Πέμπτη 24 Μαΐου 2018

«Aναβίωση του εθίμου Κουρμπάνι» από τον Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών Κορινού.

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το Σάββατο 19 Μαΐου 2018 η «αναβίωση του εθίμου Κουρμπάνι» από τον Σύλλογο Ανατολικορωμυλιωτών Κορινού.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την ευλογία του κουρμπανιού από τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη Βαρνάβα και Αιδεσιμότατο Χρήστο Σειταρίδη. Τα μέλη σου συλλόγου διανέμισαν την σούπα (κουρμπάνι) στους παρευρισκόμενους όπως ορίζει το έθιμο προς τιμή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.




Την παρουσίαση της εκδήλωσης την έκανε η Γερακίνα Μιχαηλίδου όπου μεταξύ άλλων ανέφερε: Σας καλωσορίζουμε στην αναβίωση του εθίμου Κουρμπάνι, στην επέτειο των 10 χρόνων από την ίδρυση του Συλλόγου μας 2008- 2018.

Σε μια πολύ όμορφη γωνιά της Μακεδονικής γης, βρίσκεται και εδρεύει ο Σύλλογος Ανατολικορωμυλιωτών Κορινού. Η ιστορία του μοιάζει κάπως με παραμύθι, ένα παραμύθι όμως πέρα ως πέρα αληθινό.

Πριν από χρόνια άρχισε να υλοποιείται η ιδέα της ίδρυσης του πολιτιστικού αυτού συλλόγου. Ηταν τότε που κάποιοι οραματίζονταν αυτό που αργότερα έμελλε να παίξει σημαντικό ρόλο στα πολιτιστικά πράγματα του τόπου μας. Ήταν τότε που είχε ωριμάσει η ιδέα της ίδρυσης ενός συλλόγου που θα συνέβαλλε στη διατήρηση της ανατολικορωμυλιώτικης παράδοσης. Επρόκειτο αρχικά για μικρές παρεμβάσεις στην καθημερινότητα της ζωής της μικρής αυτής κοινωνίας, γεμάτες όμως μεράκι. Την αδυναμία αναπλήρωνε η προσπάθεια, την υστέρηση η διάθεση, την έλλειψη η προσφορά, την οικονομική αδυναμία η προσωπική εργασία. Η πρόοδος του συλλόγου είχε γίνει ατομική υπόθεση. Ο καθένας έθετε στην υπηρεσία του κοινού καλού κάθε τι δικό του. Μια θαυμαστή συνεργασία. Συστράτευση ψυχών και σωμάτων.

Την εκδήλωση πλαισίωσαν με εκπληκτικό τρόπο τα παιδικά χορευτικά τμήματα του Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών Κορινού με χοροδιδάσκαλο την Αλεστά Χαρά, καθώς επίσης και τα εξαιρετικά χορευτικά ενηλίκων του Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας Σκεπαστού και του Συλλόγου Ανατολικής Ρωμυλίας Γιαννιτσών, που παρουσίασαν χορούς από την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Ρωμυλίας.

Στην συνέχεια στα πλαίσια των δέκα χρόνων από την ίδρυση του συλλόγου μας το διοικητικό συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε να τιμήσει τα μέλη του προσωρινού διοικητικού συμβουλίου, «το οποίο συνέβαλε στην συγκρότηση και δημιουργία αυτού του συλλόγου, βάζοντας τα γερά θεμέλια για να εξελιχτεί σε έναν από τους πιο δραστήριους και δυναμικούς συλλόγους της ευρύτερης περιοχής».








Καθώς επίσης ήθελε να ευχαριστεί την Λογοθεραπεύτρια Συρανίδου Ευφροσύνη που προσφέρθηκε αφιλοκερδώς να ενημερώσει τους γονείς για επίκαιρα θέματα. «Την ευχαριστούμε θερμά για την συνεργασία της και για την πολύ ζεστή παροχή υπηρεσιών που πρόσφερε στους γονείς μέσω του Συλλόγου μας και την ευχόμαστε να δίνει πάντα τα φώτα της στους ανθρώπους γύρω της». Της Απονομές έκανε η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Μωραίτου Νατάσα.

Ακολούθησε παραδοσιακό γλέντι υπό τον ήχο της ορχήστρας μας που αποτελείτο από τους:

Με τους
_ Δημούδη Βαγγέλη - Ούτι, Τραγούδι
_ Μπόζογλου Νικόλαο Ακορδεόν
_ Κωνσταντινίδης Τριαντάφυλλος Γκάιντα, Καβάλι
_ Ζωγράφου Μαρίνα - Τραγούδι
_ Παπαδημητρίου Νικόλαο Καβάλι, Τραγούδι
_ Κιουπλιώτης Θεόδωρος - Λαούτο
_ Μαυρίδης Ιωάννης- Κρουστά
_ Ελληνίδης Παναγιώτης - Κλαρίνο

Παρόντες ήταν ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας, ο Αιδεσιμότατος Χρήστος Σειταρίδης, η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Μαυρίδου Σοφία, ο εκπρόσωπος του Δήμου Κατερίνης Κυραιλίδης Χρυσόστομος, η Αντιδήμαρχος Κατερίνης Πιπίτσα Μακρίδου-Παρτσαλίδου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Αλέξανδρος Καλτσίδης, Αλέξανδρος Γιουμίδης ο Πρόεδρος των Δημοτικών Παρκινγκ Γεώργιος Ίτσιος, ο Πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ Παυλίδης Θεόδωρος, ο Πρόεδρος της ΔΗ.ΚΕ.ΔΗ.Κ Παπαδημητρίου Θωμάς, η Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Κορινού Καρασερίδου Φωτεινή, οι πολιτευτές Μπαραλιάκος Φώντας και Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου, ο πρώην Δήμαρχος Κορινού Δημητρίου Απόστολος, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ανατολικής Ρωμυλίας, , οι Πρόεδροι και εκπρόσωποι των Συλλόγων Εύξεινος Πόντος Κορινού, Μορφωτικός Νέων Κορινού, Κουμπαγιωτών ο Άγιος Γρηγόριος Καλίδης Κορινού, Θρακική Εστία Κατερίνης, Πολιτιστικός Κίτρους και των Μικρασιατών Πιερίας.







Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου θα ήθελε να ευχαριστήσει από καρδιάς τους χορηγούς που κάθε χρόνο στηρίζουν την εκδήλωση αυτή, τον Αντιδήμαρχο Κατερίνης Πιπίτσα Μακρίδου-Παρτσαλίδου για την κάλυψη μέρους του ήχου, τον Πρόεδρο του ΟΠΠΑΠ Παυλίδη Θεόδωρο για το έντυπο υλικό, την Πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Κορινού Καρασερίδου Φωτεινή για την ευπρέπεια του χώρου, την εταιρία stop fire του Μιχόπουλου Α. και ΣΙΑ, την εταιρία Οικοανάπτυξη για τον ψεκασμό του χώρου, καθώς επίσης και τους δεκάδες εθελοντές μέλη του συλλόγου.

Ιδιαίτερη αναφορά οφείλουμε στο συγκρότημα αναψυχής και διασκέδασης ΓΥΑΛΟΣ στην παραλία Κορινού και τον Παυλίδη Νικόλαο για την κάλυψη εξολοκλήρου του κόστους για την ένδυση των εθελοντών.

Πραγματοποιήθηκε μια εκδήλωση κατά κοινή ομολογία, σεμνή και ουσιαστική όπως αρμόζει η αναβίωση του εθίμου.


Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Ανατολικορωμυλιωτών

Μιχαηλίδης Σιδέρης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου