Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΣΤΟ ΕΣΠΑ Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ




Στην πρώτη θέση της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ αναδείχτηκε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και για το 2014. Η απορρόφηση των κονδυλίων ανήλθε στο 90,3% από 53% στις αρχές του 2013, ενώ όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας η Περιφέρεια είχε εξαιρετική επίδοση στην εκταμίευση κονδυλίων, αφού οι συνολικές πληρωμές ξεπέρασαν τα 208 εκ. ευρώ το 2014.

Οι πιστοποιημένες πληρωμές του Προγράμματος «Μακεδονία-Θράκη» για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σημείωσαν αύξηση κατά 17,4 ποσοστιαίες μονάδες από την αρχή του 2014, ξεπερνώντας το 90,3% της συνολικής δέσμευσης του προγράμματος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Οι τομείς παρέμβασης του τρέχοντος ΕΣΠΑ, για την υλοποίηση έργων και προγραμμάτων, είναι οι εξής:

-Ενίσχυση προσπελασιμότητας (εκταμιεύσεις και πληρωμές 61,5 εκ. ευρώ): Ολοκληρώνονται παρεμβάσεις στο μεταφορικό δίκτυο της Περιφέρειας σε μήκος 116,5 χιλιομέτρων οδικού δικτύου και 21 χιλιομέτρων σιδηροδρομικού δικτύου. Ενδεικτικά, παραδόθηκε στην κυκλοφορία το οδικό δίκτυο Χαλκηδόνα – Παραλίμνη (40,5 εκ. ευρώ), η περιμετρική Πολυγύρου (παράκαμψη Αγίου Βλάση, 10 εκ. ευρώ), η πρώτη από τις τρεις γέφυρες στον ανισόπεδο κόμβο της Λαχαναγοράς Θεσσαλονίκης Κ16 (συνολικός προϋπολογισμός έργου 89 εκ. ευρώ), σε εξέλιξη είναι οι εργασίες για το δρόμο Ποτίδαια – Κασσανδρεία (79,6 εκ. ευρώ). Επίσης, ξεμπλόκαραν σημαντικά έργα, όπως η κατασκευή του οδικού δικτύου Πατρίδα – Νάουσα (31,9 εκ. ευρώ) και ο οδικός άξονας Σερρών – Αμφίπολης (το τμήμα Μεσοράχης – Αμφίπολης, προϋπολογισμού 37,5 εκ. ευρώ, παραδόθηκε στην κυκλοφορία).

-Αστική και αγροτική αναγέννηση (εκταμιεύσεις και πληρωμές 28 εκ. ευρώ): Υλοποιούνται 21 έργα σε δέκα μεγάλα αστικά κέντρα. Χαρακτηριστικά έργα είναι η ανάπλαση της Νέας Παραλίας Θεσσαλονίκης (22 εκ. ευρώ), η ανάπλαση του εμπορικού κέντρου στην Καλαμαριά (6,5 εκ. ευρώ) και η ανάπλαση της οδού Μοναστηρίου (2 εκ. ευρώ).
-Εκπαίδευση και δια βίου μάθηση (εκταμιεύσεις και πληρωμές 40,5 εκ. ευρώ): Ολοκληρώνονται παρεμβάσεις σε 52 σχολικά συγκροτήματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, που απευθύνονται σε 14.800 μαθητές. Επιπλέον, εξοπλίζονται 351 τμήματα ένταξης και ειδικά σχολεία για με παιδιά με ειδικές ανάγκες.

-Περιβάλλον και αειφόρος ανάπτυξη (εκταμιεύσεις και πληρωμές 22 εκ. ευρώ): Αναβαθμίζεται το δίκτυο ύδρευσης στην Κεντρική Μακεδονία με παρεμβάσεις σε μήκος 1.354 χιλιομέτρων, εξασφαλίζοντας εξοικονόμηση και βελτίωση της ποιότητας του πόσιμου νερού. Ολοκληρώνονται 33 έργα αποχετεύσεων και εγκαταστάσεων επεξεργασίας λυμάτων σε ορεινούς και απομονωμένους οικισμούς. Ενώ ταυτόχρονα, μέσα από 13 σημαντικές παρεμβάσεις διαχείρισης στερεών αποβλήτων, τα αστικά στερεά απόβλητα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, διατίθενται πλέον στο σύνολό τους σε ΧΥΤΑ.

-Τουρισμός – Πολιτισμός (εκταμιεύσεις και πληρωμές 39 εκ. ευρώ): Αποκαθίστανται και αναδεικνύονται 117 αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία στην Κεντρική Μακεδονία. Ολοκληρώνονται 35 έργα σύγχρονων πολιτιστικών και τουριστικών υποδομών με κυριότερα την κατασκευή του νέου Μουσείου στη Βεργίνα (18 εκ. ευρώ), την ανάπλαση και ανάδειξη της Βασιλικής Νεκρόπολης και του ανακτόρου των Αιγών (7 εκ. ευρώ) και την κατασκευή του πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αμπελοκήπων (3 εκ. ευρώ).

-Υγεία και Κοινωνική Μέριμνα (15,5 εκ. ευρώ): Υλοποιούνται 63 έργα κτιριακής αναβάθμισης και εξοπλισμών σε όλα τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Ήδη ολοκληρώθηκε η κατασκευή του νέου τριώροφου κτιρίου στο Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας και η ανακαίνιση -εκσυγχρονισμός της Β' μονάδας εντατικής θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Παπανικολάου.

Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας  «Μέσα σε δυο χρόνια, αυξήσαμε την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ κατά 37 μονάδες. Παραλάβαμε το ΕΣΠΑ στο 53% και μέσα σε 24 μήνες πετύχαμε απορρόφηση στο επίπεδο του 90,3%. Είμαστε σήμερα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η πρώτη Περιφέρεια της Ελλάδας σε απορρόφηση και ταυτόχρονα, στην εκταμίευση κονδυλίων και τις πληρωμές έργων, όπου σπάσαμε κάθε ρεκόρ. Το 2014, οι συνολικές πληρωμές ξεπέρασαν τα 208 εκατομμύρια ευρώ». Εξηγώντας τα πρακτικά αποτελέσματα από αυτές τις πρωτιές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ο κ. Τζιτζικώστας επισήμανε ότι «η αύξηση της απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων στο 90,3% σημαίνει ότι περισσότερα χρήματα έρχονται στην οικονομία της Κεντρικής Μακεδονίας. Επίσης, οι εκταμιεύσεις – ρεκόρ ύψους 208 εκατομμυρίων ευρώ σημαίνουν ότι τα χρήματα αυτά πέφτουν στην αγορά. Οι πληρωμές σημαίνουν ότι τα έργα τρέχουν και ολοκληρώνονται. Και τα 523 έργα και προγράμματα που είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ και υλοποιούμε σε ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, σημαίνουν θέσεις εργασίας, σημαίνουν εισόδημα, σημαίνουν έσοδα».

Ο κ.  Τζιτζικώστας ανακοίνωσε μάλιστα ότι το πρώτο έργο με το οποίο η ΠΚΜ αρχίζει το ΣΕΣ 2014-2020 είναι η σύνδεση του Λιμένα Θεσσαλονίκης με το σιδηροδρομικό δίκτυο, μια παρέμβαση ύψους περίπου 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου