Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Οι εκδηλώσεις της ΠΚΜ στη Θεσσαλονίκη για την 25η ΜαρτίουΗ Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ανακοίνωσε το πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων για την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, για την πόλη της Θεσσαλονίκης.
Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού και σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα, προβλέπονται γενικός σημαιοστολισμός στην πόλη της Θεσσαλονίκης, από τις 8 το πρωί της 23ης Μαρτίου μέχρι και τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου, φωταγώγηση όλων των δημόσιων και δημοτικών καταστημάτων, των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των τραπεζών κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου 2016 και μετάδοση πανηγυρικών προγραμμάτων από ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς. Η επίσημη έπαρση και υποστολή της Σημαίας στον Λευκό Πύργο θα γίνει με μέριμνα του Γ΄ Σ.Σ.
Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα εορτασμού της Εθνικής Επετείου στη Θεσσαλονίκη έχει ως εξής:

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016:
Ομιλίες στα Σχολεία, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, στις Δημόσιες Υπηρεσίες, στα Ν.Π.Δ.Δ, Τράπεζες και Επιχειρήσεις του Δημοσίου.
1.Οι εκδηλώσεις στα σχολεία θα πραγματοποιηθούν σε ώρα που θα καθορισθεί από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κ.Μ. και τις Διευθύνσεις της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
2.Για τις υπηρεσίες του Δήμου Θεσσαλονίκης, του Δημοσίου, Ν.Π.Δ.Δ., Τραπεζών κ.λ.π. οι ομιλίες θα γίνουν με μέριμνα και ευθύνη των επικεφαλής αυτών.
Ώρα 11.00΄: Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού από τη μαθητιώσα νεολαία παρουσία του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, της Αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης, εκπροσώπων των Αρχών της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης καθώς και των προϊσταμένων των Διευθύνσεων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με οργάνωση και ευθύνη της Ομάδας Φυσικής Αγωγής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Γ΄ Σ.Σ. και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση.
Ώρα 12.30΄: Στέψη ανδριάντων, προτομών και των μνημείων Ηρώων από τη μαθητιώσα νεολαία, παρουσία των Διευθυντών των οικείων σχολείων, με οργάνωση και ευθύνη της Ομάδας Φυσικής Αγωγής της Δ.Δ.Ε. Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Ώρα 13.00΄: Επίσημος εορτασμός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Τελετών) με την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Καθηγητή του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ., Βασίλειο Κάλφα, με θέμα : «Οι αρχαίοι Έλληνες και εμείς».
Ώρα 14.00΄: Εορταστική εκδήλωση για τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Mητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης στην αίθουσα συνεδριάσεων του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου θα παραστούν ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, η Αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου, οι υπάλληλοι των υπηρεσιών που στεγάζονται στα κτίρια του Καταστήματος της Περιφέρειας, καθώς και αντιπροσωπείες όλων των υπηρεσιών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας - Mητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τους Διευθυντές αυτών με μέριμνα της Διεύθυνσης Διοίκησης.
Παρασκευή 25 Μαρτίου 2016:
Από το πρωί θα ηχούν χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες από τις καμπάνες όλων των εκκλησιών, ενώ οι Φιλαρμονικές θα διέλθουν από τις κεντρικές οδούς παιανίζοντας θούρια και εμβατήρια, σύμφωνα με το πρόγραμμα κίνησης του Γ΄ Σ.Σ.
Ώρα 10.00΄: Επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, στην οποία θα χοροστατήσει ο Παναγιώτατος Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.κ. Άνθιμος. Πέρας προσέλευσης επισήμων στη Δοξολογία 09.50΄. Θέματα που αφορούν την παράταξη, την απόδοση τιμών, την τάξη και την κυκλοφορία θα ρυθμισθούν αντίστοιχα από το Γ΄ Σ.Σ. και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.
Ώρα 10.45΄: Κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ΄ Σώματος Στρατού από τον εκπρόσωπο του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης, τον Στρατηγό Διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού, τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, την Αντιπεριφερειάρχη της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, τον Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Β.Ε., τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικού Σώματος, τον Διοικητή του Κεντρικού Λιμεναρχείου Θεσσαλονίκης, τους Προέδρους των Ενώσεων Αποστράτων, τους Προέδρους των Εφεδροπολεμιστικών Οργανώσεων, τους Προέδρους των Αντιστασιακών Οργανώσεων, τον Πρόεδρο του Πανελληνίου Συλλόγου Μακεδονομάχων «Ο Παύλος Μελάς». Θέματα που αφορούν την παράταξη και απόδοση τιμών, την εγκατάσταση μεγαφωνικής συσκευής, την τάξη και την κυκλοφορία θα ρυθμισθούν αντίστοιχα από το Γ΄ Σ.Σ. και τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης.
Ώρα 11.15΄: Παρέλαση από αντιπροσωπευτικά τμήματα με εθνικές ενδυμασίες, σπουδαστών, μαθητών, προσκόπων, οδηγών, αναπήρων σε αμαξίδια με Ερυθροσταυρίτισσες, Μακεδονομάχων και στρατιωτικών τμημάτων.
Για την υλοποίηση των εκδηλώσεων που αναφέρονται παρακαλούνται όλες οι εμπλεκόμενες Αρχές και υπηρεσίες να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες και να καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε οι εορταστικές εκδηλώσεις να τελεσθούν με την απαιτούμενη λαμπρότητα και επισημότητα που αρμόζει στα εορταζόμενα γεγονότα.
Τελετάρχες για τις εκδηλώσεις θα ορισθούν με ιδιαίτερη απόφασή μας.
Το πρόγραμμα εορτασμού για τις έδρες Περιφερειακών Ενοτήτων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θα καταρτιστεί από την οικεία Περιφερειακή Ενότητα, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες, ενώ για τους Δήμους της Περιφέρειας (πλην Δήμου Θεσσαλονίκης) από την οικεία Δημοτική Αρχή, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης και θα πρέπει να περιλαμβάνει:
-Γενικό Σημαιοστολισμό από ώρα 08.00΄της 23ης μέχρι και τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου.
-Φωταγώγηση κατά τις βραδινές ώρες της 24ης και 25ης Μαρτίου.
-Ομιλίες από κατάλληλους ομιλητές, οι οποίοι πρέπει να περιοριστούν στο εορταζόμενο γεγονός και στα επίκαιρα εθνικά θέματα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
-Προσκύνημα και κατάθεση στεφάνων από μαθητές, σπουδαστές, προσκόπους και οδηγούς (όπου υπάρχουν) στα μνημεία των Ηρώων, προσερχομένων με επικεφαλής καθηγητές, δασκάλους και βαθμοφόρους, παρουσία των τοπικών Αρχών.
-Χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες θα ηχούν από τις καμπάνες όλων των εκκλησιών, οι δε Φιλαρμονικές (όπου υπάρχουν) θα περιέλθουν τις κεντρικές οδούς παιανίζοντας θριαμβευτικά θούρια και εμβατήρια το πρωί της 25ης Μαρτίου.
-Τέλεση επίσημης δοξολογίας.
-Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στα μνημεία των Ηρώων μετά το πέρας της Δοξολογίας.
-Παρέλαση σπουδαστών, μαθητών, προσκόπων, αναπήρων πολέμου.
Το πρόγραμμα εορτασμού μπορεί να εμπλουτισθεί από τις Δημοτικές Αρχές ανάλογα με τις τοπικές συνθήκες και τα μέσα που υπάρχουν, με την πρέπουσα λαμπρότητα και επισημότητα που αρμόζει στα εορταζόμενα γεγονότα. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι τοπικές Αρχές και τοπικοί φορείς θα συμβάλουν αποφασιστικά για τον Πανεθνικό και Παλλαϊκό εορτασμό της Εθνικής Εορτής της 25ης Μαρτίου, αλλά και για την ανάλογη πληρότητα οργάνωσης, επισημότητα και μεγαλοπρέπεια που αρμόζει στα εορταζόμενα γεγονότα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου