίνης στηρίζει κάθε προσπάθεια του Επιμελητηρίου και συγχρόνως βοηθά στην ανάπτυξη έχοντας αυτή τη στιγμή έργα σε εξέλιξη που ξεπερνούν σε προϋπολογισμό τα 150 εκατομμύρια ευρώ. Ανέφερε χαρακτηριστικά την περιφερειακή οδό και μια σειρά άλλα έργα που ενισχύουν την «ταλαιπωρημένη μικροεπιχειρηματικότητα της περιοχής μας». «Εύχομαι από καρδιάς αυτή η χρονιά να μην έχει καθόλου γκρίζο, να έχει περισσότερο χρώμα, αισιοδοξία, περισσότερες συνεργασίες και να δούμε ότι ο εχθρός είναι απέναντι και όχι δίπλα μας. Όλοι μαζί να προχωρήσουμε επειδή το οφείλουμε στον τόπο και στα παιδιά μας» κατέληξε.

Χαιρετισμούς έκαναν και ο βουλευτής Πιερίας κ. Δημήτρης Χριστογιάννης, ο οποίος ευχήθηκε να υπάρχει ενότητα για το καλό της πατρίδας, καθώς και ο νέος διευθυντής του υποκαταστήματος της τράπεζας Eurobank, η οποία ήταν και χορηγός της εκδήλωσης, ο οποίος τόνισε πως προσανατολισμός της διοίκησης της τράπεζας είναι το τρίπτυχο της εξωστρέφειας, της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου