Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Έρχεται το "καταθεσιολόγιο"




Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής των πλουσίων με την ολοκλήρωση ηλεκτρονικού «καταθεσιολογίου» για την τελευταία 15ετία, καθώς και των μικρομεσαίων μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα του υπουργείου και την επέκταση των πληρωμών με κάρτες, προαναγγέλλει η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη σε συνέντευξή της στην «Αυγή».
​«Τα πρώτα στοιχεία από τη ρύθμιση της εφάπαξ καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι ενθαρρυντικά»«Τα πρώτα στοιχεία από τη ρύθμιση της εφάπαξ καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι ενθαρρυντικά» τονίζει στη συνέντευξή της η Νάντια Βαλαβάνη και διευκρινίζει ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους περισσότερους οφειλέτες θα είναι έτοιμη γύρω στο Πάσχα.

Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει χτύπημα στη φοροδιαφυγή μέσω «καταθεσιολογίου», ελέγχου του ΣΔΟΕ και διασύνδεσης των ταμειακών μηχανών με το κεντρικό πληροφοριακό σύστημα.

Έλεγχος στις καταθέσεις των τελευταίων 15 ετών - Έρχεται αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ

Όπως τονίζει, στο σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών «μπορούν να διασυνδεθούν επίσης γιατροί και δικηγόροι». Όσον αφορά το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ, δηλώνει πως σχεδιάζεται να νομοθετηθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους για τα εισοδήματα του 2015. «Οι μόνοι που ελπίζουμε τελικά να καταφέρουμε να επιβαρυνθούν είναι όσοι φορολογούνταν πολύ λιγότερο από την πραγματική φοροδοτική τους ικανότητα - λόγω φοροδιαφυγής ή "νόμιμης" φοροαποφυγής» αναφέρει για το νέο φορολογικό.

«Η ρύθμιση "έως 100 δόσεις" έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και είναι πλέον νόμος του κράτους. Οι αντιδράσεις που εκφράστηκαν από τους θεσμούς αφορούσαν ουσιαστικά στην απόρριψη της ιδέας φορολογικών ρυθμίσεων, αντιτάσσοντας ως νομοθετική αξία τη δημιουργία φορολογικής συνείδησης – κάτι απολύτως θεμιτό επίσης στον παρόντα χρόνο και προφανώς κατεύθυνση πρώτης ανάγκης π.χ. το 2000, όταν τα ληξιπρόθεσμα χρέη των πολιτών προς το Δημόσιο ήταν 4,9% του ΑΕΠ.

»Όταν όμως τέλος 2014, μετά από πέντε χρόνια μνημονιακής λαίλαπας, τα χρέη προς το Δημόσιο –χωρίς τις οφειλές προς ασφαλιστικά ταμεία και τα "κόκκινα δάνεια"– φτάνουν περίπου το 40% του ΑΕΠ, είναι φανερό ότι μέτρα καλλιέργειας φορολογικής συνείδησης πρέπει να συνδυαστούν με ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα, με ανάπτυξη και θέσεις δουλειάς.
​Για το επίμαχο θέμα του ΦΠΑ, η κ. Βαλαβάνη υποστηρίζει ότι έχουν ξεπεραστεί οι λόγοι για τον μειωμένο συντελεστή σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη»Και με ρυθμίσεις ανακούφισης των λαϊκών στρωμάτων, όπως η παραπάνω, που έχει στόχο κατά προτεραιότητα την απελευθέρωση από τη "φυλακή" του χρέους όσο γίνεται περισσότερων από τα 3,5 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα και πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, "αιχμάλωτους" ενός χρέους μέχρι 3.000 ευρώ… Αλλά και οι "μεγάλοι" για πρώτη φορά να πληρώσουν. Διαφορετικά δεν έχουμε λόγο ύπαρξης ως Κυβέρνηση» ανέφερε.

Για το επίμαχο θέμα του ΦΠΑ, η κ. Βαλαβάνη υποστηρίζει ότι έχουν ξεπεραστεί οι λόγοι για τον μειωμένο συντελεστή σε νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. «Ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά θεσμοθετήθηκε για εξαιρετικά ισχυρούς λόγους: Για ν' αντιμετωπισθούν τα αυξημένα έξοδα κατοίκων και επιχειρήσεων λόγω μεταφορικού κόστους και άλλων δυσμενών, λόγω γεωγραφίας, οικονομικών παραγόντων. Οι λόγοι αυτοί έχουν ξεπεραστεί προ πολλού, βέβαια, για νησιά όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, που το τουριστικό προϊόν τους τιμολογείται πενταπλάσια π.χ. από την Κρήτη, και το κατά κεφαλήν εισόδημα των κατοίκων τους είναι πολύ υψηλότερο». 

«Και δεν καταλαβαίνω γιατί σκέψεις για ευθυγράμμιση αυτών των δύο νησιών με το καθεστώς ΦΠΑ της επικράτειας προκαλεί τις διαμαρτυρίες π.χ. του Δημάρχου Λέσβου. Από αλληλεγγύη;» διερωτήθηκε η υπουργός.

Μια τέτοια ευθυγράμμιση πάντως είναι μάλλον δύσκολο να πραγματοποιηθεί, καθώς τα νησιά του Αιγαίου έχουν μπει όλα μαζί στο ειδικό καθεστώς ΦΠΑ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου