ΥΛΙΚΑ (για περίπου 20 τηγανίτες)
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 ml έ.π. ελαιόλαδο και λίγο επιπλέον για το τηγάνισμα
80 ml τσίπουρο
20 γρ. αλάτι
(περίπου) 400 ml νερό
800 γρ. ανθότυρο
200 γρ. άχνη ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα, σε σκόνη
15 σύκα, μόνο τη σάρκα
έτοιμο (ή σπιτικό) παγωτό (κατά προτίμηση κανέλα)
κρέμα μπαλσάμικου ξιδιού
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, το λάδι, το τσίπουρο, το αλάτι και το νερό τελευταίο (ώστε να ελέγξουμε πόσο θα χρειαστεί) και τα πλάθουμε μαζί. Αφήνουμε τη ζύμη να «ξεκουραστεί» για περίπου 1 ώρα. Πλάθουμε σε (περίπου 20) μπαλάκια, στο μέγεθος ενός μεγάλου αβγού, και ανοίγουμε ελαφρά με τον πλάστη σε αλευρωμένο πάγκο εργασίας.
Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το ανθότυρο, τη ζάχαρη, την κανέλα και τα σύκα και πλάθουμε σε (περίπου 20) μπαλάκια στο μέγεθος μικρού αβγού.
Βάζουμε το μείγμα τυριού στο κέντρο του κάθε δίσκου ζύμης, τυλίγουμε σε ρολάκια, κλείνουμε προς τα μέσα τις άκρες και ανοίγουμε ξανά με τον πλάστη, αυτή τη φορά σε λεπτούς δίσκους.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε μία μία τις τηγανίτες και από τις δύο πλευρές, μέχρι να ροδίσουν καλά.
Σερβίρουμε κάθε τηγανίτα με 1 μπάλα έτοιμο παγωτό και ραντίζουμε με κρέμα μπαλσάμικου ξιδιού.
*Δημοσιεύθηκε στο BΗΜΑ GOURMET το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2015.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου