Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Συνέδριο Ελλήνων Ανθοπαραγωγών 11 Οκτ 2017



 
Οι καθιερωμένες ΑΝΘΟ-Τετάρτες οδηγούν στην Τετάρτη, 11 Οκτ 2017, στις 12.00, στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελλήνων Ανθοπαραγωγών, με την σκέψη στο «Καλλιεργούμε το σήμερα, ανθίζουμε για το αύριο», που θα γίνει μέσα στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ, Ανθέων 21, 11143 ΑΘΗΝΑ, Άνω Πατήσια, 210 2584680), είπε ο κ Αθανάσιος Κελμάγερ (6932381604, Πρόεδρος Αγροτικού Ανθοπαραγωγικού Συνεταιρισμού Αθηνών-ΚΑΑ).
Την Τετάρτη, 13 Σεπ 2017, στις 12.00 έγινε κοινή συνεδρίαση του ΑΑΣΑ-ΚΑΑ με την ΠΕΕΑΠΣΕ- Πανελλήνια Ένωση Εμπόρων Ανθοκομικών Προϊόντων & Συναφών Ειδών.
Την Τετάρτη, 13 Σεπ 2017, στις 14.00 έγινε κοινή συνεδρίαση του ΑΑΣΑ-ΚΑΑ με τον ΣΑΝΚΑ- Σύλλογο Ανθοπωλών Καταστηματαρχών Αττικής.
Την Τετάρτη, 20 Σεπ 2017, στις 12.00, θα γίνει η τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΑΑΣΑ-ΚΑΑ.
Την Τετάρτη, 27 Σεπ 2017, στις 12.00, θα γίνει παρουσίαση μετασυλλεκτικών τεχνικών σε νέα ελληνικά δρεπτά άνθη & πρασινάδες.
Την Τετάρτη, 4 Οκτ 2017, στις 12.00, θα γίνει συζήτηση για το μέλλον των Συνεταιρισμών και της Κοινωνικής Οικονομίας.

Ο καθ Αναστάσιος Δάρας (επίκουρος καθηγητής στην Ανθοκομία του ΤΕΙ Πελοποννήσου, ΚΑΛΑΜΑΤΑ, tassosdarras@yahoo.co.uk) είπε παλιότερα: Η ελληνική παραγωγή δρεπτών ανθέων και φυλλωμάτων είναι υποανάπτυκτη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Η παραγωγή ήταν αρκετά μεγαλύτερη τη δεκαετία του ’80 και του ’90, ενώ σταδιακά μειώθηκε και ταυτόχρονα αυξήθηκαν οι εισαγωγές. Εκτός των υπολοίπων παραγόντων, η ελληνική παραγωγή δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στο διεθνή ανταγωνισμό και, γενικότερα, αδυνατεί να αξιοποιήσει τη στρατηγική, από άποψη κλίματος, θέση της. Τη δεδομένη στιγμή χρειάζεται να σχεδιαστούν μέτρα για την προώθηση και την αναβάθμιση της ποιότητας, η οποία θα αποφέρει αναβαθμισμένη παραγωγή και θα ωθήσει στην καλλιέργεια μεγαλύτερων εκτάσεων.
Τα δρεπτά άνθη και τα δρεπτά φυλλώματα, μετά τη συγκομιδή τους, προωθούνται με διάφορους τρόπους στην αγορά. Τη διακίνηση αναλαμβάνει συνήθως κάποιος μεσάζοντας ή αντιπρόσωπος, ο οποίος προμηθεύει τους χονδρέμπορους με τα κατάλληλα ανθοκομικά είδη. Από τους χονδρέμπορους προμηθεύονται οι λιανέμποροι, οι οποίοι τελικά διαθέτουν το προϊόν στους καταναλωτές. Στους παραγωγούς απευθύνονται και οι επαγγελματίες των λεγόμενων λαϊκών αγορών αλλά και οι λιανέμποροι άμεσα, χωρίς να παρεμβαίνει κάποιος μεσάζοντας ή χονδρέμπορος. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνονται καλύτερες τιμές και μεγαλύτερα κέρδη για τους παραγωγούς. Ωστόσο, αυτός ο τρόπος διακίνησης δεν εξασφαλίζει τη συνεχή διάθεση ανθέων αλλά μόνο σε περιόδους με μεγάλη ζήτηση, ενώ αφορά μόνο στη διακίνηση μικρών ποσοτήτων.
Οι ανθοκαλλιεργητές δεν μπορούν να είναι αμέτοχοι στο περιβάλλον του διεθνούς ανταγωνισμού, καθώς σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, οι ανθοκαλλιεργητές έχουν τη δυνατότητα να προωθούν τα προϊόντα τους σε πολλαπλά δίκτυα πώλησης (απευθείας στη λιανική, μέσω χονδρεμπόρων, με μεσάζοντες, σε ανθαγορές κλπ). Οι ανθοκαλλιεργητές θα πρέπει να εμπλακούν περισσότερο στη λιανική, προτείνοντας λύσεις για την αποτελεσματικότερη διακίνηση των προϊόντων τους. Θα πρέπει δηλαδή να έχουν άποψη και να συνεργάζονται με τους λιανοπωλητές/ανθοπώλες δημιουργώντας κοινή πορεία στις πωλήσεις συγκεκριμένων ειδών. Σε γενικές γραμμές, οι ανθοκαλλιεργητές θα πρέπει να προβληματίζονται για τα εξής:
α) Ποιο είναι το προφίλ των καταναλωτών που αγοράζουν συχνά δρεπτά άνθη & πρασινάδες;
β) Μπορεί να προωθηθεί μεγαλύτερος αριθμός δρεπτών ανθέων & πρασινάδων με μεγαλύτερη τιμή πώλησης;
γ) Μπορούν να πωληθούν περισσότερα δρεπτά άνθη & πρασινάδες από νέα, διαφορετικά δίκτυα πώλησης από τα ήδη υπάρχοντα;
δ) Υπάρχουν νέα είδη δρεπτών ανθέων & πρασινάδων που θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν και να έχουν επιτυχία στην αγορά;
Οι απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αύξηση των πωλήσεων των ανθέων σε μια ανταγωνιστική αγορά.
Παράλληλα οι οργανωμένοι ανθοπαραγωγοί στον Αγροτικό Ανθοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Αθηνών-ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ (Ανθέων 21, 11143 ΑΘΗΝΑ, Άνω Πατήσια) λειτουργούν 55 συνεχώς έτη στο ίδιο μέρος και καλύπτουν το 85% περίπου των Ελλήνων αγροτών ανθοπαραγωγών.
Οι Συνεταιρισμοί, ο συνεργατισμός, είναι μία μορφή αλληλοβοήθειας-αυτοβοήθειας, που βασίζεται στην επιδίωξη του κοινού συμφέροντος, θέτοντας σε δεύτερη μοίρα την άκρατη επιδίωξη του ατομικού συμφέροντος ακόμη και μέσω της τυφλής υποταγής των μελών προς την διοικητική ομάδα. Η εκπαίδευση των ανθοπαραγωγών, ως στρατηγικός παράγοντας, συμβάλλει αποφασιστικά στην καλλιέργεια και την άμεση εφαρμογή της ιδεολογίας του συνεργατισμού.
Και εδώ ακριβώς εντοπίζεται η μεγάλη διαφορά από άλλες ιδεολογίες και η ελκυστικότητα του συνεργατισμού. Πρόκειται για την αποκοπή του, από μεταφυσικές υποσχέσεις και για την άμεση αναμέτρηση με τα καθημερινά προβλήματα. Αυτή η αμεσότητα του συνεργατισμού για να είναι αποτελεσματική, δεν πρέπει να βασίζεται σε τυχαίες εμπνεύσεις, αλλά να προετοιμάζεται συστηματικά στον υψηλότερο δυνατό βαθμό. Γίνεται έτσι ολοφάνερος ο ρυθμιστικός ρόλος της εκπαίδευσης, ως καθημερινής λειτουργίας, με κατεύθυνση τόσο στα μέλη των συνεταιρισμών, στους υπαλλήλους και στην διοικητική ομάδα, όσο και στον ευρύτερο κοινό.
Ίσως δεν θα ήταν υπερβολή λέγοντας ότι ο επιτυχημένος συνεργατισμός είναι, ως προς τις επιδιώξεις του, «εκπαίδευση» κατά το ήμισυ, όπως οι ΑΝΘΟ-Τετάρτες και «οικονομική» κατά το άλλο ήμισυ, και να εφαρμοσθούν με τις ιδιαιτερότητές τους οι αρχές του συνεργατισμού στην καθημερινή οικονομική διαδικασία. Καλώς ή κακώς μια κρίση, δεν οφείλεται αποκλειστικά σεμια απόφαση, αλλά είναι το αποτέλεσμα πολλών διαχρονικά στρεβλώσεων.
Η ολιγωρία στη συνεταιριστική εκπαίδευση θα πρέπει να δημιουργεί μεγαλύτερες ανησυχίες στα μέλη, απ’ ότι το κλείσιμο με ζημιά κάποιων λογαριασμών της οικονομικής χρήσης. Η εκπαίδευση έχει επιπτώσεις σε πολλές μελλοντικές. Η πρόβλεψη στο καταστατικό, του πρώτου Συνεταιρισμού της Ροτσντέιλ, ποσοστού 2,5% επί των πλεονασμάτων για την εκπαίδευση, δείχνει την σημαντικότητα.


Για την καταγραφή, Δημήτριος Μιχαηλίδης, 6998282382

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου