Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Ανοιχτά μόνο 3 Κυριακές τον χρόνο τα καταστήματα


Αποτέλεσμα εικόνας για κατερινη πεζοδρομος

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Αντώνης Παπαδεράκης, έχοντας ολοκληρώσει έναν πρώτο κύκλο επαφών με βασικούς φορείς της αγοράς, ΕΣΕΕ (έμποροι), ΓΣΕΒΕΕ (μικρομεσαίοι επιχειρηματίες) και ΟΙΥΕ (εμποροϋπάλληλοι), καταλήγουν στον περιορισμό του αριθμού των Κυριακών που μπορούν να είναι ανοιχτές οι εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα δίνουν το δικαίωμα στις Περιφέρειες και στους εμπορικούς συλλόγους να αποφασίζουν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις τη λειτουργία των καταστημάτων κατά την έβδομη ημέρα της εβδομάδας.
Οι βασικές αλλαγές, σύμφωνα με πηγές του «Εθνους», είναι:

1. Ολα τα καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοιχτά τρεις αντί για οκτώ Κυριακές τον χρόνο, όπως ισχύει σήμερα. Οι δύο θα είναι τα Χριστούγεννα -κατά πάσα πιθανότητα μία πριν από τις 25 Δεκεμβρίου και μία πριν από την Πρωτοχρονιά- και η μία πριν από το Πάσχα (Κυριακή των Βαΐων).
2. Οι εμπορικοί σύλλογοι θα μπορούν να επιλέγουν, σε συνεννόηση με τις τοπικές Αρχές (Περιφέρειες), για το ποια Κυριακή από τις δύο στις τακτικές εκπτωτικές περιόδους (χειμώνα και καλοκαίρι) θα μπορούν να ανοίγουν. Σημειώνεται ότι τα καταστήματα, σήμερα, ανοίγουν την πρώτη Κυριακή των θερινών και την πρώτη των χειμερινών.
ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ήρθε σε καταρχήν συμφωνία με φορείς της αγοράς για περιορισμό των Κυριακών που θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα
ο υπουργός Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, ήρθε σε καταρχήν συμφωνία με φορείς της αγοράς για περιορισμό των Κυριακών που θα είναι ανοιχτά τα καταστήματα
3. Οι εμπορικοί σύλλογοι, σε συνεννόηση με τις αρχές της Περιφέρειας, θα αποφασίζουν ποιες Κυριακές θέλουν να ανοίγουν στη διάρκεια των τουριστικών περιόδων.
4. Προς κατάργηση βαίνουν τα δύο δεκαήμερα ενδιάμεσων εκπτώσεων, που είναι μέχρι σήμερα το πρώτο του Νοεμβρίου και το πρώτο του Μαΐου. Σε αυτές τις μέρες επιτρεπόταν από μία κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων και, για την ακρίβεια, την πρώτη των δέκα ημερών. Ο γενικός γραμματέας Εμπορίου, ίσως μαζί και με τον υπουργό, αναμένεται να συναντηθούν και με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας (ΣΕΛΠΕ) προκειμένου να καταγράψουν τις θέσεις. Σημειώνεται ότι η τελευταία θέση του συνδέσμου των οργανωμένων αλυσίδων είναι η λειτουργία των καταστημάτων για 10 Κυριακές τον χρόνο. Να υπενθυμίσουμε ότι το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων για 8 Κυριακές τον χρόνο: Δύο πριν από τα Χριστούγεννα, μία πριν από την Πρωτοχρονιά, μία πριν από το Πάσχα, δύο στις τακτικές εκπτώσεις και άλλες δύο στις ενδιάμεσες εκπτωτικές περιόδους.
Υπενθυμίζεται ότι στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς είχε θεσμοθετηθεί και η πιλοτική λειτουργία των καταστημάτων όλες τις Κυριακές του χρόνου σε 10 περιοχές της χώρας. Κατά της απόφασης είχαν στραφεί οι φορείς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των εμποροϋπαλλήλων. Ετσι, το ΣτΕ είχε αποφανθεί την αναστολή του συγκεκριμένου πλαισίου.
Στο μεταξύ, η ΟΙΥΕ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία για την Κυριακή των Βαΐων 6 Απριλίου, διαμαρτυρόμενη για την κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων.
Χθες βέβαια, μετά από συνάντηση του προεδρείου με τον υπουργό Οικονομίας, έλαβε διαβεβαιώσεις για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου