Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Αύριο στις 16:00 Euroworking Group για την Ελλάδα – Πιθανόν και Eurogroup

Χωρίς συμφωνία οι διαπραγματεύσεις με το Βrussels Group
Αύριο στις 16:00 Euroworking Group για την Ελλάδα – Πιθανόν και Eurogroup
Ενημέρωση για την πρόοδο και το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων στο Βrussels Group στις Βρυξέλλες ζήτησε και είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τα μέλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας -δηλαδή τον Γιώργο Χουλιαράκη, τον Νίκο Θεοχαράκη και την Ελενα Παναρίτη- σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου το απόγευμα της Τρίτης. 

Σύμφωνα με πληροφορίες επιβεβαιώνεται ότι αύριο στις 16:00 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group για την Ελλάδα ενώ πηγές της κυβέρνησης δεν απέκλεισαν ακόμα και τη σύγκληση Eurogroup.

Γι' αυτό και στη σύσκεψη - στην οποία συμμετείχαν ο Πάνος Καμμένος, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Δημήτρης Μάρδας - εξετάστηκε και η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Αθήνα ενόψει του Euroworking Group.

Στο μεταξύ οι διαπραγματεύσεις με το Brussels Group στις Βρυξέλλες, ολοκληρώθηκαν χωρίς τελική συμφωνία, αλλά σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπήρξε σημαντική γεφύρωση. Η διαδικασία θα συνεχιστεί στην Αθήνα με συλλογή στοιχείων από τα τεχνικά κλιμάκια.

Κυβερνητικές πηγές επιμένουν, πάντως, να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία και να μιλούν για αμοιβαία πρόθεση συμφωνίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συνεδριάσεις στο Brussels Group έγιναν σε πολύ καλό κλίμα με αμοιβαία βούληση για την επίτευξη συμφωνίας.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν πως οι Έλληνες εκπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν εκτενώς τη λίστα μεταρρυθμίσεων που ετοίμασε η Ελληνική κυβέρνηση καθώς και τη λεπτομερή τεκμηρίωσή τους και έδωσαν επίσης στους εκπροσώπους των θεσμών απαντήσεις σε διευκρινιστικές ερωτήσεις επί των Ελληνικών προτάσεων.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της διαδικασίας άντλησης στοιχείων (fact finding) που εκτυλίσσεται στην Αθήνα και για αυτό, αύριο Τετάρτη θα διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group. Μάλιστα, υπογραμμίζουν τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία με τους θεσμούς, «στη βάση ενός πλαισίου που δεν θα εμπεριέχει υφεσιακά μέτρα, αλλά θα διασφαλίζει την επανεκκίνηση της οικονομίας».

«Παραγωγικές έως τώρα οι συζητήσεις», λέει εκπρόσωπος της Επιτροπής 
Για «παραγωγικές έως τώρα συζητήσεις» έκανε, πάντως, λόγο σήμερα εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επισημαίνοντας ότι μία πρώτη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αύριο στην ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης που θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη.

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος Μίνα Αντρέεβα δήλωσε ότι οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των εκπροσώπων των δανειστών συνεχίζονται από την Παρασκευή σε εποικοδομητικό κλίμα και θα πρέπει να συνεχιστούν. Όπως είπε, στόχος είναι οι συζητήσεις να καταλήξουν σε έναν «αξιόπιστο και ολοκληρωμένη κατάλογο μεταρρυθμίσεων».

Η κυρία Αντρέεβα, πάντως, ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία όσον αφορά τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων και υπενθύμισε ότι το Euro Working Group που θα συνεδριάσει αύριο, μέσω τηλεδιάσκεψης, θα αποτιμήσει την έως τώρα εξέλιξη των συζητήσεων.

Πάντως, το Reuters, επικαλούμενο τρεις κυβερνητικούς αξιωματούχους μετέδωσε  ότι οι συζητήσεις μπορεί να συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, ενώ μια τέταρτη πηγή που μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο είπε ότι η παύση των διαπραγματεύσεων δεν αποτελεί σημάδι ρήξης, αλλά μια ένδειξη μιας προόδου με αργούς ρυθμούς που μπορεί να συνεχιστούν στην Αθήνα την Τετάρτη.

«Η διαδικασία στο Brussels Group έχει ολοκληρωθεί. Έγιναν σημαντικά βήματα προόδου. Τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίσουν τη συλλογή στοιχείων στην Αθήνα», είπε χαρακτηριστικά κυβερνητική πηγή στο Reuters.

Νωρίτερα την Τρίτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι δεν βλέπει πιθανό να βρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα πριν το Πάσχα. Αντίθετα είπε ότι πιο πιθανό είναι ένα deal να έρθει προς το τέλος Απριλίου.

Σημειώνεται πως οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ έγιναν στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, Μαδρίτη, κατά την οποία συναντήθηκε με τον Μαριάνο Ραχόι. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου