Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ :ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Με πρωτοβουλία του Συνδικάτου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Πιερίας ‘‘ Η  ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ’’, πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη ανέργων στο  στέκι της Λαϊκής Επιτροπής Κατερίνης, όπου συζητήθηκαν τα προβλήματα που βιώνουν χιλιάδες άνεργοι και οι οικογένειες τους και, καθορίστηκαν τα επόμενα βήματα στην οργάνωση της πάλης των ανέργων  για το αναφαίρετο δικαίωμα στη δουλειά και τη ζωή.  
Μετά την εισήγηση, που έγινε από μέλος της διοίκησης του  Σ.Ι.Υ.Ν.Π. και, αναφέρθηκε  στις αιτίες  που παράγουν την ανεργία και στην πολίτικη της κυβέρνησης και της Ε.Ε. που στέλνει χιλιάδες εργαζόμενους παλιούς και νέους στην ανεργία, η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πολύ χαρακτηριστική.

Υπήρξε έντονος διάλογος για τα προβλήματα που βιώνουν σήμερα οι οικογένειες των  ανέργων οι οποίες είναι αντιμέτωπες με το φάσμα της πείνας, της στέρησης ακόμα και του ψωμιού. Οι άνεργοι αναφέρθηκαν στο γεγονός οτι δεν έχουν θέρμανση, δεν έχουν τη δυνατότητα να δώσουν ένα χαρτζιλίκι στα παιδιά τους, δεν μπορούν να αγοράσουν εισιτήρια για να μετακινηθούν ούτε με το αστικό. Παράλληλα ζούνε με το φόβο να μην τους κόψει η  ΔΕΗ το ρεύμα, ή η  ΔΕΥΑΚ το νερό, ενώ οι κατασχέσεις επιδομάτων από την εφορία, τους τραπεζίτες και το δήμο συνεχίζονται και, τα χρέη τους γιγαντώνονται. Άλλοι που είναι κοντά στη σύνταξη, δεν μπορούν να βρουν δουλειά για να συμπληρώσουν  τα απαραίτητα ένσημα για να πάρουν σύνταξη.
Όσοι άνεργοι πήραν το λόγο στη σύσκεψη, τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει  άμεση κινητοποίηση όλων  των ανέργων ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία είναι συνέχεια της πολιτικής που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις με την Ε.Ε. Πολιτικές που φουντώνουν την ανεργία, που συνεχίζουν τη  φοροληστεία ακόμα και στους ανέργους, που μοιράζουν τη μια θέση εργασίας στα δύο, πολλές φορές και στα τρία,  χωρίς δικαιώματα, που εμπορευματοποιούν  τα   κοινωνικά αγαθά με αποτέλεσμα οι άνεργοι να οδηγούνται στο περιθώριο της ζωής.
Όλες αυτές οι πολιτικές, όπως τονίστηκε από όλες σχεδόν τις ομιλίες, έχουν στόχο να κάνουν ακόμα πιο φθηνή, πιο ευέλικτη την εργατική δύναμη  για τα κέρδη των μονοπωλίων, στέλνοντας πάνω από 1.500.000 εργαζόμενους στην ανεργία ή στην καλύτερη περίπτωση τους αναγκάζει να δουλεύουν για ένα κομμάτι ψωμί, να δουλεύουν χωρίς δικαιώματα στα  διάφορα προγράμματα ανακύκλωσης της  ανεργίας.  
Τέλος η σύσκεψη κατέληξε ομόφωνα  στο διεκδικητικό πλαίσιο πάλης, όρισε Επιτροπή  Ανέργων και  αποφάσισε την πρώτη κινητοποίηση για την Πέμπτη 31 Μαρτίου 11πμ έξω από τα γραφεία του ΟΑΕΔ, και τη συμμέτοχη  τους στη 48ωρη απεργία και τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ μόλις η κυβέρνηση καταθέσει το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο στη βουλή.  
Το διεκδικητικό πλαίσιο είναι:
Ø  Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα
Ø  Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για όλη την περίοδο της ανεργίας
Ø  Έκτακτο βοήθημα για όλους τους ανέργους εν όψει Πάσχα
Ø  Το διάστημα της ανεργίας να αναγνωρίζεται ως συντάξιμος χρόνος, χωρίς καμία επιβάρυνση
Ø  Επίδομα ανεργίας στους αυτοαπασχολούμενους που λόγω οικονομικής δυσπραγίας αναγκάστηκαν να διακόψουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα
Ø  Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ανέργους και τα μέλη της οικογένειάς τους, για όσο διαρκεί η ανεργία τους
Ø  Αναστολή κάθε υποχρέωσης που έχει αναλάβει ο άνεργος ως δανειολήπτης και απαγόρευση ανατοκισμού και κεφαλαιοποίησης των συμβατικών τόκων που θα γεννηθούν στη διάρκεια αυτής της αναστολής
Ø  Μείωση 50% στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, με παράλληλη απαγόρευση της διακοπής παροχής ύδρευσης, ρεύματος, τηλεφώνου
Ø  Δωρεάν κάρτα απεριόριστων διαδρομών με όλα τα Μ.Μ.Μ., για όλους τους ανέργους
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου