Τρίτη 22 Μαΐου 2018

«Ταξίδι για την Κατερίνη»: Τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Αθανάσιου Σταθακόπουλου στην Αστική Σχολή

«ΕΑΡΙΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΩΝ 2018» -  ΕΣΤΙΑΣ ΠΙΕΡΙΔΩΝ ΜΟΥΣΩΝ
Με την υποστήριξη του Δήμου Κατερίνης, σε συνδιοργάνωση με τον  Οργανισμό Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ)  και υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης & Πλαταμώνος

 




Τιμήθηκε ο δημιουργός από τον Οργανισμό Πολιτισμού του Δήμου Κατερίνης για την 60χρονη καλλιτεχνική του διαδρομή


Ορμώμενος από το ομώνυμο τραγούδι "Το τρένο φεύγει στις οκτώ, ταξίδι για την Κατερίνη..." σε στίχους του Μάνου Ελευθερίου και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, ο ζωγράφος Αθανάσιος Σταθακόπουλος μεταφέρει στον καμβά και παρουσιάζει στην Αστική Σχολή, την ατμόσφαιρα της πολυτραγουδισμένης γενέτειράς του.
Ο λόγος για τη νέα έκθεση ζωγραφικής του δημιουργού με τίτλο "Ταξίδι για την Κατερίνη", εμπνευσμένης από μνήμες και εικόνες του χθες και του σήμερα, η οποία συνιστά μία πρόταση - προς τον σύγχρονο άνθρωπο - ενός διαχρονικού τρόπου ζωής. Μια σύνοψη ενός δρόμου, μέσα στον οποίο το φιλότεχνο κοινό θα αναγνωρίσει πτυχές της δικής του πορείας.
Τα εγκαίνια της έκθεσης, την οποία διοργανώνουν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Εαρινές Ημέρες Μουσών 2018», η Εστία Πιερίδων Μουσών και ο Οργανισμός Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) του Δήμου Κατερίνης έγιναν χθες το βράδυ, παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, φορέων, συλλόγων, με την πολυπληθή προσέλευση φίλων της τέχνης και του πολιτισμού.
Μεταξύ άλλων παρέστησαν, ο αναπληρωτής Δημάρχου Κατερίνης Χρήστος Λεμονόπουλος, η αντιδήμαρχος Κατερίνης Παρθένα Μακρίδου Παρτσαλίδου, ο πρόεδρος της Εταιρείας Πιερικών Μελετών-Εστία Πιερίδων Μουσών Κατερίνης Γρηγόρης Μιτσοκάπας, ο καλλιτεχνικός διευθυντής των «Εαρινών Ημερών Μουσών» Ευθύμιος Μαυρίδης, μέλη του Δ.Σ. του ΟΠΠΑΠ, της Εστίας κ.α.
«ΠΛΟΥΤΙΣΕ» ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ
«O Αθανάσιος Σταθακόπουλος πλούτισε με την τέχνη του, την Κατερίνη, την Πιερία και ευρύτερα. Μεταφέροντας τις ευχαριστίες του Δημάρχου Σάββα Χιονίδη και εκφράζοντας και τα συναισθήματα όλων των κατοίκων του Δήμου μας, σας ευχαριστούμε θερμά για αυτή την σπουδαία πορεία πολιτισμού, η οποία συνιστά παρακαταθήκη στα παιδιά μας, στο αύριο, στην πόλη μας. Σας είμαστε ευγνώμονες» ανέφερε απευθυνόμενος στο δημιουργό, στη διάρκεια απονομής αναμνηστικής πλακέτας για την 60χρονη σημαντική καλλιτεχνική του διαδρομή, ο πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ), Θεόδωρος Παυλίδης.
Επιπλέον, ο κος Παυλίδης τόνισε με την ευκαιρία, ότι, με πρωτοβουλία του Δημάρχου Σάββα Χιονίδη, σύντομα στην Αστική Σχολή θα λειτουργεί μόνιμος εκθεσιακός χώρος ζωγραφικής, ο οποίος θα φιλοξενεί έργα σημαντικών τοπικών κ.α δημιουργών.
Εκ μέρους της μεγάλης οικογένειας της Εστίας Πιερίδων Μουσών, η Έφορος Λόγου και Τέχνης Στέλλα Τζιτζιλή σημείωσε: «Είναι τιμή και χαρά μας να έχουμε κοντά μας αυτό τον εξαίρετο καλλιτέχνη και άνθρωπο, έργα του οποίου κοσμούν την πινακοθήκη της Εστίας, ενώ έχει προσφέρει τα μέγιστα στην ανάδειξη της Τέχνης και του Πολιτισμού της πόλης μας στο πέρασμα των χρόνων».
Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο κος Σταθακόπουλος ευχαρίστησε για την τιμή τον Δήμο Κατερίνης, τον Οργανισμό Πολιτισμού, την Εστία Πιερίδων Μουσών, ενώ στην περιήγηση που ακολούθησε περιέγραψε στο κοινό αναλυτικά την ταυτότητα των δημιουργιών του και απάντησε σε όλα τα ερωτήματα, που τέθηκαν.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι, την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 27 Μαΐου 2018 επισκέπτονται ήδη μαθητές των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων της πόλης μας και όπως προαναφέρθηκε πλήθος φίλων της τέχνης.
Ώρες λειτουργίας, 10πμ - 2μμ και 6μμ - 10μμ.

Η διαδρομή του δημιουργού

Ήταν στα μέσα της δεκαετίας του '80 όταν o ζωγράφος Αθανάσιος Σταθακόπουλος αποφάσισε να συνεχίσει απερίσπαστος το έργο του στην Κατερίνη, ακολουθώντας έναν ανεπιτήδευτο τρόπο ζωής και έκφρασης. Έχοντας πια καταλήξει στο τι ζητούσε, ακολούθησε με συνέπεια μια εξελικτική πορεία, με εφόδια την αγάπη του για τη ζωγραφική και τις γνώσεις που είχε μαθητεύοντας σε παλιούς ζωγράφους.
Η ζωγραφική του πορεία αρχίζει πολύ νωρίτερα, γύρω στα 1960, πλάι στον ζωγράφο Αναστάσιο Γκόγκο, ο οποίος αμέσως τον ξεχώρισε και τον ενέπνευσε να ασχοληθεί αποκλειστικά με την ζωγραφική, χωρίς να συμβιβάζεται με οτιδήποτε τον αποσπούσε από αυτήν.


Η ταυτότητα της έκθεσης

Η σημερινή Κατερίνη, αν θέλει να την θυμούνται, χρειάζεται οπωσδήποτε και η ίδια μια υπενθύμιση του παρελθόντος της. Οι δρόμοι που πατάμε στρωθήκαν πάνω σε παλαιότερους χωμάτινους. Στα σπίτια που κατοικούμε, κάποτε διέμεναν άλλοι κι εμείς είμαστε παιδιά κι εγγόνια εκείνων των ανθρώπων.
Όμως, τι σχέση μπορούμε να έχουμε εμείς, οι σύγχρονοι, με τους παλιούς και με τον τρόπο ζωής τους; Κι ακόμη, τι ελπίδα έχουμε να αφήσουμε κάτι αξιομνημόνευτο να μας συνδέει με τους επόμενους;
Αυτά τα ερωτήματα έρχεται να εξετάσει η έκθεση ζωγραφικής "Tαξίδι για την Κατερίνη" και δεν αρκείται σε μια διήγηση των περασμένων απλώς για να γοητεύσει με νοσταλγία. Αποτυπώνοντας το κάλεσμα της πόλης προς εμάς, τους ανθρώπους του 2018, συνδυάζει τις εποχές ώστε να προτείνει κάτι για το μέλλον, αποκαλύπτοντας πρόσωπα και στιγμές που δείχνουν ότι το ιδανικό είναι τελικά εφικτό.
Επιβιβαστείτε στο μοναδικό αυτό ταξίδι στο χρόνο μέσα από τα έργα του Αθανάσιου Σταθακόπουλου, του ζωγράφου, που συνυφάνθηκε όσο λίγοι με την ιστορία της Κατερίνης.















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου