Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

Θαλασσινή νηστεία

Θαλασσινή νηστεία                                                 Το λέω πάντα. Αγαπώ ιδιαίτερα τα λαχανικά και μου αρέσει να ανακαλύπτω καινούργιους τρόπους να τα μαγειρεύω. Θα μπορούσα να πω ότι για εμένα αποτελεί πρόκληση να μαγειρέψω ένα φαγητό μόνο με λαχανικά. Πιστεύω ότι είναι πολύ πιο εύκολο να κερδίσεις τις εντυπώσεις των συνδαιτυμόνων σου χρησιμοποιώντας ως κυρίαρχο υλικό μια ζωική πρωτεΐνη. Με προκαλεί, όμως, και άλλη ιδέα: ότι «δοκιμάζομαι» με τα παντρέματα των λαχανικών με μαλάκια και όστρακα, όπως στη σημερινή συνταγή μου. Προς το παρόν, η ιδέα της αμιγούς χορτοφαγικής διατροφής δεν μου είναι εντελώς οικεία, δεδομένου ότι ζούμε σε μια χώρα όπου ουδέποτε, στο παρελθόν, χρειάστηκε να δηλώσουμε χορτοφάγοι. Αλλοτε η διατροφή μας στηριζόταν κυρίως στα χόρτα, στα λαδερά και στα όσπρια και κανείς δεν ένιωθε στερημένος στις μεγάλες περιόδους της νηστείας. Σήμερα, βέβαια, που οι περισσότεροι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες κρέατος και άλλων ζωικών τροφών, η έννοια της νηστείας επανέρχεται ως ανάγκη ισορροπημένης διατροφής. 


Μια νηστεία συνειδητή, όμως, η οποία θα μεταφράζει την αποχή από την κρεοφαγία, όχι απλώς ως αποτοξίνωση, αλλά ως πνευματική άσκηση εγκράτειας και ευκαιρία περισυλλογής. Ας μαγειρέψουμε, λοιπόν.

Καλαμάρια γεμιστά με λαχανικά και ρύζι

Υλικά για 4 άτομα


  • 8 μεγάλα καλαμάρια
  • 2 πιπεριές (1 κίτρινη και 1 κόκκινη), καθαρισμένες από τα σπόρια τους
  • 2 κολοκυθάκια (ή 1 κολοκυθάκι και 1 μελιτζάνα, κομμένα με τον ίδιο τρόπο)
  • 2 κ. σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο + λίγο επιπλέον
  • 1 κ. καφέ φρέσκο τζίντζερ, τριμμένο στον τρίφτη
  • 1 κ. καφέ κουρκουμά σε σκόνη
  • αλάτι και πιπέρι
  • 200 γρ. (1 φλιτζάνι) ρύζι τύπου καρολίνα (ή όποιον άλλο τύπο προτιμάτε)
  • 2 κουτάλες σερβιρίσματος της σούπας σπιτική ντομάτα για σάλτσα

Εκτέλεση
Αδειάζετε και καθαρίζετε τα καλαμάρια από το εσωτερικό τους. Κρατάτε χωριστά το μελάνι τους και ψιλοκόβετε τα πλοκάμια τους. Ψιλοκόβετε και τα λαχανικά σε μικροσκοπικά κυβάκια των 5 χλστ. Σε αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνετε τις 2 κ. σούπας ελαιόλαδο και προτού κάψει ρίχνετε όλα τα λαχανικά μαζί, προσθέτετε το τζίντζερ και τον κουρκουμά και τα αφήνετε για 1 ώρα, σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία, μέχρι να «μαραθούν». Αλατοπιπερώνετε και 5 λεπτά προτού απομακρύνετε το σκεύος από τη φωτιά προσθέτετε τα ψιλοκομμένα πλοκάμια. Μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, γεμίζετε με αυτό το μείγμα τα καλαμάρια. Στρώνετε όσο από το μείγμα περισσέψει στον πάτο ενός ταψιού και τοποθετείτε επάνω του τα καλαμάρια. Σκεπάζετε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και ψήνετε σε προθερμασμένο, στους 180°C, φούρνο για 10 λεπτά. Στο μεταξύ, ρίχνετε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρετε το ρύζι μέχρι να γίνει σχεδόν διάφανο. Ρίχνετε το μελάνι των καλαμαριών και τη σάλτσα της ντομάτας. Ανακατεύετε και προσθέτετε λίγο χλιαρό νερό, τόσο ώστε να σκεπάζει το ρύζι, και το αφήνετε να βράσει, σε μέτρια θερμοκρασία, για περίπου 15 λεπτά. Το βγάζετε και το απλώνετε σε μια πιατέλα, τοποθετείτε από πάνω τα καλαμάρια που θα βγάλετε από τον φούρνο και σερβίρετε αμέσως, όσο το φαγητό είναι ακόμη ζεστό.


Tips
  • Αν περάσετε τα λαχανικά του ταψιού από το μπλέντερ, μπορείτε να τα σερβίρετε - χωριστά σε ένα μπολ - ως σάλτσα.
  • Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένα καλαμάρια, δεν έχουν μελάνι. Σε καταστήματα ντελικατέσεν θα βρείτε μελάνι σουπιάς.
* Δημοσιεύθηκε στο BHmagazino την Κυριακή 20 Μαρτίου 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου