Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

Κοτόπουλο γιουβέτσι στην κατσαρόλα με έτοιμο πέστο βασιλικού

Φωτογραφία: ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
Υλικά (για 4 άτομα)
  • 700 γρ. φιλέτα από μπούτι κοτόπουλου, κομμένο σε κομμάτια 3 - 4 εκ.
  • 2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
  • 2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
  • 2 ώριμες ντομάτες, χοντροτριμμένες (η φλούδα θα μείνει στον τρίφτη - την πετάμε)
  • 350 γρ. ψιλό κριθαράκι
  • 2 δαφνόφυλλα
  • 1/3 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σε σκόνη
  • 100 ml λευκό, ξηρό κρασί (ή ούζο για πιο ιδιαίτερο αποτέλεσμα)
  • 3 κουτ. σούπας πέστο βασιλικού, από βαζάκι (σε όλα τα σούπερ μάρκετ). εναλλακτικά, βάζουμε τα φύλλα από 1/2 μάτσο φρέσκο βασιλικό, χοντροκομμένα, μαζί με 2 κουτ. σούπας γραβιέρα της αρεσκείας μας, τριμμένη
  • 70 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία


Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κοτόπουλο για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη και λίγο αλάτι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλα 2 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς το κρεμμύδι.

«Σβήνουμε» με το κρασί ή το ούζο, αφήνουμε 2 - 3 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και ρίχνουμε την ντομάτα. Μαγειρεύουμε για περίπου 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα, έως ότου εξατμιστούν τα υγρά.

Ρίχνουμε το κριθαράκι, προσθέτουμε αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το μπαχάρι, ανακατεύουμε και περιχύνουμε με 500 ml βραστό νερό.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κριθαράκι και να γίνει και το κοτόπουλο. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό κατά το μαγείρεμα. Αποσύρουμε, ρίχνουμε το πέστο βασιλικού, ανακατεύουμε απαλά και σερβίρουμε αμέσως.
  • Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα με βινεγκρέτ μουστάρδας.
Τι πίνουμε: Το κοτόπουλο ακολουθεί το πέστο βασιλικού σε ένα ποτήρι λευκή παγωμένη Μαλαγουζιά.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου