Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Η νομιμότητα έχει τιμή

Ευνοϊκή ρύθμιση ετοιμάζει η κυβέρνηση προκειμένου να δελεάσει φυσικά και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου να φανερώσουν κρυφές καταθέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού και αδήλωτα εισοδήματα στο εσωτερικό.

Η επιβολή φόρου 15-20% σε αδήλωτα εισοδήματα και κρυφές καταθέσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό θα συνοδεύεται από την απαλλαγή οποιασδήποτε ποινικής δίωξης και επιβολής υπέρογκου προστίμουΤο σχέδιο προβλέπει τη νομιμοποίηση των κρυφών καταθέσεων μέσω της επιβολής ενός συντελεστή 15-20%. Το ζήτημα της ρευστότητας παραμένει «αγκάθι» για την κυβέρνηση. Οι δανειακές υποχρεώσεις«τρέχουν» και μέχρι τον Αύγουστο θα πρέπει να έχουν βρεθεί περίπου 9 δισ. ευρώ για την κάλυψη τρεχουσών αναγκών. Η ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ασφαλιστικά Ταμεία και Δημόσιο και το σχέδιο για τις «κρυφές» καταθέσεις και τα αδήλωτα εισοδήματα στοχεύουν στη συγκέντρωση εσόδων στα κρατικά ταμεία, προκειμένου η χώρα να καλύψει δάνεια του παρελθόντος.

Λαμβάνοντας υπ' όψιν ότι τα τελευταία πέντε χρόνια σχεδόν 140 δισ. ευρώ σε καταθέσεις έχουν κάνει «φτερά» από ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα, το περιθώριο για συγκέντρωση χρημάτων στον κρατικό κορβανά είναι μεγάλο.

Δηλώστε, πληρώστε και σώστε


Η ευνοϊκή ρύθμιση αποτελεί ένα μήνυμα προς φορολογουμένους να εμφανιστούν ενώπιον των γκισέ της Εφορίας και να αποκαλύψουν αδήλωτα εισοδήματα, μετοχές και ομόλογα που αποκτήθηκαν από μη νόμιμα κεφάλαια, καθώς και καταθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Όσοι δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Υπουργείου Οικονομικών και συνεχίσουν να έχουν στην κατοχή τους κρυφές καταθέσεις και αδήλωτα εισοδήματα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και επιβολή «τσουχτερών» προστίμωνΟ φόρος 15-20% επί των κρυφών εισοδημάτων θα συνοδεύεται από την απαλλαγή οποιασδήποτε ποινικής δίωξης και επιβολής υπέρογκου προστίμου. Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη έχει ήδη επισημάνει πως η τροποποίηση στη νομοθεσία αφορά όσους εθελοντικά δηλώσουν στις κατά τόπους Δ.Ο.Υ. κεφάλαια που δεν έχουν φορολογηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ευνοϊκή ρύθμιση θα προβλέπει και τη νομιμοποίηση «μαύρων» καταθέσεων στο εξωτερικό, τις οποίες οι κάτοχοί τους θα έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν σε τραπεζικά ιδρύματα εκτός Ελλάδας.

Όσοι δεν ανταποκριθούν στο κάλεσμα του Υπουργείου Οικονομικών και συνεχίσουν να έχουν στην κατοχή τους κρυφές καταθέσεις καιαδήλωτα εισοδήματα, θα βρεθούν αντιμέτωποι με ποινικές διώξεις και επιβολή «τσουχτερών» προστίμων. Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η ηλεκτρονική ενοποίηση των στοιχείων απ’ όλες τις λίστες με φοροφυγάδες του εξωτερικού (Λαγκάρντ, Λουξεμβούργου).

Ο υπουργός Επικρατείας Παναγιώτης Νικολούδης ανέφερε πως στα χέρια του υπάρχουν περισσότερες από 3.500 υποθέσεις φοροδιαφυγής, με τους οφειλόμενους φόρους να υπολογίζονται κοντά στα 7 δισ. ευρώ. Από αυτά τα χρήματα υπάρχει η εκτίμηση πως μέχρι το καλοκαίρι μπορεί να εισπραχτούν 2,5 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου